Разговор:Словени

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Језици[уреди]

traba ispraviti onu gresku na pocetku sa jezicima. Izmisljeni crnogorski jezik i izmiljeni bosnjacki jezik. A diskutabilan je i hrvatski

— Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца 178.222.68.216 (разговордоприноси)

Антисловенство[уреди]

Marks nije to napisao ali jeste engels..koliko ja to znam

Људи постоје пре леденог доба?[уреди]

О чему је овде реч? "Недавно се јавила и теорија која тврди да су Словени аутохтони још од времена пре леденог доба." Ако се мисли на задњу глацијацију када су настали ледени покривачи на половима то се десило у времену плеистоцена. Сам термин који се у Палеонтологији користи за ледено доба се односи на период Вурм-а, значи задња глацијација од пре 110.000 и 6000 година. У оваквом контексту не знам како да схватим наведену реченицу, пошто тада још ни људска врста (Homo sapiens) није консолидована у садашњем облику а камоли етникуми. Сам прачовек се јавља током Вурм-а, а наведена реченица говори о словенима ПРЕ тог периода.

Та реченица је покушај вандалисања и грдно наружава иначе одлично написани чланак.— Alan Ford logo.png [Корисник:Jozefsu]–Разговор 05:25, 9. децембар 2017. (CET)

Робови[уреди]

"'Међутим, нацистичке идеје су се угасиле с поразом Немачке у Другом светском рату." - по овом испада да је нацистичка теорија, по којој Славени треба да служе као робље Германима, пропала не зато што је била тотална глупост и чисти фашизам - већ искључиво због резултата рата. По вама, да су Савезници изгубили, било би ОК да су Славени постали робље Германима! Јел вам ово неки фашиста писао, па му се "омакло" да му текст одише жалом за нацизмом?

Пошто је ово страница за разговор а не страница за примедбе, препоручује се ако сте члан Википедије да се улогујете, а ако нисте, на било који начин да оставите свој потпис (име или ник). То је лако стављањем "~~~~" на крај, што аутоматски генерише потпис и датум. Даље, пошто Википедију може свако да уређује, можете наведену реченицу сами преправити, да не звучи накарадно или да буде јаснија, или је потпуно обришите ако за то имате ваљан аргумент.
Мени се чини да је аутор био добронамеран, само је формулација коју је саставио несретно испала. Верујем да је аутор текста хтео да каже да су сличне идеје да је један народ изнад другог увек настајале и да ће увек настајати (аргумент је да је чак и Маркс писао неке чудне ствари, а није био нациста). На крају крајева, једна енциклопедија не сме да цензурише свет, треба да буде објективна и да се бави свим стварима, па чак и оним лошим. Шта предлажете, како да стоји наведена мисао? — Alan Ford logo.png [Корисник:Jozefsu]–Разговор 20:56, 18. фебруар 2018. (CET)

Da li su nacističke ideje umrle sa nacističkom Nemačkom? Ja bih rekao da ne, inače nikad ne bi smo čuli za pojam neonacizam, skinhedi, stormfront Možda nisu samo na vlasti, ali ti luzeri i dalje postoje. -- Bojan  Razgovor  04:59, 19. фебруар 2018. (CET)

Бојане, стари друже, имаш ли конструктиван предлог у вези конкретне реченице у чланку која је спорна? Изјасни се да ли је за тебе спорна, па да то исправимо на нешто боље. — Alan Ford logo.png [Корисник:Jozefsu]–Разговор 22:45, 19. фебруар 2018. (CET)
Поразом нацистичке Немачке, гледање на Словене као на нижу расу није био део идеологије владајућих партија. -- Bojan  Razgovor  22:57, 19. фебруар 2018. (CET)

Тачно, ту је грешка у реченици. Тек сад видим шта је заправо написано. Значи, завршетком рата те идеје, као рецимо и атисемитизам су загаснуле, иако нажалост нису престале потпуно да постоје (да не говоримо о негирању холокауста што је скандал). Пошто се особа која је оставила коментар не јавља, исправљам. Убацујем и антисемитизам да буде још јасније, једино не знам да ли "згаснуо" постоји као исправна реч. — Alan Ford logo.png [Корисник:Jozefsu]–Разговор 17:35, 21. фебруар 2018. (CET)