Разговор:Хокеј на леду

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

О правилима[уреди извор]

Комплетан део Правила преписан је са сајта овог сајта [1].--Drazetad (разговор) 22:57, 2. мај 2011. (CEST)

Због кршења ауторских права текст пребачен са главне стране овде.
== Pravila ==

Hokej na ledu igra se na igralištu propisanih dimenzija, a igraju dve ekipe sa šest igrača na klizaljkama. Cilj igre je pogoditi u protivnički gol pločicom od tvrde vulkanizirane gume tj. pakom. Igrači pakom upravljaju dugačkom palicom koja je na donjem kraju zakrivljena i pljosnatija, a dopušteno im je da pakom upravljaju i bilo kojim delom tela, mada tu postoji nekoliko restriktivnih pravila. Uobičajena postava ekipe uključuje golmana, kojem je zadatak da spreči da pak uđe u gol i pet igrača u polju, od kojih tri igraju u napadu, a dva u obrani (levi i desni bek). Napad ima centra, levo i desno krilo. Igrači se mogu menjati u bilo kom trenutku i bez zaustavljanja igre, a zamena se može obaviti pojedinačno ili se može zameniti cela postava (tzv. leteće izmene).

Ograda (енгл. band) sprečava da pak izleti izvan igrališta, pa se igra često odvija u dužim periodima bez prekida. Kretanje paka određeno je pravilima ofsajda i zabranjenog ispucavanja (енгл. icing).
Svaka liga ima svoja pravila o broju igrača u selekciji, koji se kreće od 18 do 23, od čega su dva igrača golmani. Hokej na ledu igra se po više različitih tipova pravila, a najvažnija su pravila IIHF-a i NHL-a.
U hokejaškoj utakmici sude (po IIHF pravilima) trojica sudija: dvojica linijskih sudija koji su zaduženi za ofsajd i ajsing i glavni sudija (ponekad i dva) zadužen za ostale prekršaje.
Igraču je dozvoljeno udariti bokom ili ramenom protivničkog igrača koji u tom trenutku ima pak ili ga je imao neposredno pre kontakta. Taj se manevar naziva napad telom (енгл. body checking). Nije svaki tip fizičkog kontakta u hokeju dozvoljen, na primer najstrože je zabranjen napad palicom, a postoji i niz manevara koji se smatraju prekršajima i za njih se dosuđuju kazne.
Najčešći oblik kažnjavanja igrača je isključivanje iz igre na određeno vreme, tokom kojeg je obavezan da sedi na klupi za prekršaje, a njegova ekipa nema pravo zamene. Druga ekipa u tom slučaju igra s igračem više, odnosno ostvaruje енгл. power play.
Kazna od dva minuta može se dosuditi za manje prekršaje poput:
 • saplitanja (енгл. tripping),
 • udarca laktom (енгл. elbowing),
 • udaranja šakom ili grubosti (енгл. roughing),
 • visoko podignute palice (енгл. high-sticking),
 • previše igrača na ledu (енгл. too many players on the ice),
 • korišćenje nedozvoljene opreme (енгл. illegal equipment),
 • nedozvoljenog napada telom (енгл. charging),
 • držanja (енгл. holding),
 • ometanja (енгл. interference),
 • zadržavanja igre (енгл. delay of game),
 • povlačenja palicom (енгл. hooking) ili
 • napada palicom (енгл. cross-checking).
Ukoliko je prekršaj posebno jak ili je igrač nad kojim je učinjen prekršaj zbog toga povređen, može biti dosuđena dvostruka kazna u trajanju od četiri minuta. Kazna ističe nakon zadanog vremena ili nakon što protivnička ekipa postigne gol s igračem više, a ukoliko je bila dosuđena dvostruka kazna i protivnička ekipa je postigla gol, ističe samo prva od dve kazne. Kazna od pet minuta može biti dosuđena ukoliko je igrač u prekršaju bio izuzetno nasilan ili je namerno povredio protivničkog igrača ili za tuču (енгл. fighting), nedozvoljeni napad s leđa (енгл. checking from behind) i bodenje lopaticom palice (енгл. spearing). Takve se kazne uvek služe u potpunosti i ne ističu ukoliko protivnička ekipa postigne gol.
Igraču može biti dosuđena i disciplinska kazna u trajanju od deset minuta, koja ne može biti skraćena, ali ekipa može tog igrača zameniti, osim u slučaju kad je s disciplinskom kaznom povezan i prekršaj (odnosno kad je igraču dosuđena kazna dva-plus-deset ili pet-plus-deset). Disciplinska kazna se dosuđuje ukoliko se ustanovi namera povređivanja protivničkog igrača (prema mišljenju sudije), za veće prekršaje izvedene palicom i za višestruko ponavljanje manjih prekršaja. Igrač kome je dosuđena disciplinska kazna mora odmah napustiti led i ne sedi na klupi za prekršaje. Ukoliko je uz disciplinsku kaznu dosuđen i prekršaj, na klupi za prekršaje kaznu mora izdržati igrač kojeg odredi trener.
енгл. Breakaway je situacija u kojoj je igrač u napadu, a između njega i protivničkog gola nema igrača obrane, već je tu samo protivnički golman. Ukoliko je na tom igraču načinjen prekršaj dok енгл. breakaway traje, igrač ima pravo na izvođenje kaznenog udarca (penala). Penal se dosuđuje i u slučaju da je obrambeni igrač koji nije golman pokušao telom zaustaviti da pak uđe u gol u golmanskom prostoru (енгл. crease), u slučaju da je golman namerno pomerio gol da bi izbegao da primi gol, u slučaju da je obrambeni igrač namerno pomerio gol kad do kraja utakmice ima manje od dva minuta ili tokom produžetka, ili u slučaju da je igrač ili trener namerno bacio palicu ili drugi predmet na pak ili igrača koji ga u tom trenutku vodi i tako sprečio udarac prema golu ili dodavanja za udarac.
Sudije imaju pravo da zaustave igru za prekršaje poput koriščenja ruke za zaustavljanje pločice u obrambenoj zoni, ali za te se prekršaje ne dosuđuje kazna. U takvim se slučajevima dosuđuje kazna jedino ukoliko je igrač namerno telom zaustavio pak, nosio pak u ruci ili ispucao pak izvan igre u obrambenoj zoni, što se smatra zadržavanjem igre. --НиколаБ (разговор) 00:51, 23. новембар 2011. (CET)

Проширење[уреди извор]

Планирам да знатно проширим овај чланак и да га напишем на ћириличном писму.--Никола (разговор) 20:29, 29. септембар 2011. (CEST)

Промени наслов у ћирилицу --Бојан (разговор) 20:35, 20. октобар 2011. (CEST)
То ваљда могу само администратори. Админи мењајте у ћирилицу.--Никола (разговор) 22:33, 20. октобар 2011. (CEST)
Можемо и ми --Бојан (разговор) 22:35, 20. октобар 2011. (CEST)
Nisam znao--Никола (разговор) 23:33, 20. октобар 2011. (CEST)