Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Napravio sam ovaj članak na vikipediji na zahtev direktora škola.
ознаке: можда пристрасно Визуелно уређивање
(нема разлике)

Верзија на датум 27. април 2021. у 10:25

Visoka Tehnička Škola Strukovnih Studija Subotica
EXTRA JE! BUDI INŽENJER
Tipdržavni
Osnovana1960
MotoEXTRA JE! BUDI INŽENJER
Lokacija24000 Subotica, Marka Oreškovića 16
DržavaSrbija
DirektorDr. Igor Fürstner
Br. nastavnikahttps://www.vts.su.ac.rs/nastavno-osoblje
Veb-sajthttps://www.vts.su.ac.rs/

Visoka Tehnička Škola Strukovnih Studija Subotica je visoka škola smešten u Subotici, gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine u Srbiji. Odlukom Pokrajinskog veća Narodne skupštine Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine 1960. godine osnovane su Viša elektrotehnička i Viša mašinska škola u Subotici, koje su se 08.12.1962. godine novom odlukom osnivača integrisale u Višu tehničku školu (VTŠ) sa elektro (elektro-energetika) i mašinskim (pripremno-proizvodno mašinstvo) odsekom. Prvenstveni cilj osnivanja VTŠ, bio je obrazovanje inženjerskog kadra mašinske i elektro struke u regionu, radi zadovoljavanja potreba industrije u okruženju. 1974. godine Statutom VTŠ, predviđena je, odnosno uvedena dvojezična nastava, da bi se odgovorilo na specifične potrebe građana severnog dela tadašnje Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine. Od tada, nastava na VTŠ se paralelno izvodi na srpskom i mađarskom jeziku.

Viša tehnička škola u Subotici 2007. godine prerasta u Visoku tehničku školu strukovnih studija sa šest studijskih programa akreditovanih u naučnom polju Tehničko-tehnoloških nauka. Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, od 2020. godine studente upisuje po novim akreditovanim studijskim programima osnovnih strukovnih studija, koji su koncipirani na osnovu najsavremenijih trendova iz posmatranih oblasti. Studijski programi su: Mašinstvo, Informatika, Mehatronika, Elektrotehnika, Inženjerski menadžment.

Istorijat

Ključni datumi u istoriji Institucije:
1960 osnovane su Viša elektrotehnička i Viša mašinska škola u Subotici
1962 osnovana je Viša tehnička škola (VTŠ) sa elektro i mašinskim odsekom
1972 na elektro i mašinskom odseku VTŠ, uvedeno je novo usmerenje: Automatika.
1974 nastava na VTŠ se paralelno izvodi na srpskom i mađarskom jeziku
1982 na elektro odseku VTŠ, uvedeno je novo usmerenje: Elektrotehnika. Uporedo sa razvojem novih smerova, VTŠ se uključuje i u aktivnosti oko održavanja međunarodnih konferencija.
1997 VTŠ među prvima pokreće smer informatike, dok u oblasti mašinstva, prepoznajući buduće trendove u razvoju tehnike, usmerava studente ka mehatronici koja integriše elektrotehniku, mašinstvo i informatiku u jednu interdisciplinarnu oblast.
2000 na svim smerovima uvodi šesto-semestarske studije. Paralelno s ovim, VTŠ interno, uzimajući u obzir međunarodne trendove, obim studiranja u Višem obrazovanju među prvima opisuje sa ukupno 180 kredita, odnosno bodova
2007 nakon uspešno sprovedenog postupka akreditacije, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. godine, Viša tehnička škola u Subotici 2007. godine prerasta u Visoku tehničku školu strukovnih studija sa šest studijskih programa akreditovanih u naučnom polju Tehničko-tehnoloških nauka.
2011 uzimajući u obzir tadašnje trendove, VTŠ 2011. godine nakon uspešne akreditacije pokreće novi studijski program pod nazivom Tehnički komunikacioni menadžment.
2012 akreditovani su studijski programi mehatronike na prvom i drugom nivou strukovnih studija. Osim toga ponovo su akreditovani i osavremenjeni prethodno akreditovani studijski programi.
2018 VTŠ je dobila takozvanu Erasmus povelju, čime je postala jedna od retkih Visokih škola u Republici Srbiji, koja je dokazala ispunjenost preduslova potrebnih za međunarodnu saradnju u okviru Erasmus programa.
2020 Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, od 2020. godine studente upisuje po novim akreditovanim studijskim programima osnovnih strukovnih studija, koji su koncipirani na osnovu najsavremenijih trendova iz posmatranih oblasti. Studijski programi su: Mašinstvo, Informatika, Mehatronika, Elektrotehnika, Inženjerski menadžment.

Studijski programi

Od 2020. godine studente upisuje po novim akreditovanim studijskim programima na pet osnovnih strukovnih studija:

ELEKTROTEHNIKA[1]

INFORMATIKA[2]

INŽENJERSKI MENADŽMENT[3]

MAŠINSTVO[4]

MEHATRONIKA[5]

Nastavnici i saradnici

Ukupan broj zaposlenih je: 56

Struktura nastavnog osoblja:

-         25 doktora nauka

-         2 magistra nauka

-         4 saradnika i nastavnik stranog jezika – engleski jezik

Nenastavno osoblje: 24

Saradnja sa privredom

VTŠ je oduvek imala izuzetno dobru saradnju sa privredom. Ova saradnja dostiže svoj vrhunac u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, međutim u godinama pred kraj dvadesetog i na samom početku dvadeset prvog veka, saradnja stagnira, usled društvenih promena koje su obeležile ovaj period. Od 2009. godine, VTŠ ponovo intenzivira saradnju sa privredom, potpisivanjem različitih ugovora u oblastima razvoja proizvoda i usluga. Škola trenutno ima potpisane ugovore o saradnji sa preko 40 ustanova.

Spoljašne veze i reference

Zvanična veb stranica - VTŠ Subotica

  1. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija | Studijski Program”. www.vts.su.ac.rs. Приступљено 2021-04-27. 
  2. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija | Studijski Program”. www.vts.su.ac.rs. Приступљено 2021-04-27. 
  3. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija | Studijski Program”. www.vts.su.ac.rs. Приступљено 2021-04-27. 
  4. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija | Studijski Program”. www.vts.su.ac.rs. Приступљено 2021-04-27. 
  5. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija | Studijski Program”. www.vts.su.ac.rs. Приступљено 2021-04-27.