Разговор:Дрежник (Ужице)

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Пренето са обрисаног чланка (Dreznicka gradina), ако нешто може да се употреби :

Koren ovog naziva-Dreznik-drezga je pravoslavna rec, sto znaci suma...Dreznik je sumom bogato mesto..Selo dreznik je jugoistocno od Uzica, na brdsko-planinskom podrucju. Smesteno je u uskoj i koritastoj dolini, dugoj 15km i sirokoj 8km, s jedne strane oivicenoj krecnjackim podrucjem Gradine i Kosute,a sa druge strane Lipovcem i Sukinim brdom...

Na oko 10 kilometara jugoistočno od Užica nalazi se selo Drežnik, jedno od većih sela užičke opštine. Smestilo se u uskoj dolini dugoj 15, a širokoj osam kilometara. To je brdsko-planinsko selo, bogato šumom, livadama i pašnjacima. Centar sela je urbanizovan, u njemu se nalazi osnovna škola, crkva, ambulanta, prodavnice, kafana. Selo je školu dobilo 1924. godine, a ubrzo zatim i crkvu čiju izgradnju je pokrenuo i njen ktitor bio Drežničanin, mitropolit skopski Josif Cvijović. Crkva je sagrađena 1928. godine, posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Sagrađena je u neovizantijskom stilu. U osnovi ima oblik lađe koja se na istočnoj strani završava polukružnom apsidom. Pored crkve 2008. godine otvoren je Spomen-muzej posvećen životu i radu mitropolita Josifa Cvijovića u kome su izložene njegove lične stvari, odlikovanja i dokumenta o ovom znamenitom Drežničaninu. Zajedno sa crkvom i parohijskim domom, ovaj spomen-muzej čini jedan lep kompleks. U Drežniku se, pored Centralnog groblja, nalazi kapela koju je 1952. godine sagradio Drežničanin Nedeljko Tomić. Crkvica je, kako je narod zove, jednobrodna građevina s polukružnom apsidom i oltarskim dverima. Na zapadnoj strani se uzdiže lep zvonik. Kapelu je podigla porodica Tomić u spomen na svoju ranopreminulu kćerku Desanku. Oko dva kilometra jugoistočno od centra Drežnika protiče reka Veliki Rzav , jedna od naših najčistijih reka. Pravi je izazov za ribolovce, u njenim brzacima i virovima skriva se klen , krkuša , potočna pastrmka .

Dreznicka Gradina[уреди извор]

Drežnikom sa svojih 932 metra nadmorske visine dominira kupasti planinski vis Drežnička gradina. Ona je pravi izazov za planinare, paraglajdere i sve iskrene zaljubljenike prirode. Ona je i predivan vidikovac sa koga pogled puca na sve četiri strane sveta, severoistočno preko Požege do Ovčara i Kablara, severozapadno preko Užica do Tare , jugozapadno do Zlatibora. Na vrhu Gradine nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja o kome se malo zna. Tu je i kamena spomen-piramida visoka 11 metara podignuta palim borcima Užičke partizanske čete i streljanim civilima u sukobu sa Nemcima 18. avgusta 1941. godine. Na istočnoj strani Gradine pre nekoliko godina podignut je veliki repetitor Radio televizije Srbije . U podnožju Gradine, ispod repetitora, nalazi se zaseok Markovići u kome predah i odmor mogu naći svi posetioci ove planinske lepotice.


László (talk) 00:03, 17. јул 2010. (CEST)[одговори]