Врана

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Врана (вишезначна одредница).
Врана
Corvus corax (Common Raven), Yosemite NP, CA, US - Diliff.jpg
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Corvidae
Род: Corvus
Linnaeus, 1758
Врсте

види одељак врсте

Диверзитет
приближно 40 врста

Врана (Corvus) је широко распрострањени род птица, породице Corvidae. У говорном језику заједнички назив за крупније врсте из рода Corvus је гавран, а заједнички назив за ситније врсте из рода Corvus је врана. Латински назив рода Corvus у преводу значи гавран.[1]

Варирају у величини од релативно малих чавки голубље величине (евроазијска и даурска) до обичног гаврана холарктичке области и дебелокљуног гаврана са етиопијских планина. Врсте из овог рода, којих има 40 или више, насељавају све климатски умерене континенте, осим Јужне Америке, а насељавају и неколико острва. У Европи, реч „врана“ се користи да се означи црна врана и сива врана, док у Северној Америци означава америчку врану или севернозападну врану.

Род врана (Corvus) чини трећину врста из породице врана Corvidae. Показало се да је род врана Corvus еволуирао у Азији од породице Corvidae, која је еволуирала у Аустралији.

Врсте[уреди]

Врсте које припадају роду врана (Corvus):

Референце[уреди]

  1. Jobling, James A. (2010). "The Helm Dictionary of Scientific Bird Names" стр. 119

Литература[уреди]

  • Jobling, James A. (2010). "The Helm Dictionary of Scientific Bird Names". London: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Спољашње везе[уреди]