Разговор о Википедији:Сјајни чланци/Гласање

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Промена форме гласања[уреди]

Није ми јасно зашто је промењена форма гласања тј зашто су потребне псоебне странице за свако гласање. Мислим да је доскорашњи начин сасвим добро функционисао--Војвода разговор 19:29, 10. јун 2008. (CEST)

Јеси ли погледао Трг/Новости скоро? CClef.svg Михајло [ talk ] 19:30, 10. јун 2008. (CEST)
Нисам прочитао да је ова промена усвојена али претпостављам да јесте само ми није јасно који је разлог. Ако би могао да ми објасниш у кратким цртама. Лично немам ништа против али ипак мислим да је прегломазна за неке нове кориснике и да може да их одврати од предлагања. --Војвода разговор 22:08, 10. јун 2008. (CEST)
Не знам где сам написао да је промена усвојена, на тргу/новости пише управо нешто друго. Зашто лепо не одеш тамо и прочиташ шта пише па онда питаш шта те интересује. Fyi, немам ја ништа против враћања на старо. CClef.svg Михајло [ talk ] 03:31, 11. јун 2008. (CEST)

Мислим да је гласање непотребно закомпликовано. Порчитао сам разлог на Тргу, али ми је после постало још мање јасно. Искрено, ја не знам како ово функицонише, тако да ћу поставити гласање на стари начин.—Џонаја ¿Por qué no te callas? 00:13, 12. новембар 2008. (CET)

Стварно није компликовано, унеси у поље "Википедија:Сјајни текстови/Гласање/Називчланкакојитисесвиђа", притисни дугме, и онда напросто унеси своје разлоге и сл. На тај начин ћеш направити подстраницу ове стране, као што је Википедија:Сјајни текстови/Гласање подстрана од Википедија:Сјајни текстови. Врло је слично као када имаш фолдере на компјутеру. У другом кораку ћеш напросто укључити ту подстраницу у ову страницу. Ово није непотребно, јер на тај начин свако гласање има своју страницу са гласањем на коју можемо да повезујемо ако треба. Мислим, ако баш не иде, постави било како, па ћемо исправити, нема проблема, али не би требало да је тако тешко... --Dzordzm (разговор) 00:30, 12. новембар 2008. (CET)
Slažem se u potpunosti sa tobom. Pametna i korisna stvar. Ukoliko je usvojena trebamo striktno da je se predržavamo jer je jedna od smernica Vikipedije, a ukoliko nismo to u mogućnosti da propratimo, da se obratimo nekom od administratora za pomoć ili savet, kako bi smo to uradili po propisima.Ја самBabyTuxAlpha.png кажи 00:37, 12. новембар 2008. (CET)

Имаш ли жељу да научиш како се гласање поставља? Ако имаш, мора да си читао упутства и негде запео. Шта није јасно? 項 Михајло [ talk ] 10:03, 15. новембар 2008. (CET)

Sine Mihajlo, jel' moralo biti toliko komplikovano? Kucaj ovde, kucaj tamo, obrisi ono, arhiviraj onako... -- Bojan  Razgovor  10:44, 15. новембар 2008. (CET)

Сам систем није могао бити једноставнији, а да бројање ових гласања буде аутоматско. Са друге стране то „куцај овде куцај тамо“ није једини механизам за постављање гласања већ додатак који убрзава процес постављања кад се њиме овлада, и то у само два корака. Суштина је да свако гласање има своју страницу и да иста буде категоризована на одговарајући начин за време гласања. Је л` то тешко чика-бојане? 項 Михајло [ talk ] 10:49, 15. новембар 2008. (CET)

Аутоматско постављањетог формулара (наслов, време гласања) је једина предност овога и то може да помогне неискусним корисницима, а може и да их збуни. А предлоге за углавном не постављају неискусни. Аутоматско бројање ради и са добрим чланцима. Не видим сврху за та категорисања, кад се не види да се гласа о скидању са списка. -- Bojan  Razgovor  13:19, 15. новембар 2008. (CET)

Мм, да, сасвим си у праву да је систем код добрих чланака једноставније решење (што ће бити узето у обзир тј. управо имплементирано) али аутоматско постављање гласања није једина предност. Поменута је већ и (поприлична) уштеда у простору на серверима као и да оваква организација гласања (свако гласање на посебној страни) већ узима маха на доста википедијиних страна. Али ова уштеда сама за себе није довољна на овом пројекту, засад.

Иначе, пошто завршавамо са овим начином постављања гласања, могу одмах да отворим предлог да се свако гласање поставља на засебну страницу. 項 Михајло [ talk ] 13:29, 15. новембар 2008. (CET)

ОК. За ово прво. За ово друго питај остале. -- Bojan  Razgovor  20:50, 15. новембар 2008. (CET)

Налазим да је враћање на гласање по систему „све ђутуре на истој страни“ еволутивни корак уназад као кад би се људи погрбили (у жељи да поново постану мајмуни :) - само шала!!!). Стварно је згодно имати засебну страницу за гласање јер се онда она може референцирати са стране за разговор о чланку. На страни за разговор имамо мали шаблон који показује развој чланка: када је постављен за сјајни, када је евентуално скинут са списка и/или поново постављен, итд. Све је то неупоредиво лакше када свако гласање има засебну подстраницу. --Dzordzm (разговор) 03:18, 9. децембар 2008. (CET)

Шта ћеш, тешко људима да направе нову страницу и поставе везу ка њој на страни за гласање. Бар сам ја тако схватио разлоге (сад апстрахујем то што су пре морали рецимо прво да трпе једну категорију у тој страни све време па после сачекају да је админ уклони — није било потребе за толиким психичким стресом). За сваки случај сам оставио релевантне стране па ако се једном постигне договор о еволуцији, може брзо да се опет организује. 項 Михајло [ talk ] 05:50, 9. децембар 2008. (CET)

Стенсил бафер[уреди]

Опет ја са овим мојим чудом. Наиме, чланак тренутно није спреман за предлог за сјајне, али већ могу да кажем да би свако значајно проширивање довело до тога да у чланку причам о стварима које заиста нису за њега. Упркос томе, претпостављам да му проблем може бити дужина (и наравно, ту нећу моћи да помогнем — образложено). Дакле, моје конкретно питање би се односило на евентуалне савете и предлоге како да чланак припремим за гласање. Хвала унапред. 項 Михајло [ talk ] 09:16, 22. јануар 2009. (CET)

Звездице[уреди]

Случајно сам гледао нешто на ен.њики и неколико других и код њих се сјајни чланци на другим њикијима означавају жутом звездицом уместо плавог квадратића код приказа међуњикија,док се код нас користи прво квадратић,па онда звездица.

Мени ово прво делује естецки далеко кулије,па би то можда могли да променимо. (Да не буде забуне,није проблем и дизајну звездице,може било која,већ у форми тј. да ли да стоји само звездица или и квадратић и звездица.)

Толико, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 04:31, 28. јануар 2009. (CET)

Нова правила[уреди]

Људи, јесмо ли се договорили да приликом оспоравања добре референцираности чланка, корисник мора свој став да образложи, указавши: (1) На тачно место које по њему треба да буде референцирано, или (2) На место које је лоше референцирано и да корисник треба да наведе који део чланка не одговара стандардима за добре односно сјајне чланке и зашто. Па у чему је онда проблем, што то не радите? -- Bojan  Razgovor  03:26, 23. април 2009. (CEST)

Можда зато што је договор ван памети а и крши правило Википедија:Проверљивост, тачка 3? Но, како је правило усвојено, ваља га љуљати, те сам ево у складу са њиме означио у чланку Алгоритам шта не ваља. Тј. подскуп онога што не ваља. --Dzordzm (разговор) 07:55, 23. април 2009. (CEST)


Funkcionalna nepismensot[уреди]

Znači sada vidim članak Stalingrad, koji je u topiku sa uklanjanje, a pitanje se glasi "Dali zaslužuje...". Šta onda znači + šta minus....ajajjaj --Mile (разговор) 14:30, 7. јун 2009. (CEST)

Skidanje sa spiska[уреди]

E, ja moram nesto da pitam. U poslednje vreme se postavljaju clanci za skidanje sa spiska, a ni jedan nije postavio neki administrator, a jasno se navodi u pravilima da za skidanje sa spiska moze da postavi clanak samo administrator (pogledati tačku 1). Sad, hocemo li menjati pravila ili cemo ih postovati???? U principu, nisam protiv stavljanja tih clanaka na glasanje, ali takodje mislim da pravila sluze da bi se postovala, a ne da bi se selektivno primenjivala kad nam odgovara a kad nam ne odgovara, da se zaboravlja na njih. Dakle, sta sad? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:15, 13. јун 2009. (CEST)

План или концепт?[уреди]

Има ли овдје какав план или концепт техничког састављања стране или све настаје "спонтано" до хаотично? --Kašter (разговор) 23:21, 27. фебруар 2010. (CET)

Скоро су мењана правила, погледај тамо шта пише... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:38, 27. фебруар 2010. (CET)

Што мора једноставно...[уреди]

...кад може компликовано? Не разумијем чему усложњавање ове странице, или било које за гласање? Вјерујем да је претходило гигатоне разговора и расправа којима нисам присуствовао, али како год, сад је засигурно компликованије него што је било. Линк за предлагача, доле неколико чланака са гласањима, линкови ка расправама, ... мислим... Шта је фалило просто == за нову тему, доле гласови, па === за расправу и здраво? Безвезе... Апелујем да се врати на старо. --Дарко (разг.) 00:41, 4. август 2010. (CEST)

Укинута је верификација, и уведена расправа. Расправе и коментари везани за неки чланак се воде на страни за разговор самог чланка. Сви су се сложили да им је тамо место, а не у архиви неког гласања или верификације. До сада су неке расправе имале и пар страна од по 100.000 бајтова, тако да не видим боље решење. То је цела поента. Све остало је идентично као и раније. --SmirnofLeary (разговор) 01:37, 4. август 2010. (CEST)

Način glasanja[уреди]

Ovako, glasanje po principu 7+7 dana smo uveli da se u onih 7 dana navedu mane koje se imaju ispraviti u tom roku, da bi se kasnije glasalo. Neobrazloženo glasanje protiv, a da se nije učestvovalo u raspravi tih 7 dana nije baš lepo. Druga stvar: glasovi za se takođe ne objašnjavaju, već se samo glasa da se ispuni kvota od 10 glasova. Za članak je bolje kontruktivan glas protiv nego 10 za. -- Bojan  Razgovor  18:33, 7. јануар 2011. (CET)

Izvinite, nisam video da je glasanje bilo zavrseno. АЛукић (конверзација) 23:18, 23. октобар 2011. (CEST)

Primedba[уреди]

Evo novi dizajn ove stranice i nije baš dobar. Ne vide se koje su stranice na glasanju. Moraš da pritisneš pokaži da bi video šta je na glasanju. Zar mora sve komplikovano? Zar nije moglo drugačije pa da se olakša korisnicima, nego mora sve na teži način? I ova zelena boja je grozna.--Soundwaweserb (разговор) 04:50, 5. јун 2013. (CEST)

Pa sta sad, toliko te mrzi da kliknes na "pokazi"? Ovako je preglednije i bolje. Svi spiskovi treba da budu po izboru korisnicima, ko hoce da ih gleda neka klikne na pokazi, a ko nece neka ne gleda. Sto ja moram da skrolujem kilometarski da bih videla glasanja? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 08:55, 5. јун 2013. (CEST)
За први део види коментар на Мијута. У вези са зеленом, ја сам већ две странице, од којих се једна далеко више користи него ова, променио у исту ову зелену, па се нико није жалио. Опет, ако је то заиста потребно, лако ће се боја променити, само да видимо још шта ће други рећи. ‒ ~~ Stefan ~~ 12:26, 5. јун 2013. (CEST)

Мислим да по дифолту треба бити на раширеној верзији, а онај ко жели да сакрије нека то учини. На тај начин би се очувала стара функционалност.--Miut (разговор) 09:39, 5. јун 2013. (CEST)

Искрено, не видим разлику у функционалности измађу скраћене и раширене верзијом, чак овако заиста јесте прегледније. С друге стране, користио сам шаблон Сакриј почетак и крај, а ту ни нема опције да буде све аутоматски отворено. Ако је то заиста потребно, покушаћу да нађем неки начин. ‒ ~~ Stefan ~~ 12:26, 5. јун 2013. (CEST)

Било би боље да је отворено (као на ВП:ЧЗБ) уз додатну могућност скривања. Што се мене тиче, било би функционалније утолико што се не бих збунио сваки пут кад отворим ову страницу (и друге у будућности). Баш је сложено. Ако не будеш нашао опцију да буде аутоматски отворено, онда је то најбоље избацити (и оставити као ЧЗБ). --Lakisan97 (разговор) 13:14, 5. јун 2013. (CEST)

Мени се допада нов изглед, али не и та маџарска зелена. Face-grin.svg Стефане, можеш ли је заменити са светлоплавом?--Нимча (разговор) 09:03, 6. јун 2013. (CEST)
Laki, sta je konkretno na VPCZB otvoreno? Tamo pod jedan, nema spiska clanaka na diskusiji, pod dva, pravila o postavljanju clanaka su skupljena i ako hoces da h vidis, otvaraju se. Ja zaista ne razumem sta vas to toliko "zbunjuje". --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:10, 6. јун 2013. (CEST)

Све је отворено (гласања — што је најбитније) сем поступка. --Lakisan97 (разговор) 14:13, 6. јун 2013. (CEST)

Ali glasanja nisu skupljena ni ovde. Jedino što je skupljeno jeste spisak članaka na raspravi... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:55, 6. јун 2013. (CEST)
Pardon, sad videh da su i glasanja u okviru šablona. Da, mislim da to treba izostaviti iz šablona za skupljanje. Nek se samo skupi deo o spisku članaka postavljenih na raspravu.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:57, 6. јун 2013. (CEST)
Требало би да се замени уместо покажи да пише сакриј --Mstudiodf (разговор) 16:11, 6. јун 2013. (CEST)

Искрено не видим разлог за измену ове странице, посебно у овим шарама боја и гимнастичким комбунацијама. Ако нешто треба уасавршити то су прилази објективности, коректности и ауторитету пројекта при гласању.-- Сахараразговор 19:21, 6. јун 2013. (CEST)

Šta je to "autoritet projekta"? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:22, 6. јун 2013. (CEST)
Слажем се да гласања требају бити отворена. Мене мрзи да отварам шаблон. Због тога ова страница и постоји, због гласања и избора. То јој је основна намена и то не треба скривати. --Јован Вуковић (р) 19:35, 7. јун 2013. (CEST)

Ja ću sad jednostavno uklonit to otvaranje i zatvaranje jer sam veoma bolestan još od ponedeljka pa zaista nisam u stanju da smišljam nešto i pišem, jedva napisah ovo. Kad budem u boljem stanju, nešto ću smisliti, a do tad, vi radite šta hoćete s ovom stranom. Toliko od mene, nadam se da ću se brzo vratit. ‒ ~~ Stefan ~~ 19:59, 7. јун 2013. (CEST)

Ух, брзо нам оздрави. Face-sad.svg --Lakisan97 (разговор) 22:55, 7. јун 2013. (CEST)

Плави линкован текст на зеленој позадини напреже очи. Дизајн није лош, али боје треба оставити какве су и биле. Више одговара да страна буде плава (светло плава и плава) или да се користи она нијанса златне-браон боје. -- Теодор (разговор) 10:17, 8. јун 2013. (CEST)

Arhiva je nestala![уреди]

Gde je arhiva?! Sad htedoh da arhiviram stara glasanja, al ne nadjoh arhivu! --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:47, 10. јун 2013. (CEST)

На дну странице. --Lakisan97 (разговор) 15:48, 10. јун 2013. (CEST)
Ah. Hvala. :)--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:48, 10. јун 2013. (CEST)

Зашиверск[уреди]

Написао сам нови чланак у српској Википедији са свим изворима (преведен са руске Википедије). Могуће су граматичке грешке, јер ја нисам носилац српског језика. Желим да овај чланак постане сјајан или добар. Али ја немам 300 измена да урадим ово. Ако неко има интерес, бићу сретан и одговорићу на сва питања. Поздрав! --Звездан Звездановић (разговор) 13:36, 19. децембар 2017. (CET)

Поднаслови[уреди]

Зар не би било боље да се одељци за гласове и коментаре ставе у поднаслов са 4 знака једнакости ( ==== Гласови ==== ) као у гласању за добре чланке? — SimplyFreddie (разговор) 14:07, 4. јануар 2019. (CET)

Не. Заправо треба урадити обрнуто, да на Википедија:Добри чланци/Гласање буде као и овде. Разлог за то је тај што је непрактично уређивати само неки насумични одељак Гласови, пошто софтвер води на први поднаслов са тим именом. Овако је много практичније кад су само имена чланака поднаслови. ---Miljan Simonović (разговор) 14:22, 4. јануар 2019. (CET)
Да, да, то сам и ја видео кад гласам. Боље онда и тако, само нек буде исто свуда. — SimplyFreddie (разговор) 14:23, 4. јануар 2019. (CET)