Врана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Врана
Corvus corax (Common Raven), Yosemite NP, CA, US - Diliff.jpg
Обични гавран
(Corvus corax)
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Corvidae
Род: Corvus
Linnaeus, 1758
Врсте

види одељак врсте

Диверзитет
45 врста

Врана (лат. Corvus) је широко распрострањени род птица, породице вране (Corvidae). Латински назив рода Corvus у преводу значи гавран.[1] У говорном језику заједнички назив за крупније врсте из рода Corvus је гавран, а за ситније врсте је врана. У Европи, назив „врана“ се користи да означи црну врану и сиву врану, док у Северној Америци означава америчку врану или севернозападну врану.

Врсте из рода врана (Corvus) чини трећину укупног броја врста из породице вране (Corvidae). Показало се да је род врана еволуирао у Азији у оквиру породице вране, која је еволуирала у Аустралији.

Диверзитет[уреди]

Варирају у величини од релативно малих чавки голубље величине (евроазијска и даурска) до обичног гаврана холарктичке области и дебелокљуног гаврана са етиопијских планина. Врсте из овог рода, којих има 45, насељавају све климатски умерене континенте, осим Јужне Америке, а насељавају и неколико острва.

Врсте[уреди]

Врсте које припадају роду врана (Corvus):

Референце[уреди]

  1. ^ Jobling, James A. (2010). "The Helm Dictionary of Scientific Bird Names" стр. 119

Литература[уреди]

  • Jobling, James A. (2010). "The Helm Dictionary of Scientific Bird Names". London: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Спољашње везе[уреди]