Птице (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Птице
The Birds original poster.jpg
Птице
Жанр хорор, трилер
Режија Алфред Хичкок
Сценарио Еван Хантер
Продуцент Алфред Хичкок
Главне улоге Род Тејлор
Џесика Танди
Сузан Плешет
Типи Хедрен
Вероника Картрајт
Музика Оскар Сала
Реми Гассманн
Бернард Херманн
Камера Роберт Буркс
Монтажа Џорџ Томасини
Година 1963.
Трајање 119 минута
Земља Сједињене Америчке Државе
Језик енглески
Буџет 2,500.000 долара[1]
IMDb веза

Птице је назив хорор филма који је режирао Алфред Хичкок, заснован на причи "Птице" из 1952. коју је написала енглеска књижевница Дафне ди Морије. Она приказује Бодега Беј, залив у Калифорнији, који изненада и из необјашњивих разлога, постаје место низа распрострањених и насилних напада птица који трају неколико дана.

Филм представља прво филмско појављивање глумице Типи Хедрен. Поред ње у филму се појављују: Род Тејлор, Џесика Тенди, Сузан Пишет и Вероника Картрајт.

Сценарио је написао Еван Хантер, Хичкок му је рекао да развије нове ликове и сложенији заплет, задржавајући Дафнин наслов и концепт о необјашњеним нападима птица.

Заплет[уреди]

Трејлер филма

Мелани Данијелс (Типи Хедрен) млада богаташица случајно упознаје адвоката Мича Бренера (Род Тејлор) у продавници кућних љубимаца, у Сан Франциску. Он жели да купи папагаје сестри за једанести рођендан, али продавница нема ни једног. Он препознаје Мелани из претходног сусрета, али се она њега не сећа, што он користи да се нашали са њом обраћајући јој се као продавачици. Схвативши то она је побеснела, иако и она сама воли шале. Заинтригирана, она налази његову адресу у Бодега беју, купује пар папагаја и прелази дуг пут да би их доставила. Она потајно оставља кавез са птицама у кућу његове мајке са поруком. Док је одлазила он ју је ипак видео у чамцу. Тада се догодио први напад птица након чега су попричали.

Он је поѕива на вечеру на коју она оклевајући пристаје. Мелани развија везу са Мичем, његовом мајком Лидијом (Џесика Тенди) и млађом сестром, Кети (Вероника Картрајт). Она се такође спријатељује са учитељицом локалне школе Ени Хејворт (Сузан Пишет), која је Мичова бивша девојка. У току ноћи коју је провела код Ени оба две су биле преплашене чудним понашањем галеба који се убио ударивши у врата. На прослави Кетиног рођендана, следећег дана галебови су изненада напали госте. Наредне вечери врапци улећу кроз оџак у кућу Бренерових.

Следећег јутра Лидија посећује суседног фармера да би разговарали о чудном понашању њихових пилића. Али тамо затиче разбијене прозоре и његов леш без очију са мртвим птицама око њега. Она престрављена бежи из куће. Након што су је Мелани и Мич утешили она им преноси бригу за Кети која је у школи. Мелани одлази да би је довезла из школе. Заокупљена својим мислима Мелани не примећује огромно јато врана поред школе. Након што је приметила вране у школском дворишту упозорава Ени и њих две покушавају да децу безбедно изведу из школе. У томе не успевају и вране их нападају. Рошто је успела да Кети доведе до аута налазе се са Мичом у ресторану. Док седе у рестрорану дешава се још један напад птица на људе на улицама. Након тога Мелани и Мичова породица одлазе у Мичову кућу и припремају се за нове нападе птица. Док они закуцавају прозоре почиње последњи напад птица у коме Мелани добија тешке повреде тела и главе после чега Мич инсистира да је одведе у болницу. Ујутру, када је престао напад Мич у ауту са мајком, сестром и Мелани напушта кућу пролазећи поред птица које их само посматрају.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Типи Хедрен Мелани Данијелс
Род Тејлор Мич Бренер
Џесика Танди Лидија Бренер
Сузан Плешет Ени Хаиборт
Вероника Картрајт Кети Бренер
Чарлс МеГрав Себастиан Шоулс
Рут Мекдевит госпођа Мејгрудер
Елизабет Вилсон Хелен Картер
Лони Чепмен Дик Картер

Премијера и награде[уреди]

Премијера филма је била 28. марта 1963. године у Њујорку. У мају исте године је приказан на Канском фестивалу ком су присуствовали Хичкок и Типи Хедрен. Типи Хедрен је примила награду златни глобус за глумицу године 1964. Филм је освојио прво место од десет страних филмова које је изабрало Удружење новинара бенгалског филма.

Референце[уреди]

  1. ^ Stafford, Jeff. „The Birds”. Turner Classic Movies. Приступљено 30. 9. 2012. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Streaming audio