Разговор:Јован Владислав/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Ово је био текст чланку али ја сам направио клицу пошто мислим да је и то боље него да овако стоји:

Иван Владислав е син на комитопул Аарон. Той е племенник на цар Самуил и единствен остава жив, след като чичо му убива баща му за предателство и заиграване с ромейския император Василий ІІ Българоубиец. Заема трона на Българското царство, след като на един лов през 1016 г. убива братовчед си Гаврил Радомир. Продължава съпротивата на българския народ срещу византийската експанзия. Води активна външна политика. организира населението за съпротива и извършва поправкие на някой крепости. Такава е Битолската крепост на вратата на която оставя възпоменателен надпис. В него на 3 места споменава че е "българин родом", и че ремонта на крепоста е за да защитава българите. Загива при неизяснени от историята обстоятелства, когато се опитва да превземе с войска крепоста Драч.

Оваде сам га поставио пошто уколико неко има жељу да га преведе може то да учини одавде. --Јованвб 15:33, 12 октобар 2005 (CEST)


Мислим да је Јован Владислав био бугарски, а не македонски цар. Примијетио сам и да си напоменуо да је чланак писан на македонском језику кад си прије неки дан обрисао овај чланак, али ово није македонски, него бугарски.--Ђорђе Д. Божовић 15:51, 12 октобар 2005 (CEST)


Ок, а то да је македонски владар преписао сам из нашег чланка српски владари који панониан управо сређује тј. пребацује бугаре и македонце у посебне чланке. --Јованвб 15:58, 12 октобар 2005 (CEST)


Бугари и Македонци се споре око тога да ли је Јован Владислав био бугарски или македонски цар. У српској историографији је начелно прихваћено да је био македонски цар. Пошто смо живели у истој држави са Македонцима, македонско гледиште је прихватила званична српска историографија. Суштински гледано, тешко је рећи да ли је био македонски или бугарски цар (можда су оба одговора тачна). У сваком случају мени је добро позната грчка и бугарска пропаганда против македонског народа и бар овде на српској Википедији не треба дозволити бугарима и грцима да бришу македонску историју, ако то већ раде на енглеској Вики. Корисник:PANONIAN


Чисто да се надовежем на Панонца,постоји "спор",али спада у македонске и ми га водимо као таквог противно братским покушајима са истока да представе да Македонци као и њихов језик не постоје,бећ да су Бугари,због чега је и чланк о српским владарима на крају закључан. --Црни Бомбардер!!! (†) 00:03, 13 октобар 2005 (CEST)

Иван Владислав - Бугарски цар

http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Vladislav - Бугарски цар.

Битољски натпис (written by Ivan Vladislav):

In year 6253 (1015) since the creation of the world, this fortress, built and made by Ivan, Tsar of Bulgaria, was renewed with the help and the prayers of Our Most Holy Lady and through the intercession of her twelve supreme apostles. The fortress was built as a haven and for the salvation of the lives of the Bulgarians. The work on the fortress of Bitola commenced on the twentieth day of October and ended on the… This Tsar was Bulgarian by birth, grandson of the pious Nikola and Ripsimia, son of Aaron, who was brother of Samuil, Tsar of Bulgaria, the two who routed the Greek army of Emperor Basil at Stipone where gold was taken… and this… Tsar was defeated by Emperor Basil in 6522 (1014) since the creation of the world in Klyutch (the Battle of Kleidion) and died at the end of the summer.

"През годината 6523 [1015-1016] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата владичица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец […] в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон [Ихтиман] гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато […] а този в […] разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото."

„Во 6523 година од создавањето на светот [1015-1016] се обнови оваа крепост sидана и правена од Јоан самодржец Болгарски и со помош и со молитвите на пресветата владичица наша Богородица и застапувањето на врховните апостоли таа крепост беше направена за убежиште и за спасување и за животот на Болгарите. Започната беше крепоста Битола во месец октомври во 20 ден, а се заврши во месец ... во крај. Тој самодржец беше Болгарин по род внука на Никола и Рипсимија благоверните, син на Арон, кој е брат на Самуил цар самодржавен и кои двајцата ја разбија во Штипон грчката војска на Цар Василиј каде беше земено злато ... а овој в ... цар бидува разбиен од Цар Василиј во /6522 година од создавањето на светот во Клуч и почина во крај на летото." — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 84.252.58.133 (разговордоприноси)

Јован Владислав - Македонски цар

Не он је македонски цар.(Види:Самуило)--Црни Бомбардер!!! (†) 03:49, 14. април 2006. (CEST)[одговори]

Да ли може без личних ставова, а са изворима? Што докаже да српска (не jугослaвенска - или до 1918, или после 1991/2006) историjа га сматра македонским владаром? Све, што jе написао бугарски корисник горе, jе верно, jер jе историjски извор. Bogorm (разговор) 11:23, 14. август 2009. (CEST)[одговори]

Значи,ова прича је окончана пре зилион година и замолио бих све становнике околних покрајина да своје незадовољство чињеницама истресају у сопственој башти,у којој су Бранковићи Бугари,а Ново Брдо бугарска тврђава.

Што се конретног захтева за чињеницама тиче,оне су опште познате и ја нећу правити болидарију од чланка (као што је урађено овде,где је неко ставио 13 референци за нешто око чега нема спора) и да као потврду ове опште јасне чињенице наводим људе од Станојевића и Ћоровића,преко Острогорског,до Ћирковића и људи који су писали последњу опсежну историју Срба,коју је издала СКЗ. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:16, 14. август 2009. (CEST)[одговори]

Црни Бомбардер!!!, написао си горе (Види:Самуило). Видео сам - тамo пише: да је самодржац Бугарски, цар Бугара, бугарског рода. Ову тезу, такође заговара како део светских тако и одређени број српских историчара (Срђан Пириватрић, Тибор Живковић. Из твojих историчара горе само Сима Ћирковић живи после распадања Jугославиjе, остали пишу у Jугославиjи. Jа сам се надао да ће се нађе нов историчар као Срђан Пириватрић или Тибор Живковић, ко призна бугарско порекло Jована Владислава, зато сам писао питање. Молим не говорити о Новом Брду и Бранковићима, jер jа не знам много о том и нисам овде да се препирам са Србима да ли то jе српско или бугарско, а желим само оборити македонисткe теориjе, коjе циље преотети Jована Владислава (и Самуила), коje су идеологиjски титовски остатак Jугославиjе и коjе Срђан Пириватрић или Тибор Живковић су надвисили. Bogorm (разговор) 19:51, 15. август 2009. (CEST)[одговори]
Ако желиш моj став о Бланковићима - jа нисам писао Бранковичи, писао га jе корисник Angel ivanov angelov, коjи jе љути србофоб. Jа не пишем већ година у бугарскоj Википедиjи, тамо су много људи прозападни и много сам се препирао зато с њима, па сам на концу напустио. Bogorm (разговор) 20:00, 15. август 2009. (CEST)[одговори]

Уз сво поштовање, ако већ не пишеш на матичној Вики зашто онда желиш по сваку цену да овде исправљаш Криве Дрине. Среди ти братко те Бранковиће на бг Вики па ћемо већ видети ако има нешто спорно овде. Пуно поздрава.--ClaudiusGothicus (разговор) 23:28, 15. август 2009. (CEST)[одговори]