Разговор:Алмохадски калифат

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Први поднаслов[уреди извор]

Имам податак да су Алмохади исламска секта и маварско-шпанска династија која је била на челу те секте. Зову се и Мухавиди. Исто је и са Алморавидима или Мурабитима. Могу навести литературу. Нисам у материји па не исправљам. --Drazetad 22:46, 29. јул 2007. (CEST)

Гле они су Бербери као народ, па су берберска династија. С друге стране пошто су владали Шпанијом они су маварско-шпанска династија. Да су они били секта пре него што су постали династија исто је јасно. Ништа тиу није контрадикторно. --АПлећаш 22:49, 29. јул 2007. (CEST)

Иначе добро си ми рекао за ова друга имена. Њих требам убацити.--АПлећаш 22:53, 29. јул 2007. (CEST)

Muhavidi bi bilo od arapske reči al-Muwahhidun, rekla bih ja, što bi bilo kao al-muhavidi, tj Almohadi., kako su ih kasnije zvali na španskom. Tako da mislim da je to jedno te isto. Isto sa Almoravidi i Murabiti - (en árabe المرابطون al-Murabitun, sing. مرابط Murabit) dakle jednina Murabit, od čega na srpskom Murabiti, ali je u stvari jedno te isto - Ač.murabit se pretvorilo na španskom u Almoravid.--MaduixaGaim.svg kaži 22:57, 29. јул 2007. (CEST)


Eh, da. I mavarsko-spanska jer dryava koja je postojala u Spaniji nije bila je posebna država, nezavisna od Bagdfadskog kalifata. Do otcepljenja je došlo neposredno nakon dolaska Mavara u Španiju u 8 veku...--MaduixaGaim.svg kaži 22:58, 29. јул 2007. (CEST)

Када је настао Кордовски калифат, тада су се одвојили. Кад се прогласе калифом, онда никога не признају изнад себе. --АПлећаш 23:00, 29. јул 2007. (CEST)


Да, то сам и хтела да кажем. Ствар јеу томе што не знам тачно кад се то десило, овако напамет, тако да нећу да лупим па останем жива...Face-grin.svg. Прво је био Кордопски емират, који је зависио од Багдада, па касније калифат, кад су се одвојилио. Отуда их зову маварско-шпоанска династија, јер су владали у самосталној и независној земљи на тлу данашње Шпаније.--MaduixaGaim.svg kaži 23:06, 29. јул 2007. (CEST)

Заправо неће шкодити ако додам и тај придев шпанско-маварска династија. --АПлећаш 23:12, 29. јул 2007. (CEST)

Рекао сам да нисам у материји и мене буни то што знам да су Мавари једно од берберских племена и да су живели у Шпаније од 8 века (ово се дешава 200 година касније) и да постоји Маварско-шпанска уметност а не берберско-шпанска зато мислим да су ово маварско-шпанске династије. Можда грешим.--Drazetad 23:13, 29. јул 2007. (CEST)


Хм, не бих да сад нешто тврдим, јер као што рекох, морам прво да консултујем књиге, али ми се чини да су Алмохади били дивљи док нису дошли на Иберијско полуострво и да су тек тамо постали династија. Тако да оно што си исправио у чланку Малага, не ѕнам колико држи воду. Они ЈЕСУ били племе а династија су вероватно постали кад су стекли земљу где би се настанили и одакле би могли да владају.--MaduixaGaim.svg kaži 23:19, 29. јул 2007. (CEST)

Чим су овладали Маракешом, они су брзо овладали великим делом северне Африке и династија је била успостављена, али мислим да је сигурније да вратим своју измену на Малаги, јер кад је нешто постало династија је мало неизвесно. Оно што је стајало на Малаги је сигурније. --АПлећаш 23:27, 29. јул 2007. (CEST)


Хм, да, али нису се нигде стално НАСТАНИЛИ... Да би се основала династија, треба да постоји нека политичка целина којом би та династија владала, а то се није десило све док нису дошли у ал-Андалуз.. Тако ја капирам ствари. Мислим, династија постаје нека породица онда кад седне на престо неке земље. А чини ми се да се то овима први пут десило у Шпанији.... Мислм не могу да се закунем, али ми се чини да је тако...--MaduixaGaim.svg kaži 23:53, 29. јул 2007. (CEST)

Mislim da bi trebalo pogledati spanski clanak na temu. prilicno dobro objasnjava ovo sto je predmet diskusije ovdje. ---Славен Косановић- {разговор} 23:58, 29. јул 2007. (CEST)

То сам и мислила да урадим, у неко догхледно време. Имам и неке чланке у оним мојим историјским часописима, па ћу све лепо да проверим. Иначе, Малагу сам преводила са шпанске википедије. Тамо пише да су Алмохади били племе. Отуда и моје закључивање на тему племе/династија.--MaduixaGaim.svg kaži 00:04, 30. јул 2007. (CEST)

OK, nego, po spanskom clanku Almohadi u pocetku nisu bas pleme, nego prije religiozna sekta, koja je nastala kao posljedica religiozne krize medju Almoravidima (takodje sekta religioznih vojnika)...itd. Dakle, po svemu sudeci to su sve islamske sekte kako je rekao Drazetad, osim dinastija u slucaju Almohada. ---Славен Косановић- {разговор} 00:13, 30. јул 2007. (CEST)


Биће да је тако... И ја сам нешто сад читуцкала... Видећу да то поправим ових дана... --MaduixaGaim.svg kaži 00:16, 30. јул 2007. (CEST)


Има ту истине. Сад се сетих да сам читала скоро чланак о Јеврејима у Ал-Андалузу, где пише да је са променом династије нестала и верска толеранција према Јеврејима, који су у суштини били савезници оних првих јер су их малтретриали у Визиготском царству ка су Визиготи примили хришћанство. Тако су они помогли Маврима да дођу и у доба Алморавида су супер ћивели, а онда су дошли ови да им запрже чорбу... Осим тога, нисам баш сигурна у ту тврдњу да су Алмохади дошли јер су их позвали да их одбране од Алфонса, него што су се таифе толико закрвиле да су на крају тражиле неког ко ће им решити сукоб. Алмохади су дошли, решили сукоб али су на крају и остали, на шта таифе нису рачунале, и увели су нови режим... Морам да прочитам још о томе па ћу да исправим...--MaduixaGaim.svg kaži 00:21, 30. јул 2007. (CEST)

Без журбе, среди кад будеш имала времена, ја сам се укључио у дискусију пошто ме заинтригирала Дражетова констатација и испоставља се да је у праву. ---Славен Косановић- {разговор} 00:38, 30. јул 2007. (CEST)

Малко сам и ја изгрешила. Ево шта сам научила јутрос у метроу.

Према Самарџићу, Маври (морос) је било име које су Шпанци дали муслиманима који су их напали, иако се то име односило само на становнике Магреба и Марока. Инвазију у 8 врку су извршили АРАПИ који су у својој војсци имали велики број БЕРБЕРА. Кад их је Карло Мартел ѕауставио у Пиринејима, тек су онда одлучили да се настане на Иберијском полуострву. Негде у то доба Абасиди су збачили Омејаде (или Омејиде? ја сад не знам како је правилно), у Дамаску, те су многи Омејади дошли у Шпанију, бежећи пред Абасидима, и онда се ту издвојио један Омејад, Абд ал Рахман Први који је прогласио Кордобски емират, и прекинуо све везе са Багдадом. Овде мени није јасна једна стварчица. Самарџић каже да је овај прекинуо везе са Багдадом, а ја сам на више других места читала да је то учинио тек његов унук Абд ал Рахман Трећи који је прогласио Кордопски калифат. Логичније ми је ово друго. Но добро. Е, сад. Јевреји су супер живели под Омејадама, али кад се Калифат распао, Ал-Андалуз се разбио на ситне таифе - градове државе, и таифе су биле угрожене од Алфонса, те су позвале Алморавиде који јесу били верска секта, као и Алмохади, да им помогну против хришћана, што су ови и урадили, али уместо да се врате одакле су дошли по обављеном послу, остадоше ту где су и основаше своју династију. Од тада почиње верска нетрпељивост у редовима муслимана. Први велики погром Јевреја је био 1066. у Гранади (? - нисам сад сигурна јер овај град или је Кордоба у питању) и то баш од стране муслимана. Кад је владавина Алморавида дошла крају, онда су таифе почеле да се свађају, па су позвале Алмохаде да реше сукобе, ови дошли, решили и остали. И ови су такође били верски нетолерантни.

Треба да завршим читање па ћу да поправљам и допуњујем...--MaduixaGaim.svg kaži 09:50, 30. јул 2007. (CEST)