Разговор:Јосиф Панчић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Помињање етничке припадности у Биографији, да или не?[уреди]

Не бих желео да ово изгледа као бацање чланка у муљ мучних српско-хрватских препуцавања, али у мојој последњој измени чланка додао сам податак да је рођен у католичкој породици (пре тога није постојао) и једно краће објашњење поводом постојећег спора око његове етничке припадности. Због опште информисаности, сматрам да домаћи читалац треба да буде упознат и са тиме, а не да такве информације тражи на другом месту. Поготово зато што се у целокупној савременој хрватској култури, јавности и медијима представља као недвосмислени Хрват. Тај податак се наводи, заслугом интервенција хрватских чланова, и у чланку на енглеском, који је глобални узор свим осталим верзијама. Сматрам да на такве ствари треба дати чињенични осврт, како због тачне информисаности читаоца, тако и због усаглашавања вики-чланака на различитим језицима. Рођење у католичкој породици и крштење под именом Јосип је битан биографски податак, јер у то време постоји и бројна православна заједница у Хрватској. Исто тако и чињеница да је доласком у Србију почео да се потписује православном (не српском, него црквено-православном) варијантом Јосиф и да је хришћански живот наставио у Православној цркви. Такође и битна чињеница да су у то време постојале бројне јужнословенске католичке заједнице које још нису почеле да оптирају за хрватство, а да се он сам током живота, иако је имао и прилике и лични интерес да тако нешто наведе, као Хрват никад није изјаснио. И да јесте, опет треба навести, како би се избегао утисак да се таква информација прикрива. Нисам га експлицитно наводио ни као Србина, али, понављам, свакодневне и свеприсутне експлицитне тврдње како је први председник САНУ (тада СКА) био Хрват изискују осврт и одговор, било потврда, било одречан. 178.222.162.138 (разговор) 14:22, 6. децембар 2014. (CET)

Први поднаслов[уреди]

У католичкој црквеној хијерархији не постоји звање архиђакон. Осим тога, Панчићев стриц је био жупник у Госпићу (по референтном сајту). Да ли се може проверити информација да Панчић потиче из буњевачке породице?

--делија 17:30, 9. септембар 2006. (CEST)

Ја сам чуо да јесте. Знам да ово није неки доказ, али ето боље ишта него ништа :) --Јован Вуковић (р) 17:36, 9. септембар 2006. (CEST)


Енглези кажу да је рођен у хрватској католичкој породици. Зато сам мало гунђ, гунђ, али, добро, није то толико ни битан податак да се око њега прегањамо.

--делија 17:47, 9. септембар 2006. (CEST)

Потражићу ја још, мада мислим да су то хрвати убацили на енглеску вики. Свашта они стављају, убацивали су и да је Тесла хрват ... --Јован Вуковић (р) 17:49, 9. септембар 2006. (CEST)
Подмеће Joy. Међутим 5. април с.к./17. април н.к. има смисла ставити у био податке. --  JustUser   JustTalk 18:00, 9. септембар 2006. (CEST)

Bio je katolik neosporno...tu gde je rođen nije bilo pravoslavaca. Ne znam odakle to da je bio Bunjevac...Bunjevci žive u Vojvodini. Srbi u Hrvatskoj u nekim predelima zovu Hrvate Bunjevci. --Zrno (разговор) 21:42, 9. фебруар 2010. (CET)Zrno

I postoji arhiđakon kod katolika.--Zrno (разговор) 21:50, 9. фебруар 2010. (CET)Zrno

Хрват католик Јосип Панчић.[уреди]

"Zašto na srpskoj Vikipediji nigde ne piše da se Srbin-pravoslavac Josif Pančić rodio kao Hrvat-katolik Josip i prekrstio se radi dobijanja državne službe u Kneževini Srbiji." [1]. Предлажем да неко коме је делатност Јосифа Панчића предмет интересовања преиспита ове наводе. --Antidiskriminator (разговор) 14:53, 29. април 2010. (CEST)

Србин (католик?) Јосиф Панчић[уреди]

Ја имам једнака права да тврдим да је био Србин по рођењу. То што ти мислиш да католици могу бити само Хрвати, лоше мислиш. Значи ја сутра да одем у цркву и постанем католички вјерник, чини ме одмах Хрватом?

За размишљање: Хрвати су већ прогласили Теслу једним од 100 најзначајнијих Хрвата. Провјери дно чланка на хр вики. --Мирослав Ћика (разговор) 15:47, 29. април 2010. (CEST)