Праксиноскоп

С Википедије, слободне енциклопедије
Праксиноскоп који је направио Ернст Планк, из Нирнберга у Немачкој, и којег напаја минијатурни мотор топлог ваздуха. Сада припада колекцији Музеја науке у Бирмингему Thinktank.
Праксиноскоп Емил Рејно

Праксиноскоп (потиче од грчке речи праксис - пракса и скопио - гледати)[1] је оптички уређај 19. века. Француски проналазач Емил Рејно (Émile Reynaud 1844–1918)[2] 1877. године побољшао је оптичку играчку зоотроп и представио нови, унапређенији изум који је назвао Праксиноскоп.

Захваљујући овом уређају, пре него што је настао биоскоп, појавило се „оптичко позориште“ (Théâtre Optique)[3]. Пионир кинематографије Емил Рејно је у музеју Гревен у Паризу 28. октобра. 1892. године на свом патенту „оптичко позориште“ представио цртеже као анимацију. Тај догађај сматра се првом пројекцијом цртаног филма у свету. Међународни дан анимације се обележава 28. октобра у знак сећања на Емила Рејноа и његов изум праксиноскоп.

Велики праксиноскоп намењен јавном пројектовању филмова. Унапређени пројекцијски праксиноскоп који је користио прозирне слике нацртане на стаклу и уљну лампу. Ово је први приказ прве јавне представе 1892.

Конструкција праксиноскопа[уреди | уреди извор]

Уређај се састојао од два ваљка. Већи ваљак је био отворен са горње стране унутар којег се налазио мањи ваљак. На спољнем, већем цилиндру, налазила су се 12 цртежа, а на мањем, унутрашњем ваљку постављена су 12. огледала. Његовим окретањем цртежи се рефлектују од низа огледала постављених у средини па се стварао утисак непрекидних покрета. 12. огледала и 12 цртежа давало је анимацију од истог броја сличица коју је истовремено могло гледати више људи.

Оптички уређаји[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ praksinoskop | Gyldendal - Den Store Danske
  2. ^ Émile Reynaud - IMDb
  3. ^ „Animation History Part II[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 05. 04. 2015. г. Приступљено 11. 02. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)