Радмило Рончевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Радмило
Лични подаци
Датум рођења(1938-01-20)20. јануар 1938.(86 год.)
Место рођењаЖањевица, Гацко, Невесињски срез, Краљевина Југославија
Научни рад
Пољехирургија
Познат похирургија очне дупље

Радмило Рончевић (Жањевица, Гацко, Краљевина Југославија, 20. јануар 1938) српски је хирург, универзитетски професор и научни саветник.

Као доктор медицинских наука, гостујући је професор на Pennsylvania State University, Универзитету у Хановеру, Универзитету у Санкт Петербургу и Медицинском факултету у Нишу. У свету је познат и као један од пионира у хирургији очне дупље. Kao хирург радио је у Војномедицинској академији у Београду, Војној болници у Загребу и Клиничком центру Србије. Живи у Београду.

Образовање[уреди | уреди извор]

Завршио је Медицински факултет и Стоматолошки факултет у Београду. Као лекар завршио је специјализацију из пластичне и максилофацијалне хирургије, као и субспецијализацију из краниофацијалне хирургије (на Mayo Clinic) и хирургије очне дупље (на New York University Medical Center). Као стоматолог завршио је специјализацију из оралне хирургије. Стекао је докторат медицинских наука на Војномедицинској академији у Београду.

Чланство у професионалним удружењима[уреди | уреди извор]

Члан је следећих професионалних удружења: Српско лекарско друштво, Српско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Балканско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Европско удружење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, Светско удружење за пластичну, реконструктивну и естеску хирургију, Српско удружење за максилофацијалну хирургију, Европско удружење за максилофацијалну хирургију, Интернационално удружење за максилофасијалну хирургију, Интернационално удружење за краниофацијалну хиругију, Балканско удружење за оториноларингологију.

Научна и стручна делатност[уреди | уреди извор]

Објавио је око 200 научних и стручних радова. У водећим међународним часописима објавио је 40 радова и цитиран преко 250 пута. На међународним конгресима поднео је преко 100 реферата са објављеним апстрактима. Члан је уредништва четири светска часописа. Био је рецензент бројних научних радова објављених у светским часописима.

Коаутор је у више домаћих и америчких уџбеника. Написао је књигу „Хирургија очне дупље“, која је оцењена као научна монографија националног значаја. У Њујорку је 2016. објавио књигу „Surgery of the Orbital Cavity: No-Mans-Land“. Одржао је око 50 предавања по позиву у великим светским центрима (Mayo Clinic, New York University Medical Center, Универзитетска болница у Лондону, Медицински институт у Софији, Каиро, Рим, Глазгов, Токио, Сан Франциско, Мајами, Санкт Петербург, Москва, Универзитет УФА, Penn State University, Хановер).

Био је руководилац четири домаћа научна пројекта. Више пута био је ментор или коментор у изради магистеријума и докторских дисертација.

Друштвени ангажман[уреди | уреди извор]

Аутор је и подносилац петиције за научну ревизију Теорије еволуције. У својим јавним и политичким наступима залаже се за поштовање српских националних интереса.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]