Радомир Путниковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Радомир Путниковић
Радомир Путниковић
Датум рођења1936.
Место рођењаБеоградКраљевина Југославија

Радомир Путниковић (Београд, 1936) српски је књижевник и издавач из Лондона.

Биографија[уреди | уреди извор]

Радомир Путниковић је рођен 1936. године у Београду. Основну школу и гимназију завршио је у Смедереву, Ужичкој Пожеги и Београду. Прву причу објавио је у листу Задругар, а остале у Омладини, Пионирима, Београдским новинама и Јежу. Играо је кошарку на Београдском Универзитету.

Као студент, одселио се у Енглеску 1970. године, у Лондон, где и сада живи. Бавио се, прво, промоцијом југословенских, затим енглеских, а потом и других западноевропских сликара, организујући изложбе. Пријем тих изложби га је подстакао да оснује и уметничку галерију, која је деловала осам година. Потом је отворио издавачко предузеће Porthill publishers. Књиге у чијим је остварењима учествовао као писац или као идејни стваралац објављиване су, поред Енглеске и Југославије, у Италији, Немачкој, Шпанији, Португалији, Француској, Америци, Канади, Бразилу.

Одликован је златном Медаљом за заслуге (2024).[1]

Књижевни рад[уреди | уреди извор]

Фотографија Радомира Путниковића са својом књигом, 2018.

Књижевни рад Радомира Путниковића посвећен је углавном књижевности за децу. Пише романе за децу, позоришне игре, афоризме, приповетке. Прву књигу објавио је 1968. године у Младом поколењу. То су биле басне под насловом Бува која је путовала у свет. По оснивању властитог издавачког предузећа, први пројекат је била колекција од шест басни за децу. Сликовнице су биле решене на један дотле за енглеску јавност непознат начин – као фризови и упаковане у посебно дизајнирану кутију. То прво издање је објављено у 35.000 примерака и било је брзо распродато. Одмах је објављено и друго издање у истом тиражу. Написао је књиге басни Учени мољац, Црв и јабука, Басне, Миш и слон и многе друге. Афоризме и пословице објавио је у књигама Горке мрве, Рупа времена, а сатиричне приче у књизи Драги Боже.

Са новинаром Милошем Јевтићем објавио је књигу разговора Две обале Радомира Путниковића.

Члан је Удружења британских писаца и Удружења књижевника Србије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „MILOJEVIĆ, ČEN BO, PEJAKOVIĆ, ZORICA BRUNCLIK: Evo ko će sve danas dobiti odlikovanja povodom Dana državnosti, na spisku 107 imena”. kurir.rs (на језику: српски). 2024-02-17. Приступљено 2024-02-17. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Милош Јевтић, Две обале Радомира Путниковића, Дечје новине, Горњи Милановац, 1995.