Прича о духу (филм из 2017)

С Википедије, слободне енциклопедије
Прича о духу
Филмски постер
Изворни насловA Ghost Story
РежијаДејвид Лоуери
СценариоДејвид Лоуери
ПродуцентТоби Холбрукс
Џејмс М. Џонстон
Адам Донахи
Главне улогеКејси Афлек
Руни Мара
Вил Олдам
Лиз Карденас Франке
Сонија Асеведо
Роб Забреки
МузикаДанијел Харт
Директор
фотографије
Ендру Дроз Палермо
МонтажаДејвид Лоуери
Продуцентска
кућа
Sailor Bear
Zero Trans Fat Productions
Ideaman Studios
Scared Sheetless
ДистрибутерA24
Година2017.
Трајање92 минута[1]
ЗемљаСАД
Језикенглески
шпански
Буџет100.000 долара[2]
Зарада2 милиона долара[3]
Веб-сајтa24films.com/films/a-ghost-story
IMDb веза

Прича о духу (енгл. A Ghost Story) је амерички натприродно-драмски филм из 2017. године, режисера и сценаристе Дејвида Лоуерија, у коме главне улоге тумаче Кејси Афлек и Руни Мара, док су у споредним улогама Вил Олдам, Лиз Карденас Франке, Сонија Асеведо и Роб Забреки. Радња филма прати човека који постаје дух и остаје у кући коју је делио са супругом.

Филм је премијерно приказан 22. јануара 2017. на Филмском фестивалу Санденс, док је у америчким биоскопима објављен 7. јула исте године. Иако је наишао на похвале критичара, пријем код публике је био помешан због филмског минимализма

Радња[уреди | уреди извор]

Жена (потписана као „М”) помиње свом мужу музичару (потписаном као „К”) да се као дете често селила и да је скривала мале белешке где год да је живела. К одбија М-ин предлог да се преселе, стварајући напетост у њиховој вези. Када коначно пристане, њих двоје чују гласан прасак док спавају, чији узрок не могу да открију.

Убрзо након тога, К гине у саобраћајној несрећи у близини њиховог дома. У болници, М покрива његово тело чаршавом пре него што оде. К се буди као дух, кога живи не могу да виде. Још увек прекривен чаршавом, почиње да лута болницом. Пред њим се отварају врата светлости, али он не покушава да им приђе и она се затварају.

К одлази кући и види како Линда, његова станодавка, оставља питу. М долази и једе питу док је не поврати. У немогућности да комуницира са њом, К гледа како М тугује пре него што настави са својим животом. У суседној кући угледа још једног духа прекривеног чаршавом са цветним дезеном који каже да некога чека, иако се не сећа кога.

Након што је открио да М излази са другим мушкарцем, љубоморни К ствара сметње у кући. Касније, М слуша једну од К-ових песама и присећа се времена када ју је први пут свирао за њу. Она се сели, али прво пише белешку и сакрива је у процеп између лајсне, коју потом префарба. К почиње да струже фарбу како би дошао до белешке.

Касније, самохрана мајка која говори шпански усељава се у кућу са својим малим сином и ћерком. К их посматра како једу, свирају клавир и славе Божић. Деца почињу да осећају његово присуство и уплаше се. Једне ноћи, он руши урамљену породичну фотографију са клавира и разбија судове у кухињи. Породица се исели, а дух наставља да струже фарбу.

На забави коју су приредили следећи станари, жена каже да је престала да ради на свом роману, а мушкарац одговара тврдњом да су све креативне потраге бесмислене, јер ће универзуму једном доћи крај. Присутни на забави примећују да светла трепере.

Кућа остаје напуштена и запуштена. К-ове напоре да дође до белешке прекида булдожер који пробија зид. Срушена је и суседна кућа; дух са цветним покривачем, док стоји међу рушевинама, каже „Мислим да не долазе” и нестаје испод свог чаршава. На месту где је била кућа саграђен је небодер; када се градња заврши, К гледа футуристички градски пејзаж са балкона пре него што скочи са ивице.

Небеска сфера се окреће уназад, а К се проналази у пољу у 19. веку крај човека који забија кочеве у земљу. Човекова жена и три ћерке стижу кочијом, а породица се спрема да изгради кућу. Најмлађа ћерка пише поруку и сакрива је испод камена док певуше мелодију К-ове песме. Амерички староседеоци нападају и убијају породицу, а К гледа како се леш девојчице распада.

Назад у кући, која је празна с изузетком клавира, К види себе и М како улазе и разгледају је. Његов живот у кући се понавља; сведочи њиховој последњој свађи, и након што је чуо себе из прошлости како је попустио, тешко седа за клавир, стварајући прасак који их је раније запрепастио. Касније, К посматра себе у облику духа како гледа М док напушта кућу последњи пут. Коначно долази до белешке и, након што је прочита, нестаје, а његов празан покривач пада на под.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кејси Афлек К
Руни Мара М
Кенеиша Томпсон докторка
Лиз Карденас Франке Линда
Сонија Асеведо Марија
Карлос Бермудез Карлос
Јасмина Гутиерез Јасмина
Кеша женски дух
Вил Олдам прогностичар
Бреја Грант Клара
Огастин Фризел Кларина супруга
Роб Забреки пионир
Сара Томерлин пионирова супруга
Марго Томерлин пионирова ћерка
Силви Томерлин пионирова ћерка
Савана Волш пионирова ћерка

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „A Ghost Story (12A)”. British Board of Film Classification. Приступљено 7. 7. 2017. 
  2. ^ Mondello, Bob (7. 7. 2017). „Grief Hangs Around At Home In 'A Ghost Story'. All Things Considered. NPR. 
  3. ^ „A Ghost Story (2017)”. Box Office Mojo. BoxOffice Mojo. Приступљено 27. 9. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]