Чешко Полабље — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м исправљање правописних и других грешака
м Бот: Селим 3 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q3491239
Ред 23: Ред 23:


[[Категорија:Географија Чешке Републике]]
[[Категорија:Географија Чешке Републике]]

[[cs:Polabí]]
[[en:Polabí]]
[[pl:Polabí]]

Верзија на датум 14. март 2013. у 04:34

Полабље је регион интензивне земљорадње
Ушће Влтаве у Лабу код Мелника

Полабље (чеш. Polabí нем. Elbeland) је назив за долину реке Лабе у регији Средњочешки крај у Чешкој. Полабље нема јасно дефинисане границе и сматра се само неформалним регионом у Чешкој а обично се узима одредница да се простире између Пардубица и Мелника, односно до ушћа Влтаве у Лабу. Земљиште у Полабљу је једно од најбогатијих у Чешкој и због тога се интензивно искоришћава. Јужни део регије познат је и као Башта Бохемије.

Преко Полабља воде бројне саобраћајнице међународног значаја; неколико железничких пруга (из Прага на исток) и ауто-пут D 11. Река Лаба је исто кључном комуникацијом, углавном шта се тиче превоза различитих сировина, као например угља, песка итд. У регији налази се исто две термоцентрале - Мњелник и Хвалетице.

Ова регија исто је позната по бројним историјским, култуним и природним споменицима, као што је музеј под ведрим небом у Пржерову над Лабом, Острој и Коуржими, познатој бањи у Пођебрадима, родној кући чешког композитора Бедржиха Сметане у Јабкеницама, музеју маслаца у Масловицама и музеју модерног чешког писца Бохумила Храбала у Керску.

Градови у Полабљу

Спољашње везе