Разговор:Стефан II Котроманић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу


Први поднаслов[уреди]

А зар није Стјепан? -- Bojan  Razgovor  09:47, 12. октобар 2007. (CEST)

Иста је ствар,Стефан/Стјепан/Степан/Стеван,зависи од аутора. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 05:47, 22. октобар 2007. (CEST)

Stjepan[уреди]

Ja bih, ako dozvolite, ostavio Stjepan II kotromanic. Prvo, tako je poznatiji u literaturi tj i kod Corovica i kod Cirkovica koji su sastavili dve najopsirnije sinteze istorije srednjevekovne Bosne. Drugo, varijantu imena Stefan Kotromanici nose od Tvrtka I kada preuzimaju na sebe nemanjicko nasledje. Trece, Stjepan je varijanta vezana za krajeve gde se govori jekavskim narecjem. Mislim da ne bi trebalo nasilno i bez ikakve veze uvoditi ekavske varijante. Cetvrto, ostaviti samo Stefan I ili Stefan II (bez prezimena ili titule) vodi u konfuziju sa drugim vladarima koji su nosili ime Stefan npr sa ugarskim Istvanima (Stefanima) a da o Nemanjicima ne govorimo...—ClaudiusGothicus (разговор) 16:56, 10. децембар 2007. (CET)

Као што рекох горе,иста је ствар тј. исто је име.Ћоровић у својој дигитализованој историји која крстари `нетом користи облик Степан(можда чак на моменте и Стеван,ал` могуће је да грешим),Ћирковић у уџбеницима користи облик Стјепан(мада му се поткраде и Степан),док Станојевић барата обликом Стеван,а Веселиновић опет Степан.Као што рекох иста је ствар,као и Михаило или МихаЈло.Као што рекох,зависи од варијанти,али је у питању исто име.Што се тиче тога где се и како говори,то би значило да би сви чланци везани за збивања,људе,догађаје,градове итд исл итр који се налазе са оне стране Дрине требали писати и називати ијекавицом(као што је био покушај да се учини са чланком о републици Српској).Што се тиче преусмерења,њих треба претворити у вишезначне дефинитивно. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 20:36, 10. децембар 2007. (CET)

СтѣПань[уреди]

Звао се Ст(ј)еПан, нема сумње, како његов синовац наводи: „Азь раб божи и светога Грьгура а зовомь господинь бань Тврьтко, синь господина кнеза Владислава а синовьць великога и славнога господина бана Стѣпана“.--Нимча (разговор) 11:36, 5. јун 2013. (CEST)

Неоспорно Стефан[уреди]

Иако су Стефан,Стјепан,Шћепан само различите форме истог имена овај босански бан је себе називао Стефан, а имамо и документарни извор који то потврђује. Бан Стефан II је 15. фебруара 1333. године издао повељу Дубровчанима којом им гарантује власништво над Стонским ратом и у којој јасно пише - Стављам ја господин бан Стефан свој златни печат.

Повеља бана Стефана

Мислим да је овај документ од највеће важности, зато што бан себе назива Стефаном ! Свакако јачи аргумент од тога да га неки синовац назива Стјепаном. -FloydBG

Допуна[уреди]

Друга жена је била ћерка бугарског цара, Теодора Шишман.— Претходни непотписани коментар оставио/ла је 37.19.108.96 (разговордоприноси)