Радмило Рончевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Радмило
Датум рођења(1938-01-20)20. јануар 1938.(81 год.)
Место рођења[[Жањевица, Гацко, Невесињски срез]]
Краљевина Југославија
Пољехирургија
Познат похирургија очне дупље

Радмило Рончевић (Жањевица, Гацко, Краљевина Југославија, 20. јануар 1938) је српски хирург, универзитетски професор и научни саветник.

Као доктор медицинских наука, гостујући је професор на Pennsylvania State University, Универзитету у Хановеру, Универзитету у Санкт Петербургу и Медицинском факултету у Нишу. У свету је познат и као један од пионира у хирургији очне дупље. Kao хирург радио је у Војномедицинској академији у Београду, Војној болници у Загребу и Клиничком центру Србије. Живи у Београду.

Образовање[уреди]

Завршио је Медицински факултет и Стоматолошки факултет у Београду. Као лекар завршио је специјализацију из пластичне и максилофацијалне хирургије, као и субспецијализацију из краниофацијалне хирургије (на Mayo Clinic) и хирургије очне дупље (на New York University Medical Center). Као стоматолог завршио је специјализацију из оралне хирургије. Стекао је докторат медицинских наука на Војномедицинској академији у Београду.

Чланство у професионалним удружењима[уреди]

Члан је следећих професионалних удружења: Српско лекарско друштво, Српско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Балканско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Европско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Светско удружење за пластичну, реконструктивну и естеску хирургију, Српско удружење за максилофацијалну хирургију, Европско удружење за максилофацијалну хирургију, Интернационално удружење за максилофасијалну хирургију, Интернационално удружење за краниофацијалну хиругију, Балканско удружење за оториноларингологију.

Научна и стручна делатност[уреди]

Објавио је око 200 научних и стручних радова. У водећим међународним часописима објавио је 40 радова и цитиран преко 250 пута. На међународним конгресима поднео је преко 100 реферата са објављеним абстрактима. Члан је уредништва четири светска часописа. Био је рецензент бројних научних радова објављених у светским часописима.

Коаутор је у више домаћих и америчких уџбеника. Написао је књигу „Хирургија очне дупље“, која је оцењена као научна монографија националног значаја. У Њујорку је 2016. објавио књигу „Surgery of the Orbital Cavity: No-Mans-Land“. Одржао је око 50 предавања по позиву у великим светским центрима (Mayo Clinic, New York University Medical Center, Универзитетска болница у Лондону, Медицински институт у Софији, Каиро, Рим, Глазгов, Токио, Сан Франциско, Мајами, Санкт Петербург, Москва, Универзитет УФА, Penn State University, Хановер).

Био је руководилац четири домаћа научна пројекта. Више пута био је ментор или коментор у изради магистеријума и докторских дисертација.

Друштвени ангажман[уреди]

Аутор је и подносилац петиције за научну ревизију Теорије еволуције. У својим јавним и политичким наступима залаже се за поштовање српских националних интереса.

Спољашње везе[уреди]