Прецедент

С Википедије, слободне енциклопедије

Прецедент или преседан је судска пресуда којом је одлучено о конкретном предмету, а која истовремено обавезује судове на једнако поступање у будућим новим предметима исте садржине.[1][2][3] Прецеденти су нарочито присутни у енглеском општем праву (енгл. common law), као и у англосаксонском правном систему као целини. Они представљају правну норму или више норми које регулишу неку материју. Правни системи општег права придају велику вредност одлучивању предмета у складу са принципиелним правилима, тако да ће сличне чињенице дати сличне и предвидљиве исходе, а поштовање преседана је механизам којим се тај циљ постиже. Принцип по којем су судије везане за преседане познат је под називом stare decisis (латинска фраза са дословним значењем „нека одлука стоји”). Преседан општег права је трећа врста закона, која је равноправна са статутним законом (тј. статутима и кодексима које доносе законодавна тела) и подзаконским прописима - односно делегираном закону (у британском говору) или регулаторном закону (у америчком говору) ) (тј. прописи које објављују извршне агенције власти).

Судска пракса, у надлежностима општег права, представља скуп одлука судова или других пресуда које се могу навести као преседни. У већини земаља, укључујући већину европских земаља, термин се примењује на било који скуп пресуда које се руководе према претходним одлукама, на пример, претходним одлукама владине агенције.

За развој судске праксе од суштинског значаја су објављивање и индексирање одлука које ће користити адвокати, судови и јавност у облику правних извештаја. Иако су све одлуке преседани (иако на различитим нивоима власти), неке постају „водећи случајеви[4][5] или „значајне одлуке” које се цитирају посебно често.[6]

Генерално гледано, за правни преседан се каже да је:

  • примењен (ако је преседан обавезујући) / усвојен (ако је преседан убедљив), ако се принципи на којима је заснована претходна одлука користе за процену питања следећег случаја;
  • издвојен, ако се утврди да су принципи на којима се темељи претходна одлука специфични, или да се заснивају на одређеним чињеничним сценаријима, и не бивају примењени на накнадни случај због одсуства или материјалне разлике у чињеницама каснијег; или
  • укинут, ако су исти или виши судови у жалби или одлучивању у каснијим предметима утврдили да су начела на којима је претходна одлука била заснована законски погрешни или да су их превладавали нови закони или развоји.

У грађанскоправним системима претходне одлуке могу утицати на будуће одлуке, чак и ако немају прецеденторни, обавезујући ефекат који имају у одлучивању заједничког права.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Precedent”. Dictionary.com. Приступљено 6. 9. 2018. 
  2. ^ Black's Law Dictionary, p. 1059 (5th ed. 1979).
  3. ^ Pattinson, Shaun D (1. 3. 2015). „The Human Rights Act and the doctrine of precedent” (PDF). Legal Studies (на језику: енглески). 35 (1): 142—164. ISSN 1748-121X. doi:10.1111/lest.12049. 
  4. ^ Meaning of leading case in the English Dictionary
  5. ^ A. W. B. Simpson, Leading Cases in the Common Law, Clarendon Press, 1996 [1]
  6. ^ Augustus Henry Frazer Lefroy, Leading Cases in Canadian Constitutional Law. Toronto: Carswell, 1914, p. v.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]