Разговор:Европска унија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Скидање са листе сјајних[уреди]

Будимо реални — прекратак је. Сад ћу да предложим неком од администратора да га стави на гласање за скидање са листе.—Pirke say it right 18:37, 10. децембар 2007. (CET)

Грб[уреди]

Мислим да оно није никако "грб" Европске уније већ да то једино може да буде амблем. У енглеском, за грб увек пише "Coat of Arms"; не знам како овде пише. --Александар (поразговарајмо!) 19:21, 3. јул 2008. (CEST)

Може да буде онако како пише у уговорима и документима ЕУ. --Поки |разговор| 23:54, 3. јул 2008. (CEST)

А у којим то тачно уговорима и документима је описан овај "грб"? Овде се не наводи никакав извор. А морао би бити наведен. Уосталом, ову лопту не видим ни на енглеској Вики па бих молио некакво објашњење. Александар (поразговарајмо!) 09:57, 18. децембар 2010. (CET)

Враћање наслова[уреди]

Наслов да се врати назад на Европска унија како је и Правопис рекао да се пише. Некаква тумачења да нешто има своје законодавство, управу и судство те је стога и држава, само је ствар личне грешке и провале. --Жељко Тодоровић (разговор) 20:20, 2. април 2017. (CEST) с. р.

Ттај исти Правопис јасно каже да се имена територијално-политичких субјеката у случају када имамо више речи пишу великим словима. Уједињене нације су политичка организација па зато и мало слово (баш као и Афричка унија). Са друге стране Европска Унија је геополитички субјект, односно заједница држава која има своју територију, извршну, судску и законодавну власт, главни град, заједничку валуту, химну, централну банку итд. Укратко, ЕУ је данас у политичком смислу савез држава организованих између федерације и конфедерације што је и потврђено Лисабонским уговором из 2009. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:33, 2. април 2017. (CEST)

Причаш напамет, по сопственој логици, без утемељења. Правопис је јасан, у свом Рјечнику има одредницу Европска унија. И није прављен у прошлом вијеку, већ скоро. И сви правописци знају да постоји Европски парламент, Европски суд, Савјет министара и сл. па нису опет закључили да је ријеч о „државној заједници” или држави па да ваља писати великим словом. И ОУН и бројне организације увијек имају органе који се могу упоредити са националним законодавством, управом и судством (али опет није то то у потпуности). Уосталом, статус ЕУ је у теорији доста неодређен. Једни кажу да је међународна организација, други да је нека својеврсна регионална организација, трећи супердржава, четврти ово, пети оно. И ти сада као релевантан да пресијечеш?! Не буди неозбиљан, одакле ти само паде на памет да ти као уредник Википедије обараш све професоре права ЕУ, како код нас тако и у цијелом свијету?! --Жељко Тодоровић (разговор) 23:16, 2. април 2017. (CEST) с. р.

Распад СФРЈ[уреди]

Треба додати шаблон {{Распад СФР Југославије}}. --5.43.75.78 (разговор) 16:30, 12. јун 2017. (CEST)

Реално[уреди]

Треба имати храбрости и написати шта је стварно ова унија, а не ова неолиберална испирања мозга. Знамо ко нас је и зашто бомбардовао и УБИЈАО.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је 195.252.66.150 (разговордоприноси)