Разговор:Уметност

Из Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди]

Главне области технологије? Да ово можда није погрешан шаблон? --Милан Тешовић 16:45, 2. март 2006. (CET)

Јесте и није. У тај шаблон је натрпано свашта тако да има и неке ствари везане з ауметност, али у суштини шаблон не треба да стоји ту --Јованвб 17:18, 2. март 2006. (CET)


Почела сам да преводим са енгл. вики. Избрисала сам и ону једну јадну реченицу која је овде била. Верујем да овај чланак неће остати на само пуком преводу, очекујем да ми се Славен придружи и допуни чланак. --MaduixaGaim.svg kaži 23:12, 19. јун 2007. (CEST)

Да, али овдје управо преводиш оно што си данас искритиковала, а то је да се чланак бави углавном „ликовним умјетностима“, изузев први пар пасуса... :) То је зато што на Западу (па и код нас у последње вријеме) под појмом умјетност (арт, арте, итд) углавном подразумјевају ликовне умјетности... :) ---Славен Косановић- {разговор} 23:21, 19. јун 2007. (CEST)
Dakle vidi clanak en:arts, koji bi odgovarao nasem clanku umjetnost... ---Славен Косановић- {разговор} 23:26, 19. јун 2007. (CEST)

Бааааах! Па видим ја, како одмичем, да ми ту нешто "апеста"... Нема везе. Ај ово се онда зове Ликовна уметност, или како већ, нисам ни ја сигурна који би назив био исправан. Визуелна уметност? Међутим, види мало даље, наслов; Forms, genres, mediums, and styles, где имаш једно веома чудно напбрајање -

 • painting
 • drawing
 • printmaking
 • sculpture
 • ceramics
 • graphic design
 • digital art
 • mixed media
 • music
 • poetry
 • game design
 • architecture
 • cinema
 • theatre
 • photography
 • model making
 • cartooning
 • origami
 • mosaic
 • graffiti
 • internet art
 • wood carving

Где је чини ми се направљена папазјанија - музика керамика (која је примењена уметност), медији, поезија, оригами (!), графити и дрводељство је све стрпано у исти кош...

Славене, ај мало дај неко упутство. Есто ме собрепаса...Face-grin.svg--MaduixaGaim.svg kaži 23:37, 19. јун 2007. (CEST)


A ovo su LEPE UMETNISTI en:Fine art, gde opet manje vise ista podela kao što imamo ovde.l...--MaduixaGaim.svg kaži 23:41, 19. јун 2007. (CEST)

Hehehe. Pa to je zato sto je i kod njih tamo haos, dakle nesredjena prica... Dakle, sedam umjetnosti su one koje su vec u nasem clanku, ostalo je dizajn, strip, i sta znam vec sta su sve strpali, a sto ja ne bih. Uglavnom fotografija je postala priznata, cuj priznata, ali tako je "po kriticarima i istoricarima", kao tehnika u umjetnosti, tu negdje osamdesetih, ili mozda malo ranije... Uf, tek u savremenoj umjetnosti je haos... ---Славен Косановић- {разговор} 23:42, 19. јун 2007. (CEST)

Pa dobro, onda, kako ovo da nazovem? Jer ovde ne priča samo o likovnim umetnostima, već priča i o svrhi umetnosti, upotrebnoj vrednosti umetnosti itd...--MaduixaGaim.svg kaži 23:44, 19. јун 2007. (CEST)

Evo kako bih ja ovo sredio:

Dakle clanak umjetnost, tj. ovaj. Kratki opis umjetnosti, njene svrhe, odnosno nesvrhe :) u funkcionalnom smislu, onda podjela na lijepe, primjenjene, arhitekturu, pozoriste, knjizevnost, film, itd. Za svaku poseban clanak sa karakteristikama, zatim poseban clanak za istorijski pregled, odnosno istoriografiju... ---Славен Косановић- {разговор} 23:48, 19. јун 2007. (CEST)

Iz svakog clanka istorije neke umjetnosti bila bi poveznica na velike pokrete, kao sto su renesansa, barok, ovaj onaj, itd... ---Славен Косановић- {разговор} 23:50, 19. јун 2007. (CEST)

Па шта то онда значи? Овај онда остаје са тим именом? Овај овде стварно ево ово до ад сто видим, говори уопштено о појму уметности....--MaduixaGaim.svg kaži 00:12, 20. јун 2007. (CEST)

Pa mozes odavde, iz ovog clanka, sto ne odgovara, a sto si sad prevela ubaciti u druge clanke, gdje ce lijepo da legne... :) ---Славен Косановић- {разговор} 00:17, 20. јун 2007. (CEST)

Па знам, али до сада барем говори уопштено о појму уметности и самој речи уметност....--MaduixaGaim.svg kaži 00:22, 20. јун 2007. (CEST)

На крају крајева, не мора да буде чист превод. Већ ћу ја то да сецкам и преправљам и спајам... А и ти слободно се убаци.--MaduixaGaim.svg kaži 00:23, 20. јун 2007. (CEST)

Ja sad idem da pajkim, pisao sam neki poslovni izvjestaj i uporedo caskao s vama, tako da nisam imao vremena da cackam clanke... :) Sutra cu se i ja ubacim u pricu... :) ---Славен Косановић- {разговор} 00:25, 20. јун 2007. (CEST)

--- Ево нама одговора: Вишезначна одредница у чланку АРТС каже:

„This article is about Arts as a group of disciplines. For the philosophical concept of art, see Art. For other uses, see Art (disambiguation)”

Дакле, ово што сад преводим је Филозофски концепт уметности. Ето, тако ћу да назовем чланак. Шта ти мислиш?

Ово Артс би било Уметност као група дисциплина, тј, код нас само Уметност, и готово. Одок и ја, за данас је доста било.--MaduixaGaim.svg kaži 00:27, 20. јун 2007. (CEST)

Ja ne znam kakav im je to clanak "filozofski koncept umjetnosti". Estetika se bavi tim stvarima. Postoji engleska tvorevina cijele price koja se zove philosophy of art, ali to je samo kod njih. U drugim evropskim kulturama, Estetika je mjesto gdje se radi sva ta "filozofska analiza"... Ipak, nemoj da te ova moja prica sputava, radi i po intuiciji, cijela prica ce se vremenom uobliciti i sve ce fino da se uklopi. Poz. ---Славен Косановић- {разговор} 01:18, 20. јун 2007. (CEST)


Прочитај ово што сам до сад превела, поготову део Употреба, и биће ти јасно. Није естетика, јер се не бави лепотом, и на једном месту и упућује на чланак о естетици, јер ОВАЈ не обрађује лепоту, него баш то што би и требало да буде наш наслов - филозофски концепт уметности. Постоји исти проблем са историјом уметности - енгл. вики опет има два чланка - Хистори оф арт и Арт хистори. Прево би било општепрухваћени поглед на ист. уметности где се обрађује, како си ти сам ртекао више 'пута, САМО историја визуелних уметности а ова друта је дисциплина и чланак укључује СВЕ уметности. Сад, они могу да се играју са местом придева и именице па да направе два чланка са истим насловом, али ми не можемо, тако да морамо да им дамо различита имена.--MaduixaGaim.svg kaži 10:01, 20. јун 2007. (CEST)

ОК. Ево да покушам да кажем шта ја мислим. Пошто сам се ја почео интересовати за естетику и умјетничку теорију, кад сам већ отишао из наше земље, скоро сва дјела која сам прочитао су на страним језицима, тако да ја не могу да причам која и каква су схватања код нас и не би било лоше кад би нам се појавио неко ко је код нас студирао естетику, умјетничку теорију, итд... Дакле, кад би се естетика само бавила лијепим и ружним, била би шупља прича у ово наше модерно и савремено доба. :) Та прича је имала смисла за савременике оних академских идеала, оног идеализованог схватања свијета у 18. вијеку. Естетика се не бави само лијепим и ружним, него и суштином умјетничког стварања, дуализмом публика-умјетничко дјело, умјетничком формом, вредновањем, итд... дакле свим апстрактним концептима везаним за умјетничко стваралаштво. Тамо на енглеској вики је по мени један хаос концепата и све је измјешано у неким чланцима, умјетничка теорија, историја умјетности, социологија умјетности, естетика, тако да ја често не знам шта је писац хтио да каже... У нашем чланку историја уметности, ја сам још давно покушао да дефинишем чиме се бави историја умјетности, користећи се различитом литературом. Е сад како би све ове чланке требало назвати код нас, да буду јасни људима из наше културе...хммм, не би било лоше кад би нам неко ко је стручан прискочио у помоћ... Поз. ---Славен Косановић- {разговор} 13:35, 20. јун 2007. (CEST)

Текст[уреди]

Како одмичем с преводом, мени се овај текст све више свиђа. Ја бих га стварно задржала али са промењеним насловом, Филозофија уметности....--MaduixaGaim.svg kaži 20:17, 24. јун 2007. (CEST)


Ипак ће ово да остане са овим насловом, јер се у суштини о томе и ради - о уметности. Нема овде много филозофијеFace-wink.svg--MaduixaGaim.svg kaži 14:38, 26. јун 2007. (CEST)


Ево, готово је. Текст наравно да може да се још прошири и усаврши, али сад је сасвим ОК. Леп и информативан текст.--MaduixaGaim.svg kaži 15:16, 27. јун 2007. (CEST)


Покварене спољашње повезнице[уреди]

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

--BokimBot (разговор) 08:29, 26. октобар 2013. (CEST)


Покварене спољашње повезнице 2[уреди]

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

--BokimBot (разговор) 08:29, 26. октобар 2013. (CEST)