Радуле

С Википедије, слободне енциклопедије
Радуле
Основне информације
Друга именаЛуди Радуле
Занимањекриминалац
Подаци о лику
Родмушки
Подаци о креацији
Прво прик.Мртав ’ладан
ИзмислиоМилорад Милинковић
ТумачЂорђе Шаргаш

Радуле, познат још и као Луди Радуле, измишљени је лик из филма и мини-серије Мртав ’ладан. Осмислио га је Милорад Милинковић, а тумачио Ђорђе Шаргаш.

Физички опис[уреди | уреди извор]

Радуле је представљен као висок човек обријане главе, са кратком брадом и подочњацима. Од његовог застрашујућег физичког изгледа уплашени су сви који су у хијерархији испод њега, они који му дугују новац, као и ситни дилери дрогом који растурају његову робу.[1]

Грађа лика[уреди | уреди извор]

Почетак филма приказује како Киза дугује новац и Радуле са своја два поданика проваљује у његов стан. Радуле потом физички малтретира Кизу и прети му убиством, уколико му најскорије не донесе кеш. У току претњи звони телефон на који се Радуле јавља и прети ситном дилеру, Лименом.

Како би се извукао и купио време, Киза је слагао да му је деда умро, после чега су га Радуле и његови људи везали за радијатор. Киза се обавезао да му врати новац у року од три дана, како га Радуле не би убио. Кизу, недуго затим, зове рођени брат Леми који га обавештава о дединој смрти.

Радуле, који важи за шефа подземља и коме сви дугују, не појављује се у кадру током главног дела радње, иако га сви главни ликови у неком моменту помињу. Свима је тежња да га се на неки начин ослободе. Пред крај филма из читуље се сазнаје да је Радуле убијен, а затим је приказан и кадар када су га ликвидирали његови послушници.

Интерпретација[уреди | уреди извор]

Сваки пут када се Радуле појави у кадру, сцену прати посебна музичка тема. Гусле као водећи инструмент у миксу покрива техно.[2] Претећи Кизи, Радуле говори стихове из Горског вијенца:[3]


У томе му звони телефон и Радуле се јавља:


Његови људи и Киза га подсећају, а затим наставља:[4]


Утицај лика[уреди | уреди извор]

Термин Луди Радуле је након филма коришћен као погрдан надимак.[5][6][7]

Остали пројекти[уреди | уреди извор]

У телевизијској серији Тајна винове лозе један од главних ликова, који тумачи Миодраг Кривокапић, такође се зове Радуле и у прошлости се бавио криминалом.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mrtav 'ladan”. Јутјуб. Приступљено 12. 7. 2020. 
  2. ^ „Tehno Gusle”. Јутјуб. Приступљено 12. 7. 2020. 
  3. ^ Adamović, Katarina (1. 4. 2019). „Petar Petrović Njegoš Gorski vijenac analiza dela”. beleske.com. Приступљено 12. 7. 2020. 
  4. ^ „Mrtav Ladan - Sito i reseto”. Јутјуб. Приступљено 12. 7. 2020. 
  5. ^ Petrović, Dragoljub Draža (2. 5. 2018). „Kolumna Draže Petrovića: Kako je Pokret "Dosta je bilo" postao Pokret "To je otprilike to". Недељник. Архивирано из оригинала 12. 07. 2020. г. Приступљено 12. 7. 2020. 
  6. ^ Radulović, Saša (13. 8. 2019). „Inače, termin "ludi Radule" je izmislio Vučić, besomučno su ga ponavljali Rističević i Martinović, a prenosili Informer i Pink.”. Твитер. Приступљено 12. 7. 2020. 
  7. ^ „Сергеј опет оплео по Радуловићу: Луди Радуле је грешка природе”. Блиц. Глас јавности. 11. 6. 2020. Архивирано из оригинала 12. 07. 2020. г. Приступљено 12. 7. 2020. 
  8. ^ „Тајне винове лозе”. Радио-телевизија Србије. 3. 2. 2021. Приступљено 15. 2. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]