Разговор:Лакташи

С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Зашто је ово преименовано. Ово је текст о општини. а текст о граду треба написати. Све општине у Воводинии који имају истоимени центар општине имају два текста. овде, овде, овде, овде, овде и др.--Drazetad (разговор) 11:27, 14. фебруар 2008. (CET)

одвојен чланак[уреди извор]

Зашто демографија Лакташа заузима посебан чланак? Све остале општине имају то у склопу самог чланка о општини, а овде се то одвојило, ваљда је овај чланак већ огроман, шта ли? Сем тога ове боје треба средити јер овако дјелује као лилихип. --Дарко Максимовић (разг.) 00:26, 17. јун 2008. (CEST)

Bilo kako da su predstavljeni, Laktaši su priča za sebe!?... Boško Tadić, Sombor.

Лакташи град?[уреди извор]

Претпостављам да се под овим уствари мисли на градско насеље. Имамо двије спорне ствари:

  1. Да ли су Лакташи уопште градско насеље и постоји ли релевантан извор за такву тврдњу?
  2. Ако се шаблон већ ставља за градска насеља онда ту не треба да пише град у Босни и Херцеговини већ градско насеље у Босни и Херцеговини.

--Слободни умјетник (разговор) 19:38, 19. јун 2016. (CEST)

  • Да мисли се на градско насеље.
  • Да, Лакташи јесу градско насеље, јер како и пише на нашој википедији, градско насеље (варош) је врста насеља чији се број становника креће од неколико хиљада до неколико стотина хиљада становника. Прецизно значење овог појма се разликује од државе до државе и није увијек законски дефинисано. Пошто код нас не постоји закон који регулише шта је то градско насеље, град, село, узимајући у обзир, пораст броја становника, урбанизацију самог насеља, упоређивањем са другим насељима, можемо доћи до закључка да Лакташи јесу градско насеље.
  • То за шаблон се слажем, и сматрам да би требало промијенити га, како сте и рекли у градско насеље у БиХ.--Сарајлија! (разговор) 20:35, 19. јун 2016. (CEST)
  1. То што пише на Википедији није релевантан извор (могуће је да није тачно, јер та реченица није референцирана). Чак и да јесте, шта ћемо онда са свим другим насељеним мјестима која имају више хиљада становника (нпр. Јања (Бијељина), Трн (Лакташи), Поткозарје (Бања Лука)) хоћемо ли их све прогласити градским насељима?
  2. Требало је прво направити шаблон за градска насеља, па онда њега убацивати, а не преправљати шаблон град. Град и градско насеље нису исто. Или га сад преправи до краја у шаблон за градска насеља или га врати какав је и био! Овако не ваља.
--Слободни умјетник (разговор) 21:18, 19. јун 2016. (CEST)

Не смијемо буквално схватати ствари, ако имамо насеље, које се изграђује, развија инфраструктурално, насеље у коме је евидентан пораст броја становника, а то насеље је уједно дуги низ година сједиште општине, логичан (не и референциран) закључак је да је то градско насеље. Велика Обарска у Бијељини исто тако има преко хиљаду становника тачније око 4000, али је то село и ништа више. И у реду, ако ћемо тако, дај ми пропозиције које одређују једно насеље, као градско насеље, и ја ћу та насеље урадити по шаблону градско насеље, а ако Лакташи не буду испуњавали те критеријуме, враћамо стари шаблом. Такође, БиХ не би требала нигдје да се спомиње, јер БиХ нема закон о територијалној организацији ,самим тим БиХ нема ни насеља, де јуре.--Сарајлија! (разговор) 21:25, 19. јун 2016. (CEST)

Јеси ли ти прочитао икада шта овдје пише? Мени није познато да постоје провјерљиви и поуздани извори о тим "пропозицијама" или критеријумима за градска насеља. Све док их не пронађемо овакве измјене би боље било поништити. Лакташи јесу насељено мјесто и то можемо јасно референцирати поузданим изворима. Ја не тврдим да истовремено нису и градско насеље, али немамо референце које то потврђују. Неко би могао рећи да нису, а неко други да јесу и онда да ратују измјенеама до бесвјести. Зар није боље умјесто тога да стоји оно што нико не може оспорити, а то је насељено мјесто?--Слободни умјетник (разговор) 22:18, 19. јун 2016. (CEST)