Разговор:Талас (физика)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Први поднаслов[уреди]

Мислим и да је линеарност средине значајна особина јер она је разлог зашто је могуће применити Фуријеове трансформације на таласе у линеарној средини и добити спектралну анализу. То је разлог зашто сам је ставио и мислим да није тривијална. --  JustUser   JustTalk 11:19, 11. април 2006. (CEST)


"Нису сви таласи синусоидални. Један пример несинусоидалног таласа је импулс који путује конопцем који лежи на земљи, када се једном заталаса у правцу x, путује брзином c. "

Хм, ово противуречи основној дефиницији таласа као периодичној појави... Свака непериодична појава може се представити СУПЕРПОЗИЦИЈОМ таласа што је суштина Фуријеове трансформације. Дакле, импулс је суперпозиција синусоидалних таласа па зато није добро рећи да "нису сви таласи синусоидални". Сви таласи јесу синусоидални али њихова суперпозиција не мора да буде ни синусоидална ни периодична. --мац 19:36, 15. јул 2006. (CEST)

Одлично. Напишите тако. Вероватно је проблем што је требало једноставан феномен описати без коришћења комплексног математичког апарата. --  JustUser   JustTalk 19:52, 15. јул 2006. (CEST)

Још три врсте таласа[уреди]

Моја сестра, професор физике, на испиту, је од једног старијег кандидата (доквалификација) добила одговор да постоје три врсте таласа: "Таласи на мору, таласи у реци и таласи у коси!"--Goldfinger 22:42, 15. јул 2006. (CEST)