Прича о играчкама 3

Из Википедије, слободне енциклопедије
Прича о играчкама 3
Toy Story 3.jpg
Прича о играчкама 3
Изворни наслов Toy Story 3
Режија Ли Анкрич
Сценарио Мајкл Арнт
Издавачка кућа Компанија Волт Дизни, Пискар
Година 2010.
Трајање 103 мин.
Земља  САД
Језик енглески
Буџет 200 милиона $
Зарада 1.063.171.911$[1]
Претходни
Следећи
IMDb веза

Прича о играчкама 3 (енгл. Toy Story 3) је амерички 3D компјутерски-анимирани филм студија Пиксар и представља трећи део серијала Прича о играчкама.

Радња филма прати Вудија, База Лајтјира и остале Ендијеве играчке, које су суочене са неизвесном будућношћу која их чека након што њихов власник крене на колеџ. Том Хенкс, Тим Ален, Џоун Кјузак и многи други глумци који су позајмљивали гласове у претходна два филма, репризирају своје улоге и у трећем наставку.

Овај филм је додатно доприно квалитету целокупног серијала и као претходна два дела наишао је на одличан пријем код критичара[2][3]. Када је комерцијални успех у питању, Прича о играчкама 3 био је први анимирани филм који је на биоскопским благајнама зарадио преко милијарду америчких долара[4] и био је најпрофитабилнији анимирани филм свих времена[5] (све до марта 2014. када га је на тој позицији заменио филм Залеђено краљевство[6]). Тренутно се налази на 12. месту листе најпрофитабилнијих филмова свих времена[7], а такође је био и филм са највећом зарадом 2010. године[8].

Ово остварење освојило је бројна филмска признања, од којих су најзначајније 2 награде Оскар - у категоријама Најбољи анимирани филм и Најбоља оригинална песма[9]. Прича о играчкама 3 је била номинована и за Оскара за најбољи филм и тиме је постала трећи аниминирани филм у историји који је номинован за ово престижно признање[10].

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]