Разговор:Рашка/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Поред овог чланка постоји и чланак Санџак. То ми заиста није јасно, будући да се ради о истом историјско-географском појму... Замолио би ауторе ових чланака да предузму нешто поводом овога, јер је тренутна ситуација непримерена за енциклопедију. --Покрајац|разговор 23:29, 18 август 2005 (CEST)

Санџак nije bio naziv za srednjevekovnu srpsku drzavu, sto znaci da se ne radi o istom istorijskom pojmu. Golija

Зашто месо Санџак не објасните да је то скраћеница од пуног назива Новопазарски санџак. Јер и Београд је био нахија неког санџака (не знам ког) у Смедеревском пашалуку.


Разговор о Андрији премештен ОВДЕ. --CarRadovan (разговор) 22:18, 10. јун 2015. (CEST)[одговори]

Великожупанска Србија

Овај чланак се у целини односи на српску великожупанску државу, која се у историјским изворима називла Србија, а назив "Рашка" (који се првобитно односио на епископију) тек од краја 12. века почиње да се јавља и као алтернативни егзоним за поменуту државу, али тек повремено. Историчари су одавно утврдили да се великожупанска Србија не може сводити само на Рашку, пошто за такав појмовни редукционизам не постоји упориште у изворима. Повратном употребом појма "Рашка" за великожупанску Србију ствара се привид да у то време није постојала било која држава која би се звала Србија, што је сасвим неоправдано. Стога би овај чланак, који се односи на историју валикожупанске Србије, требало преименовати у складу са садржајем, а историја саме Рашке као области спада у чланак о Рашкој области. Уосталом, појам "Рашка" (Rascia) се као егзоним много чешће употребљавао касније, као назив за српску државу у време краљевине, царевине и деспотовине, али никоме не пада на памет да у насловима тих чланака уместо српске одреднице стави регионални појам Рашка, пошто би то било потпуно бесмислено, а по истом основу је бесмислено да овај чланак, о великожупанској Србији, носи наслов "Рашка". Сорабино (разговор) 11:53, 22. мај 2019. (CEST)[одговори]

Nije loša primedba, samo, ne može se zvati ni tako, jer nije gramatički ispravno, ali može se zvati srednjovekovna Kneževina Srbija.

Markon Padrino (разговор) 17:28, 23. новембар 2021. (CET)[одговори]