Разговор:Руско освајање Сибира

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Коментари[уреди извор]

Делимично сам прочешљао чланак. Изнео сам своје мишљење о неким детаљима који су ми запали за око. Ту има неких опсервација с којима се српска историографија не би сложила. Српски историографи и даље су старомодни.

Види шта о третману руских власти према сибирским староседеоцима пише Субатички гласник, којега је уређивао Калор Милодановић. Наравно то је превод неког мађарског чланака. Јасно је зашто су Мађари тако осетљиви на патње сибирских племена с којима ко зна можда деле чак заједничко порекло. Први Мађари и јесу били по изгледу блиски Азијатима.

Dusevni kozaci, da od bune ustraše urodjenake, po najbezbožnijem načinu su postupali s njima, nekoje izmedju njih neiztrpljećima udarcama su mučili na smrt, nekoje pako smrdljivom ribom su namazali, i ovakvo preizgladnute psima baciše, rado gledaše, kakvo gladni psi su razkidali nesretnike. Nuz ovakovo postupanje barbarsko stanovici veoma su se umanjkali. Dok nekoje grane kao voguli, jukeheri, korjeki i itelmani priašnjeg broja na deseti dio su spali, dotleg druge, kao selegii, omujili, onuiki pod barbarskim jarmom sa svim su se uništili, samo im ime je ostalo u uspomenu. Ovo barbarsko postupanje takvo je umanjkalo stanovništvo Siberie, da u sadašnjem veku jedva iznosi 3 miliona.

— Subatički glasnik: List za prosvitu, zabavu i gazdinstvo, u Subatici, 30 maja 1874, broj 22, strana

Наш чланак Руско освајање Сибира не говори ништа о лошем третману према староседеоцима. Само констатује да су Руси током 18. века постали бројнији од староседелаца. Милош Ковић ламентира над судбином америчких урођеника, а ниједну реч није посветио сибирским староседеоцима. Шта онда очекивати од мање образованих русофила. :) — Владимир Нимчевић (разговор) 19:01, 19. април 2024. (CEST)[одговори]