Разговор:Фудбал

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Први поднаслов[уреди извор]

Овај чланак мора да се прошири. -- Обрадовић Горан (разговор) 20:09, 26. јул 2006. (CEST)

Fudbal[уреди извор]

Iako se na na južnoslovenskim prostorima pod imenom "fudbal" podrazumjeva samo jedan sport (znamo koji) to ime ustvari predstavlja mnogo više. Danas imamo (pored onoga što se kod nas zove fudbal, a pravo ime mu je "association football") još i ragbi fudbal, irski fudbal, američki fudbal i australijski fudbal. Svaki od ovih sportova je podjednako star kao i sport o kome govori ovaj članak i podjednako zaslužuje ime "fudbal". UKUCAJTE "FOOTBALL" U ENGLESKU VERZIJU VIKIPEDIJE I DOBIĆETE PRAVU ISTORIJU SVIH SPORTOVA KOJI SE POD TIM IMENOM PODRAZUMJEVAJU. Ovaj tekst je zato pogrešan jer se on odnosi konkretno na association football, a ne na sveukupan dijapazon raznoraznih igara koje su nosile naziv "football", a nestale su kroz istoriju ili se eventualno još uvijek igraju (kao što su one gore nabrojane).


Ово је српска википедија и на спрском реч фудбал означава само једну ствар - оно што Хрвати зову ногометом. А рагби је рагби, а амерички фудбал је амерички фудбал мали фудбал је мали фудбал и тако даље. Сваки језик има своје изразе, па и српски, нема потеебе да калкујемо нешто из енглеског ако већ имамо наше речи које не остављају места ни сумњи ни двоумљењу. Кажи фудбал у било ком крају Србије и сигурно ће сви мислити само на један једини спорт - ногомет.--MaduixaGaim.svg kaži 16:21, 2. август 2007. (CEST)

Осим тога, чланак на енгл. википедији се и зове фудбал. Шта си ти у ствари хтео да кажеш? Или ти је само до тога да критикујеш? Изволи предложи други назив. Здружени фудбал? Ај'д молим те....Face-grin.svg--MaduixaGaim.svg kaži 16:23, 2. август 2007. (CEST)

---

Шта је огранизовано 2006 у Немачкој de:Fußball-Weltmeisterschaft 2006 fr:Coupe du monde de football de 2006 es:Copa Mundial de Fútbol de 2006, а енглези су вероватно играли то друго па се нису ни пласирали. „association football“ значи фудбалска асоцијација а то су два задња слова у називу Федерације светских (интернационалних) фудбалских асоцијација ФИФА (Fédération Internationale de Football Association), што и пише у тексту. И више немој да се петљаш у оно што не разумеш --Drazetad 16:29, 2. август 2007. (CEST)

Srpski jezik[уреди извор]

Не знам зашто се у српском језику радије употребљава страни израз "фудбал" а не домаћи израз "ногомет"? Зашто употребљавати стране ријечи кад имамо наше домаће? Поред тога, "Фудбал" заправо и није прави израз за ову врсту игре, јер у САД, Канади, Аустралији итд, за наш ногомет се каже "сокер" (soccer). Знам, одмах ће многи да скоче и кажу, да код нас кад се каже фудбал, мисли се на ногомет! Зашто се онда и не каже ногомет, кад се мисли на ногомет? Као што рече недавно једна професорица српског језика у Београду: "Изгубљен је сваки осећај одговорности за језик. Један од узрока, истиче она, незавидног стања свакако је и друштвена не брига за језичку, а и сваку другу културу. Једном речју – о језику се не брине!" Признали то или не, на жалост, стање је поражавајуће. Овај чланак о ногомету (фудбалу) има толико страних (енглеских) израза, да заправо није ни српски ни енглески, већ англосрпски или сербглиш, како неки данас имају обичај да кажу. Ако се овако настави са англизацијом српског језика, ускоро од Српског језика неће остати ни прво слово "С". Поздрав --Zelengora (разговор) 14:42, 11. март 2009. (CET)

O stanju srpskog jezika ne bih ovde, ali Srbi kažu fudbal pre nego nogomet. Nogomet se možda koristi ovako sa vremena na vreme, ali nijedna organizacija ne koristi naziv nogomet. Redom FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK Vojvodina, Fudbalski savez Srbije... -- Bojan  Razgovor  14:50, 11. март 2009. (CET)

Добар чланак[уреди извор]

Овај чланак треба референцирати. Само 10 референци на оволики текст од којих је 3 неисправно, није довољно да би чланак био добар. Неко би требао да референцира текст у наредних 10-15 дана или ћу га највероватније предложити за скидање са статуса доброг.--Strower 15:02, 12. фебруар 2013. (CET)

Ваљда треба обрнуто — прво предложиш за уклањање, па онда иде тих десетак дана. Што се тиче саме проблематике, са ове три референце ћемо лако, али остатак је проблематичан. Међутим, (не)рефереференцираност је овде само један од проблема. На пример, уверен сам да је кинеска игра шутирања лопте цуђу, не цују. Династија је Ћин, не Чин. Улице нису транскрибоване. Прописи УЕФЕ? Али, у реду је, ово ти је добро од 2009. --Lakisan97 (разговор) 16:31, 12. фебруар 2013. (CET)
Па не ћу да предложим уклањање, због тога што ће се неко можда сетити да побољша и референцира овај чланак... Можда онај који га је писао, а нисам сигуран ко је то... Уосталом било би лепо да се да времена онима који су заинтересовани да среде чланак па онда, ако је резултат задовољавајући остаће добар... Ово је генерално проблем са сјајним и добрим чланцима, који су изабрани одавно... Слаба референцираност (већина рефова су неисправне) је само један од њих. Требало би их све проверавати. Има изузетака, јер неки аутори ажурирају своје чланке, али неки то не раде уопште, а многи од њих и нису на википедији...--Strower 16:38, 12. фебруар 2013. (CET)

Седам дана расправе и исто толико дуго гласање нису толики безвезе. --Lakisan97 (разговор) 16:41, 12. фебруар 2013. (CET)

историја фудбала[уреди извор]

фудбал је у кини забележен за време династије Сунг, 1000 година пре нове ере. Имамо записе да се играо у Боку Которску и Дубровник током 12-ог века. У Грчку се играо у време антике... Код Грка се звао ἐπίσκυρος, што значи друштвена лопта, од 12 до 14 играча је било у мечу. А Грци су фудбал наследили од комшијског народа који је познат по опанкама од којих су и технологију прављења вина наследили. Тако је записано код Минојаца који се нису сматрали грцима... https://en.wikipedia.org/wiki/Episkyros. У Далмацију читам да има сачуван надгрони споменик из времена рима где је исклсан дечак са фудбалском лоптом.. Римљани су спорт узели од грка, наводи се...https://en.wikipedia.org/wiki/Football#Early_history

Ваљао би неки историчар за то питање да коригује чланак --Миланче ер (разговор) 13:10, 28. април 2019. (CEST)

Чланак не треба кориговати, јер је све написано тачно. Игре које се се наводе да постоје пре нове ере као и многе друге због слике са округлим предметом које личе на фудбалску лопту немају везу са данашњим фудбалом, како је и наведено у тексту. Тек после 1855. раздвајањем рагбија од фудбала у Енглеској и оснивање првих фудбалских клубова у Шефилду и Кембриџу каи и доношењем и усвајање првих правила насталих 1862, а усвојених 1863. почиње историја фудбала.--Drazetad (разговор) 19:29, 28. април 2019. (CEST)