Разговор о порталу:Ваздухопловство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Страна разговора са списковима

Страна разговора о кутијицама

Страна разговора о појмовима

Водич за писање чланака о ваздухопловству

Страна намењена масовном уносу авиона

Неке транскрипције[уреди]

Мрзело ме да тражим да ли се понавља, али у чланку о F-14 је име произвођача транскрибовано као „Груман“, а произвођач мотора као „Прат Витнеј“. Сад, по мом личном утиску многи љубитељи ваздухопловства код нас често овако и изговарају ова имена, али то није правилно. Grumman је Граман, а Pratt & Whitney je Прат енд Витни. Нисам хтео да мењам док се не консултујем. А приметио сам и да је Martin-Baker пренето као Мартин Бекер — око тога нисам баш сигуран (не сећам се да сам чуо изговор, а то Baker се можда може изговарати и као Бекер) али мислим да је исправно Мартин-Бејкер (и цртица ваљда јер у оригиналу постоји, мада би код нас то требало да је црта). --Sabate (разговор) 17:43, 4. август 2010. (CEST)

Постоји списак, рецимо Списак авиона у Другом светском рату, где је доста тога транскрибовано. Само питање је управо то о чему причаш, дали је то урађено правилно? Требало би испоштовати правописна правила, пре него наводити онако како је наведено у неколико књига или како се негде изговара. Поготово у овом случају не смемо да грешимо, јер ће на основу овог списка да се унесе преко 2000 авиона. Грешке се мултипликују. Иначе имамо правила:

Википедија:Транскрипција са енглеског језика
Википедија:Транскрипција са француског језика
Википедија:Транскрипција са кинеског језика
Википедија:Транскрипција са словачког језика
Википедија:Транскрипција са мађарског језика
Википедија:Транскрипција са италијанског језика

па би требало транскрипцију спровести по њима. На интернету сам једном приликом нашао један одличан сајт са правилима транскрипције са француског, тако да може и то да се консултује. --SmirnofLeary (разговор) 17:51, 4. август 2010. (CEST)

Ево пошто је и Златко потврдио да је Граман, ја ћу исправити. А за моторе, сад сам погледао ИПА у речнику и јесте дефинитивно Прат енд Витни. Једино нисам сигуран да ли „енд“ треба преводити па да буде „Прат и Витни“. А у списку који помињеш, је Мартин-Бејкер, што је заиста тачно и по ИПА, тако да ћу и то променити. --Sabate (разговор) 19:56, 4. август 2010. (CEST)

Greške pri unosu[уреди]

Neki članci počinju rečenicom koja nema smisao zbog neke greške npr ovaj -- Bojan  Razgovor  12:57, 30. април 2011. (CEST)

Commons Aviation Wikiproject[уреди]

Several editors have decided to start a Commons Aviation WikiProject which is going to be devoted to aviation-related content on Commons; Commons:Commons:WikiProject_Aviation. Some of the main tasks for the project include maintaining and sorting aviation content, as well as working on obtaining permission from photographers to upload their photos to Commons, in addition to working on introducing photographers to Commons to get them to upload photos directly to Commons. There is a discussion at Commons:Commons_talk:WikiProject_Aviation at which we are trying to ascertain what the needs of the community-at-large are, so please feel free to join in the discussion. Also, if there are any project members who are willing to do some translation work for us that would be great. See Commons:Commons_talk:WikiProject_Aviation#Translations for more info. Also, anyone with scripting knowledge would be welcome, as there are some ideas which would require such expertise. Look forward to hearing from project members over on Commons with any ideas, etc. Please feel free to translate this message as needed. Cheers, Russavia (разговор) 18:10, 7. децембар 2011. (CET)

Категорија Метеорологија[уреди]

Да ли може да се изведе да се линк ка категорији "метеорологија" угура у овај портал о ваздухопловству с обзиром да је изузетно битна за исту? --Nikola16789 (разговор) 03:50, 29, јануар 2012. (CEST)

Bravo[уреди]

Prosto se divim kvalitetu i radu koji je dat s vaše strane. Ovo je veliki doprinos Vikipediji. Morao sam da dam javnu pohvalu! Elem, jel postoji neki Vikprojekat kao mreženo mesto za rad, planove, ideje i slično? MikyM|Write me 14:48, 30. јануар 2012. (CET)

Обавештење[уреди]

Поздрав свима, обавештавам све уреднике портала, да на Трг/Новости стоји једно обавештење које ће верујем бити занимљиво за све вас. --Иван Матејић (разговор) 21:10, 29. јул 2012. (CEST)

Уреди наслов[уреди]

Иза двије тачке у наслову оставити празно мјесто, а затим ријеч Ваздухопловство. Сада су ове двије ријечи спојене. што је нечитљиво, ружно и противно правопису.

Commons WikiProject Aviation now on Twitter[уреди]

Hi all, C:Commons:WikiProject Aviation is now on Twitter. The purpose of the account is to tweet photos from the extensive aviation repository on Commons and to engage in outreach with airlines, airports, individual photographers, to try and expand the coverage on Commons even further. If anyone has any ideas on how to make the most of this account, please get in touch. You will find the feed at https://twitter.com/commonsaviation. Cheers, Russavia (разговор) 17:30, 26. август 2014. (CEST)

Нова тема[уреди]

како да започнем нову тему тј подкатегорију у оквиру портала Ваздухопловство? Кад кликнем уреди нуди ми да уредим цео портал. Хвала Александар

napravio tekst, ali kako da ga prebacim u okvir portala Vayduhoplovstvo? --SINGAPURCANAC 10:37, 23. јул 2016. (CEST)