Пређи на садржај

Портал:Ваздухопловство

С Википедије, слободне енциклопедије
Главна страна   Општи појмови   Биографије и галерија   Разговор

Портал:Ваздухопловство
Ваздухопловство (енгл. Aviation, фр. Aviation и рус. Авиация) је делатност везана за летење у ваздушном простору. Подразумева и обједињује све људске активности везане за летење с механичким справама, званим ваздухоплови. Појам ваздухоплов укључује све летелице с вишекратном употребом, с погоном и без њега, код којих се дејство гравитације уравнотежава са силом узгона. Остварено са фиксним или ротационим крилом, или са лакшим гасом од ваздуха, смештеним у резервоаре. Ваздухоплови могу бити пилотиране и непилотиране летелице. У својој прогресивној историји од једног века, ваздухоплови су се веома брзо развијали, у велики број хеторогених врста и у дивергентним правцима. Пример су, за упоређење, свемирска летелица Спејс шатл и класична земаљска једрилица. Сасвим су различитог изгледа, концепције и намене.

Ваздухопловство чини велики скуп чиниоца, са различитим појмовима. Од припреме специфичног кадра па све до изласка ваздухоплова из оперативне употребе, као и сва пратећа инфраструктура.

Према својој намени и функцији, ваздухопловство се дели у две велике групације:
Детаљније...

Гране ваздухопловства

Цивилно ваздухопловство Генерације млазних борбених авиона
Цивилно ваздухопловство се условно разврстава према својој намени.
 • Авиони за школовање и обуку цивилних пилота
 • Привредно ваздухопловство
  • Путнички саобраћај се односи на пружање авио услуга за превоз путника.
  • Транспорт терета, пртљага и поште.
  • Летелице за пољопривреду, шумарство и запрашивање инсеката
  • Услуге
   • Пословне летелице
   • Санитетске летелице
   • Летелице за снимање терена
   • Летелице за трагање и спасавање
 • Спортско ваздухопловство
  • »Red.bull« такмичење у фигурном летењу
  • Једриличарство
  • Глајдерство
  • Падобранство
  • Моделарство

Генерације млазних авиона (енгл. Jet fighter generations) су принцип поделе борбених авиона, погоњених млазним моторима и то према њиховој борбеној ефикасности и аспекту примене технологија одређеног нивоа. Различите могућности млазних борбених авиона су описане преко тога разврставања. Типичан авион, представник наредне генерације је унапређен са савременијим погоном, опремом, наоружањем и осталим доприносима који га чине супериорнијим од претходних.

Терминологија и критеријуми су незванични и доста контроверзни, али се ипак користе пошто и такви упућују на разлике у генези развоја ове груапације авиона. Генеза развоја борбених авиона није линеарна функција и свака таква подела има недостатака. Не постоји генерални регистар функција које дефинишу сваку генерацију, то јест та категоризација је непрецизна. Постоје повремена неслагања око критеријума поделе.

1.генерација (1945. – 1955.)
2.генерација (1950. – 1965.)
3.генерација (1965. – 1975.)
4.генерација (1970. – 2010.)
5.генерација (1995. – 2025.)
6.генерација (још је непознато, 2025. – 2030.)

Стручне и научне области

Аеродинамика Структура Погон Авиоопрема Наоружање

Делатности

Делатности у оквиру ваздухопловства су мултидисциплинарне и обухватају:

Ваздухопловна медицина

Ваздухопловна медицина
Авио физиологија

1. Атмосфера

2. Убрзање

3. Барометарска депресија

Ваздухопловна психологија
Вести

19. новембар 2013.

Десет нових авиона за авио-компанију Ер Србију

Ер Србија купује десет нових авиона "Ербасових" летелица А320 нео, нове генерације, са испоруком од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Абу Дабију, јавља извештач РТС-а.

Цена авиона на тржишту премашује милијарду долара, али пошто су наручени као део велике наруџбине партнерске компаније "Етихад" из Абу Дабија, цена ће бити нижа.

Осим тога, "Ербас" прихвата да се за плаћање искористи и депозит, који је још 1998. године уплаћен за обнову флоте Јата, тадашњег националног авио-превозника.

Са овом куповином се испуњава циљ да Ер Србија постане авио-компанија светске класе и биће прва у региону која има ову, најмодернију ваздушну флоту.

Ознака "нео" показује да је реч о летелицама са новим моторима који троше мање горива, јефтинији су за одржавање, мање загађују ваздух и тиши су од старих типова.

Откако је 2010. годин тај тип авиона представљен на тржишту, наручено је безмало 2.500 примерака, што га чини најпродаванијим авионом у историји модерне авијације.

Ер Србија је већ отворила нову саобраћајну линију са београдског Аеродрома Никола Тесла до Абу Дабија у Уједињеним Арапским Емиратима. Ускоро се отварају и линије за Бањалуку, Букурешт, Љубљану и Праг.

До јуна 2014. године Ер Србија ће опслуживати 39 дестинација у 30 земаља и понудити 73.000 седишта на више од 670 летова недељно.извор


15. новембар 2013.

Срушио се војни авион Ј-22 орао, код Чачка

Орао, срушио се између Мрчајеваца и Слатине, код Чачка, око 12.30 часова. Пилот мајор Иван Пантић се катапултирао и без видљивих повреда је пребачен на ВМА. Нема веће материјалне штете. Истрага је у току.

Пилот авиона се налази на ВМА и његово здравствено стање је стабилно, без видљивих повреда, саопштило је Министарство одбране, из 98. ваздухопловне бригаде је у Краљеву.

Авион је пао на ливаду између села Мрчајевци и Слатина не оштетивши објекте, а тренутно место пада обезбеђују Војска Србије и припадници МУП-а.

У складу са прописима, командант 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије, из Краљева, формирао је комисију која ће испитати узроке пада авиона и она је одмах почела са радом.

Ово је трећи авион Војске Србије тог типа који је изгубљен у удесима у протеклих пет година. У све три ситуације пилоти су успели да искоче из авиона и тако се спасу.извор

26. октобар 2013.

Авион, авио-компаније Ер Србије Ербас319 - Новак Ђоковић, направио је први лет Београд — Абу Даби!

Овај лет је званични почетак рада нове српске авио-компаније, са амбицијама да постане лидер у авио саобраћају, у региону. Званично је с тиме отворена редовна линија Београд - Абу Даби. На томе првом лету, путовала је српска делегација на високом нивоу, коју је предводио први заменик Председника владе Александар Вучић.

Следи, да ће Ер Србија успоставити нове линије са матичног аеродрома Никола Тесла у Београду, поред у Абу Даби, у Бања Луку, Букурешт, Љубљану и Праг, што ће бити реализовано до краја године. Овим новим линијама, као што је наведено, допуниће се 29 дестинација, које су већ постојале у летњем реду летења за 2013. годину.

Ер Србија такође планира да отвори још седам нових авио - линија, у периоду између јануара и априла, а до јуна 2014. године, учесталост и капацитет летова ће се удвостручити, са дестинацијама у 43 земље, са 73.000 места за путнике.

Први авион, уведен у оперативну употребу авио-компаније Ер Србија, добио је име - Новак Ђоковић, по првом тенисеру и спортисти света.извор

19. октоbar 2013.

Први авион, Ер Србија, слетео у Београд

На београдски аеродром слетео први авион компаније Ер Србија. Ер Србија је стигао у пратњи два војна авиона, МиГ-29.

Први авион компаније Ер Србија, Ербас А319 је слетео на београдски аеродром Никола Тесла.

Авион Ербас А319 је око 13 сата, сачекан је у ваздушном простору Србије, са два војна авиона МиГ-29, на прелету из Диселдорфа у Београд.

Са новом компанијом и модерном флотом, утници ће добити бољу услугу и дестинације. Ова нова заједничка авиокомпанија ће имати флоту од 10 Ербасових авиона.

Пилот у пензији Драган Јовановић рекао је, компанија ће имати ниже трошкове оперативне употребе авиона, са економичним двопроточним моторима, јер исти троше 20 до 30 процената мање горива, од садашњих.

Компанија Ер Србија, званично ће почети са радом 26. октобра, када је заказан први промотивни лет, између Београда и Абу Дабија извор.
1. август 2013.

Полеће Ер Србија

Потписан је споразум о стратешком партнерству Етихада и ЈАТа. Етихад преузима 49 % удела у Ер Србији, држава осталих 51 % и остаје већински власник тога новог националног авиопревозника, који је променио име у Ер Србија. „Надам се да ће Ер Србија летети дуго, високо и сигурно у свом крилу“, рекао је потпредседник владе Александар Вучић, на церемонији потписивања уговора.

Том приликом се захвалио страним партнерима за њихово поверење у српске пилоте, механичаре, знање, ваздухопловну традицију и њихову спремност да се ухвате у коштац са новим изазовима. „Морамо да оправдамо то поверење“, каже Вучић.

Он је захвалио Влади и народу Србије, који су заслужни за овај уговор, укључујући и бившег министра финансија и економије Млађана Динкића.

Посебну захвалност, како је рекао, дугујемо Шеику Мохамеду, чија је „визија и жеља да Србија буде јача, модернија и успешнија. Он је помогао да дође до овог пројекта“.

Како је рекао, коначно ћемо моћи да кажемо да смо лидери у региону, а да то не звучи патетично и за нас.

Председник Етихада Хоган Џејмс је најавио прве инвестиције у компанију Ер Србија, од 40 милиона евра.

Најављено је увођење нових авиона у оперативну употребу, а планиране су и нове дестинације - Абу Даби, Мелбурн, Сиднеј, Чикаго.

Хоган каже да је за нови бренд заслужна српска студенкиња Тамара Максимовић.

Компанија ће такође имати план развоја: на - кратак, средњи и дуги рок.

Када је реч о флоти, Хоган је објавио прву поруџбину од 10 нових авиона, Ербас А319, који ће према плану да у наредних 24-36 месеци да замене авионе Боинг 737

„Биће потребне и неке тешке одлуке, у реструктурурирању предузећа“, упозорио је Хоган.

Дане Кондић је на челу компаније Ер Србија.извор

7. јули 2013.

Експериментални авион на соларни погон Соларни импулс је завршио свој трансконтинентални лет преко Сједињених Америчких Држава

Џиновски авион једносед слетео је на аеродром Џон Ф. Кенеди, пре планираног времена пред поноћ, због великог оштећења доњаке левог крила, на дужини од 2,5 метра.

Швајцарског пилота Андреа Борчберга сачекао је на аеродрому његов земљак и колега пилот Бертран Пикар, с којим је заједно реализовао овај успешни лет и њих двојица су триумфално позирали новинарима приликом фотографисања.

Двојица пилота су се мењали док су преко континента летели танким авионом с дугим крилима.

Авион је на последњу етапу узлетео пре зоре с међународног аеродрома у Вашингтону. „Изузетно сам радостан што сам овде“, рекао је Борчберг по слетању. „Сваки момент је откривање, једно истраживање. Није реч само о технологији, то је и о томе шта све то значи“.

Пикард је објаснио да је последња етапа требала да буде најкраћи и најлакши корак, али је испао најтежи. Он је рекао да имају помешана осећања о крају њиховог дугог пута. „Нормално је да се осећате мало тужно и носталгично, али с проблемом на крилу ми осећамо олакшање“, рекао је Пикард.

Путовање преко континента почело је 3. маја у близини Сан Франциска у Калифорнији. Авион је успут слетао у Фениксу (Аризона), Далас / Форт Ворт (Тексас), Сент Луис (Мисури), Синсинати (Охајо) и у главном граду Вашингтону.

Борчберг је био присиљен да проведе сате у ваздуху у суботу, кружећи изнад Атлантика не тако далеко од „Велике јабуке“ пре него што му је одобрено да прелети град увече, због великог саобраћаја у ваздушном простору.извор

15. март 2013.

Америчка војска испитила беспилотни авион, ВАШИНГТОН

Америчко Ратно ваздухопловство јуче је први пут изнад Атлантика испитало беспилотну летелицу кодног назива "X-47B", величине борбеног авиона.

Главна предност те летелице је што може да слеће и полеће са носача авиона, што значи да ће моћи да буде коришћена широм света, без потребе да се тражи дозвола других држава за прелет.

Нова летелица достиже висину од 12.000 метара и долет од 3.400 километара, а лети високом брзином, мада мањом од брзине звука.

Званичници Ратне морнарице кажу да ће нову летелицу користити за прикупљање података, надзор и нишањење.

Од досадашњих беспилотних летелица се разликује не само по величини, већ и по томе што се њом не управља са земље.

Нова летелица је потпуно самостална - сама се управља по унапред припремљеном компјутерском програму лета, али је могуће да јој оператер са земље током лета промени задатак.

Беспилотне летелице користи како америчка војска за нападе из ваздуха, тако и Централна обавештајна агенција. Највише се користе на граници Авганистана и Пакистана, где су мета талибани.

Употреба беспилотних летелица на мети је критике у великом броју држава јер се сматра неетичким начином ратовања. Употреба таквих летелица често доводи до великих цивилних жртава. Последице за број жртава нису доминантне у томе дали су летелице пилотиране или аутоматизован, већ у томе какво наоружање носи и употребљава. Дали је класисично, атомско, забрањена кластер муниција, хемијско итд. Према томе то неће овај тренд замене пилотираниних са непилотираним летелицама неће зауставити. Уосталом, кроз програм F-35 лајтнинг II више извора наглашава да је то највероватније развој последњег америчког пилотираног борбеног авиона. То потврђујеје и опис 6. генерације борбених авиона.

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч тражила је забрану развоја и коришћења беспилотних летелица.извор

3. март 2013.

Немци одушевљени српским авионима

Краљевачка фирма Аеро-Еаст-Еуропе, која производи лаке авионе разне намене, продаће Немачкој 27 примерака, у износу уговора око милион и по евра. Такође, фирма ће ускоро добити најсавременији сертификат о квалитету производње, од немачких ваздухопловних власти.

Купци из Немачке истичу да су се определили за краљевачку фирму, која једина у Србији производи авионе те катгорије, због изузетног квалитета тих летилица.

Представници немачких ваздухопловних власти, који бораве у Краљеву, обавили су велики број испитивања чврстоће авиона СИЛА 450 c, а добијени резултати су премашили захтеве и прописе.

Власник и директор фирме Аеро-Еаст-Еуропе, по професији пилот, Милорад Матић је изјавио:

Цена авиона је, према његовим речима, око 50.000 евра у зависности од опреме, GPS, инструмената, врсте елисе, снаге мотора, аутопилота. Углавном се уграђују Ротакс мотори, снаге од 80, 100 и 115 KS у турбо верзији. То су мотори који се производе у Аустрији, по лиценци Бомбардијера. Структура авиона се производи од домаћих материјала, стандарда CrMo 4130.

Карактеристике авиона СИЛА су:

 • Дужина = 6,60 m
 • Размах крила = 9,40 m
 • Кабина = 1,15 х 1,22 m
 • Маса празног = 290 kg
 • Мах брзина = 200 km/h
 • Истрајност лета = 5,5 h

Информитивна слика, извор 1.извор 2.извор 3.

29. децембар 2012.

Запалио се путнички авион код Москве

Четири особе погинуле, а четири су повређене када је руски путнички авион Ту-204 склизнуо са писте и слетео на ауто-пут код Москве.

Руски путнички авион Ту-204 слетео је са писте у близини Москве и запалио се, јавила је агенција РИА Новости. Четири особе су погинуле, а четири повређене.

Авион типа Ту-204, у којем се налазило осам људи, захватио је пожар јер је приликом слетања склизнуо са писте и затим снажно ударио о ауто-пут поред аеродрома.

Иако је првобитно саопштено да су се у авиону налазила четири члана посаде и осам путника, према новим информацијама у авиону је било само осам чланова посаде.

Телевизија Раша тудеј јавља да су погинули пилот, копилот, инжењер лета и стјуардеса.

Ватрогасцима је требало 30 минута да угасе пламен.

Авион Ту-204, који може да прими 210 путника, припада руској компанији „Црвена крила“ и летео је из Чешке.

Због удеса авиона аеродром Внуково је затворен, а седам летова је преусмерено на московски Домодедово.извор

26. септембар 2012.

Пао војни авион, пилот Војске Србије, мајор Горан Савић је погинуо

Погинуо је пилот у удесу војног авиона Ласта у насељеном делу Нове Пазове. Други пилот је лакше повређен. Министар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу и прекинуо је посету Кипру.

Савић је остао у авиону до последњег тренутка, иако су били искрсли технички проблеми са управљањем летелице, како пад летелице не би изазвао додатне жртве међу становницима Пазове.

Страдали авион „Ласта“, током редовне техничке пробе, је један од седам испоручених од петнаест наручених , за потребе обуке пилота Војске Србије.

Савић је одмах, хеликоптером, превезен на ВМА, док је други пилот, потпуковник Томислав Бећаговић лакше повређен.

Авион је пао у Улицу краља Петра у Новој Пазови.

Истрага узрока несреће је у току.

2. септембар 2012.

Међународни аеромитинг „Батајница 2012“.

Поводом 100 година српске авијације, одржан је аеромитинг „Батајница 2012“. Ловачко-бомбардерска авијација је демонстрирала борбена дејства. Први пут је приказан домаћи унапређени школски авион Ласта, са летачким програмом. Публици су се представили Јурофајтер тајфун, италијанског ваздухопловства, дански F-16 Фајтинг Фалкон, нава варијанта руског МиГ-29М2, као и њихова акробатска група (акро-група) „Стрижи“.

Међународни аеромитинг је званично отворио председник Србије Томислав Николић.

На аеромитингу на Аеродрому Батајница учествовали су представници 16 земаља. Једанаест земаља имало је своје летачке тимове, док је пет држава митингу присуствовало на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имале су укупно 27 ваздухоплова са око 200 људи.

Делегације су у Батајници имали Аустрија, Бугарска, Данска, Италија, Румунија, Русија, Америка, Словенија, Турска и Француска са својим авионима и хеликоптерима. Делегације су имали Уједињено Краљевство, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина.

Из Србије, учествовали су представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док је Војска Србије у програму учествовала са 45 летелица.

Аеромитингу поред председника Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић, министри у Влади Србије, дипломате, војни изасланици и истакнуте јавне личности.

За праћење аеромитинга акредитовано је 538 новинара, а међу њима и 220 из региона и Европе.

На Аеродрому Батајница митингу је присуствовало око 200.000 људи.

Аеромитинг је организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства. Иначе, Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије обележава 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу. У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.извор

12. август 2012.

У недељу, 12. августа, Русија је прославила стогодишњицу своје војне авијације

Главна прослава је одржана на аеродрому „Раменское“ у Жуковском, крај Москве. У прослави је учествовао руски Председник Владимир Путин.

У оквиру прославе, централно место је заузимао међународни аеромитинг, у коме учествује велики број земаља, са авионима различитих категорија и типова.

У јуну, током посете 393. ваздухопловној бази у Краснодарској области, Путин је одржао посебан састанак о припреми и спровођењу активности обележавања 100. годишњице Војног ваздухопловства Русије. Председник је поставио задатак подизања угледа летења, инжењерства и ваздухопловнотехничких занимања, побољшања образовне и пројектенске делатности и програма за унапређење домаће авијације.

Шеф државе је нагласио потребу да се значајно повећа могућност стратешких, војних и војно-транспортних авиона, који ће моћи решавати проблеме и одолети изазовима, укључујући и учешћа у савезничким операцијама. Путин је такође рекао да ваздухопловне компаније морају испунити своје одбрамбене обавезе, по високом квалитету, роковима испоруке и ценама, у односу на поруџбине државе.извор 1извор 2извор 3

6. август 2012.

Радозналост" на Марсу!

Возило „Кјуриосити“ америчке агенције за истраживање свемира спустило се на површину Марса и окончало пут дуг 570 милиона километара! Почиње потрага за могућим доказима живота на Црвеној планети.шема спуштања

После пута од 570 милиона километара точкови возила америчке агенције НАСА напокон су дотакли површину Марса!

Капсула са ровер возилом названим „Кјуриосити“ (Радозналост), лансирана је са Земље у новембру 2011. године.

Циљ мисије је да се по спуштању највеће машине, која је икада послата у космос, истражи марсово тло у потрази за могућим доказима живота.

„Кјуриосити“ је опремљен инсутрументима за испитивање стене у кратеру Гејл, једном од највећих удубљења на Марсу, у потрази за траговима микроорганизама.

Значај мисије препознао је и амерички државни врх.

Поручио је председник САД Барак Обама.

извор

5. август 2012.

Пао авион код Обреновца

Пилот Мирослав Веселиновић из села Уровци (1952.) и Ђорђе Вујић (1983.) из Сурчина, погинули су у вечерњим сатима, у селу Ратари надомак Обреновца, када се срушио спортски ултралаки авион Дукано, италијанске производње, а несрећа се догодила око 20 часова, у близини првих кућа.

Авион је био приватно власнишво. Према првим информацијама, до несреће је дошло око 20:40 часова, када су пилот и момак, који је кренуо да се „провоза“ хтели да направи још један круг, пре него што слете. Крило летелице се тада поломило у лету и авион је великом брзином пао у шуму.

Пад авиона је видео пилотов комшија, пронађена су безживотна тела.

На лице места су одмах изашли ватрогасци и припадници МУП-а. Приступило се разлога несреће.

Утвђено је да пилот није имао летачку дозволу, а ултралаки авион Дукано није регистрован и полетео је са „дивљег“ летелишта. извор 1 и извор 2извор 3

28. јул 2012.

Повређен падобранац у Јагодини

Због отказивања главног падобрана, на аеромитингу у Јагодини, теже је повређен падобранац Срба Савић. Повређени, са преломом бутне кости, пребачен је у Клинички центар у Крагујевцу, где ће бити оперисан.

Падобранац Србо Савић је члан Аеро клуба „Јагодина“ је повређен приликом скока са висине од 1.000 метара, на 13. меморијалном падобранском купу „Горан Остојић и сви пали борци“ у Јагодини.

На истом такмичењу лакше је повређен и Александар Павловић падобранац из Београда, коме су лекари констатовали нагњечење карлице. Извор

20. мај 2012.

Пао авион код Бањалуке

Пет особа је погинуло приликом пада спортског авиона у Залужанима код Бањалуке, на стази за аутомобилске трке. Узрок пада још није познат.

Погинули су приликом пада авиона Немања Гороња, један од најпознатијих падобранаца у Босни и Херцеговини, пилот Ален Црналић и падобранци почетници Срђан К, Никола К. и Стефан К.

Очевици тврде да се авион срушио одмах после полетања и да се након пада запалио.

Родитељи, родбина и момци који иначе недељом возе трке мотора посматрали су овај страшни призор, наводе Независне новине.

Узроци пада авиона још нису познати, биће утврђени након вештачења. Полиција обавила увиђај.

Гороња је био рекордер у БиХ по броју скокова у једном дану. Рекорд је поставио са чак 60 скокова, за шта је одликован и орденом који му је уручио тадашњи председник РС Рајко Кузмановић.извор

10. мај 2012.

Кобни лет „сухоја“

Пронађена олупина путничког авиона „Сухој суперџет 100“ (ифо слика), који је јуче нестао са радара током пробног лета изнад Индонезије. Авион је ударио у литицу планине Салак на западном делу индонежанског острва Јава. Преживелих нема.

Остаци руског путничког авиона „Сухој суперџет 100“, који је нестао током пробног лета изнад Јаве, пронађени су на западу тог индонежанског острва. Свих 47 путника и чланова посаде је настрадало. Испоставило се да је авион ударио у литицу планине Салак, а спасиоци су пронашли неколико тела страдалих путника у близини олупине, јавиле су индонежанске власти.

Претпоставља се да је узрок пада летелице лоше време. У авиону, који је нестао са екрана радара, после само 21. минута лета, било је 47 људи, представника руске компаније Сухој, индонежанских авио-компанија, новинара и руских дипломата.извор

9. децембар 2011.

Домаћи авион „кобац“ први пут у јавности

Министру одбране Драгану Шутановцу данас је у фабрици авиона „Утва“ у Панчеву представљен прототип новог домаћег лаког школско-борбеног авиона „кобац“. Авион је развијен и произведен у сарадњи Војнотехничког института, предузећа СДПР и „Утве“ и потпуности је домаћи производ, рекао је главни инжењер пројекта Војислав Девић. Развијен је на основу школске варијанте авиона „ласта“ инфо слика

То ће бити један од највиталнијих производа наше војне индустрије, а његова производња би требало да почне наредне године, изјавио је Шутановац.

Авион „кобац“ ће бити најскупљи производ у укупној српској привреди, и важно је да се на светско тржиште враћамо са овако софистицираним производом. Очекујемо да се купци врло брзо појаве - рекао је министар одбране.

Шутановац је потврдио да се ускоро очекује још једна наруџбина из иностранства за авионе типа „ласта“, али није желео да говори о детаљима.

Наменска индустрија прошле године извезла је наоружање у вредности 250 милиона долара, и има уговорене послове вредне још 600 милиона, додао је он. извор 1 извор 2

23. јануар 2012.

У оквиру улагања у развој одбрандбених технологија могуће је оживљавање програма Нови авион

У току посете иностраних амбасадора Војнотехничком институту, министар Драган Шутановац је презентирао његове могућности и реализоване програме. Истакао је министар Драган Шутановац да и у пркос мањем буџету, Министарство одбране ће ове године уложити 20 милиона евра у развој капацитета и у пројекте Војнотехничког института у Жаркову. Институт је „срце и мозак“ одбрамбене индустрије Србије, додао је Шутановац. Подсетио је да, од свог оснивања, та установа развила око 1.300 производа из области наоружања и војне опреме али и средстава за цивилне потребе.

Шутановац је додао да су сви највећи извозни пројекти које је остварила одбрамбена индустрија Србије покренути у ВТИ-у, истакавши да се посетом амбасадора и војних изасланика отвара могућност наставка међународне сарадње. Након обилска трисоничног аеротунела, који служи за испитивање аеродинамичких особина нових летелица и који је једини те врсте у овом делу Европе, Шутановац је подсетио да је пред распад СФРЈ у институту био развијан и вишенаменски суперсонични борбени Нови авион инфо слика.

Према његовим речима, Србија има стручњаке који би могли да наставе тај пројекат, али држава више нема економски потенцијал да самостално реализује тако нешто. „Све водеће земље у свету тако сложене авионе развијају у кооперацији“, навео је Шутановац.

Амбасадори водећих земаља света су изразили задовољство са приказаним и изразили спремност за сарадњу на томе плану.извор

9. децембар 2011.

Нове Ласте, долетеле су на Аеродром Батајница

Командант Ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак, изјавио је да су прва два авиона за обуку Ласте, произведена у панчевачкој фабрици авиона Утва, стигла у 204. ваздухопловну бригаду у Батајници.

То су први авиони који су после 19 година уведени у наоружање ваздухопловства Србије, наследнице Југославије, уједно и први домаћи авиони произведени по распаду СФРЈ и први нови авиони уведени у наоружање од 1992. године.Пробни лет Ласте

Генерал Живак је новинарима на аеродрому у Батајници представио први серијски авион Ласта, који носи војну ознаку V-54.

Оценио је да се ради о изузетно добром авиону који у потпуности може да задовољи потребе летачке обуке, а који може да послужи и за основну борбену обуку, јер има и могућност за ношење мање количине наоружања.

Према његовим речима, са увођењем „Ласте“ биће значајно поваћана безбедност школовања и обуке пилота. Замени ће се стари авиони Утва 75, који се користе силом прилика дуже од 30 година.

Додао је да ће у току 2012. године стићи и остали уговорени авиони типа Ласта (укупно 15).

Почетком наредне године почеће летачка обука активних пилота на авиону „Ласта“, а да ће од септембра највероватније бити и школовање прве генерације кадета на томе авиону.

Уговорених 20 авиона типа Ласта, Утва је испоручила за војску Ирака, за разлику од њих, српски авиони имају модернизовану кабину, односно дигиталне вишенаменске инструменте који омогућавају лакши прелаз пилотима на модерније авионе. извор

4. децембра 2011.

Иранци „отели“ америчку беспилотну летелицу, у своме ваздушном простору

Иранска медијска електонска средства информисања, објавила су 4. децембра 2011. године, да је њихова војска преузела вођење (управљање) са једном беспилотном летелицом RQ-170 и да су је безбедно приземљили. Ово су остварили са својом опремом из домена система за „електронско ратовање“, претпоставља се руског порекла, под називом рус. Автобаза. Летелица RQ-170 је „заробљена“ у току повреде иранског ваздушног простора, изнад зоне источне границе на маршути најважнијег свога рејона извиђања. извор 1извор 2 извор 3извор 4

26. новембар 2011.

Човек са крилом и моторима на леђима лети заједно, у формацијском лету, са млазним војним авионима


Швајцарац пилот Ив Роси лети, носећи на себи само крило с четири млазне турбине, 26. 09. 2008. године прелетео је Ламанш.

Роси је био чврсто везан за лако композитно крило, од угљеничних влакана. Понео га је авион на висину од око 2 500 метара, изнад Калеа у Француској, одвојио се од авиона носача и прелетео је Ламанш. На крају се одвоио од „летећег крила“ и спустио се на земљу са падобраном, код светионика Саут Форленд близу енглеског града Довер, где су га дочекали одушевљени посматрачи. Инфо слика

Уз подршку слабијег ветра, Роси је прешао Ламанш за 13 минута, летећи просечном брзином од 200 километара на час. Изјавио је:


На слетању га је дочекала и његова екипа са шампањцем.

Крило помоћу којег Роси лети је размаха 2,4 метра и масе од око 55 килограма када су напуњена са горивом, а носе четири млазне турбине. Направа нема никакво средство за управљање, а Роси је управљао летом са померањем свога тела, посебно ногу и руку.

Лет је детаљно припремљен са аеродиначким прорачунима и испитивањима у аеротунелу

Носио је одело отпорно на високу темепературу, слично онима које носе ватрогасци или возачи формула, како би се заштитио од топлоте мотора. Хладило га је и опструјавање хладнијег ваздуха на висини лета.

Пре тога прелетео је швајцарске Алпе. Затим је 7. маја ове године прелетео Велики Кањон у Аризони.

Отишао је корак даље и 25. новембра 2011. године, у пратњи два авиона L-39 албатрос извео је формацијски лет изнад Алпа. Формацијски лет извор 1 извор 2


9. новембар 2011.

Двоје погинуло у паду авиона у Мораву

Пилот спортског авиона погинуо је данас код Трстеника када се у Мораву срушио спортски авион "пајпер", а тешко повређени копилот је преминуо касније у болници.

На лицу места је погинуо Иван Шекуларац (32), инструктор летења. Срђан Ч. (20) из Бруса је пребачен с тешким повредама у Крушевачка болницу где је преминуо.

Повређену особу је Трстеничка хитна помоћ превезла до Крушевачке болнице, где су лекари констатовали смрт, рекао је Танјугу портпарол Здравственог центра Зоран Гилић.

Представници комисије Директората за утврђивање узрока удеса у цивилном ваздухопловству су кренули ка месту несреће.

У МУП-у Србије Бети је речено да је до несреће дошло у 14.30 када је авион закачио каблове далековода.

У авиону није било других лица.извор 1извор 2

20. октобар 2011.

Срушио се руски борбени авион Су-24, два пилота су погинула

Два руска пилота су данас погинула када се бомбардер Су-24 срушио и запалио у Амурској области, на истоку земље, јавили су руски медији.

Борбени авион из совјетске ере прелетео је писту, а војни тужиоци су саопштили да истражују шта је узрок несреће.

Портпарол Руских ваздухопловних снага пуковник Владимир Дрик изјавио је агенцији Итар-Тас, да се авион запалио током слетања и преврнуо, у шест сати по московском времену. Два пилота, била су у авиону и оба су погинули.

Новинска агенције наводе да је авион склизнуо са писте, после чега се преврнуо и запалио.

Према једној верзији, авион је репом ударио у писту што је изазвало пожар, а према другој, бомбардер је почео да гори у ваздуху.

Су-24, уведен је у оперативну употребује шездесетих година прошлог века у Совјетском Савезу, а најновија модификована верзија је недавно продата неким афричким и блискоисточним земљама.Извор

7. септембар 2011.

Срушио се авион са хокејашима, 43 мртвих

Руски путнички авион Јак-42 срушио се данас код Јарославља. У несрећи је погинуло 43 лица, међу којима су били хокејаши локалног клуба „Локомотиве“, а две особе су преживеле несрећу.

Овај број жртава пренела је руска агенција Итар-Тас, позивајући се на Министарство за ванредне ситуације, док полицијски извори тврде да су у несрећи погинуле 44 особе, а да је само једна преживела.

Агенције наводе да је авион компаније „ЈАК-Сервис“ летео у Минск и да се у њему налазио хокејашки тим „Локомотиве“ из Јарославља.

Вест је потврдило руско Министарство за ванредне ситуације које је навело да се у авиону налазило укупно 45 особа, од којих 37 путника и осам чланова посаде.

Према првим извештајима, авион се запалио одмах по полетању и пао два километра од аеродрома Тунош на, док су неки делови авиона завршили у реци Волги.

Претпоставке да је авион закачио крошње дрвећа при полетању.

У авиону, међу путницима, било је држављана из више европских држава. инфо сликаизвор 1 извор 2

6. септембар 2011.

Српски пилот награђен у Чешкој

Пилот Војске Србије потпуковник Миодраг Ристић добио је награду организатора за најбољи летачки приказ на међународном аеромитингу, у чешком граду Храдец Кралове.

У саопштењу Министарства одбране, наводи се да је пилот Ристић из Техничкогопитног центра на аеродрому Батајница добио награду због тога што је „демонстрирао врхунско умеће пилотирања“.

Ристић је наступио са авионом југословенске производње Ј-22 Орао, пред неколико десетина хиљада посетилаца, током два дана аеромитинга, који се традиционално одржава у Чешкој.

Потпуковник Ристић лети на Орлу од 1991. године и редовно учествује на домаћим и међународним летачким манифестацијама од 2004. године.

У изјави након што је изабран за најбољег на аеромитингу, Ристић је рекао да му је то један од најлепших тренутака у каријери али да то није лично већ тимско признање, пре свега техничкој екипи која пружа подршку наступима у Србији и ван ње.

На међународном аеромитингу у Чешкој учествовало је око 80 цивилних и војних ваздухоплова из Чешке, Словачке, Уједињеног Краљевства, Немачке, Француске, Пољске, Белгије, Мађарске, САД и Србије.

Награду за најбољи групни приказ добила је пољска акробатска група „Орлићи“ а припадницима британског Краљевског ратног ваздухополовства припало је признање за најбољу поставку на изложбеном делу. инфо слика извор

4. септембар 2011.

Потпуковник Иља Аризонов, преминуо је 3.09.2011. увече, од последица срчаног удара. Пилот Аризанов, бранио је ваздушни простор Југославије, током бомбардовања 1999. године. Полетео је авион МиГ-29 № 18112, са Аеродрома Слатина. Оборен је је у близини Приштине. Катапултирао се и успео се пробити до припадника Војске Југославије. Због нарушеног здравственог стања убрзо је пензионисан.

Иља Аризонов, носилац је Ордена за храброст. извор
16. август 2011.

Десети међународни аерокосмички салон МАКС, у месту Жуковски у Подмосковљу (Москва), на којем учествује 800 компанија из 40 држава отворен је 16. августа 2011. године.

Посетиоци салона имају прилику да виде више од 200 цивилних и војних летелица, међу којима су нови Боинг 787 дримлајнер, Ербас А380, као и најновији руско-украјински путнички авион Ан-158.

Главна атракција салона свакако је руски ловац пете генерације Сухој Т-50 који ће учествовати и у летачком програму. Овај авион је смањене уочљивости (стелт технологије). Развијен је и произведен у сарадњи Русије, Индије и Бразила, први пут је полетео у јануару прошле године.

Увођење ловца Сухој Т-50 у оперативну употребу руског ратног ваздухопловства, планирано је после 2015. године, као замена за садашње ловце МиГ-29 и Су-27. ИНФО слика


Салон ће бити у оквиру аеромитинга обогаћен са атрактивним летачким програмом, најављени су наступи три руске и једна летонска акробатске пилотске групе, као и прелети старих авиона из времена Другог светског рата.

Поздравну честитку учесницима и посетиоцима МАКС-а, јутрос је упутио руски председник Дмитриј Медведев који је оценио да:

Према проценама организатора ове изложбе, обим закључених уговора о сарадњи, могли да буду склопљени на салону у износу до 10 милијарди америчких долара. извор
2. август 2011.

Дан авијације Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије је прослављен у свима јединицама, установама и у аероклубовима. Централна прослава је одржана на аеродрому у Нишу, где су војни пилоти извели летачки програм.

Генерал Живак је рекао да је у протеклом периоду реализована планирана летачка обука и да ће крајем августа српски пилоти, после прекида од више година, своју обуку бојевог гранатирања и гађања извести на полигону у Бугарској. Истакао је генерал Живак:

Поводом 2. августа, Дана рода авијације, пред неколико хиљада грађана у Нишу изведен је летачки програм, падобрански десант, а због неповољних метеоролошких услова осам жена падобранаца нису успеле да поставе нови државни рекорд скоком са висине од преко 3 000 метара.


Потпуковник пилот Миодраг Ристић који је летео на авиону Ј-22 Орао, изазвао је одушевљење међу присутнима.

Дан војног ваздухополовства је установљен у знак сећање на команду краља Александра Обреновића из 1893. године да се оснују ваздухопловно балонско одељења при свакој дивизији српске војске.

Одлуку о оснивању Ваздухопловне команде потписао је 24. децембра 1912. године, тадашњи војни министар Радомир Путник. Први аеродром изграђен је на Трупалском пољу код Ниша.

Србија је тако постала једна од само 15 земаља у свету која је имала ратно ваздухопловство и једна од пет држава које су користиле авијацију у борбеним дејствима, у балканским ратовима. извор
23. јуни 2011.

Четрдесет и четири особе су погинуле а девет их је преживело авионску несрећу, која се десила у понедељак навечер, 20. јуна 2011. године, близу града Петрозаводска на северу Русије.

Несрећа се догодила када је авион Ту-134, који је летео из Москве, са 43 путника и девет чланова посаде, срушио на аутопут око 700 метара од аеродрома.

Међу осам преживелих је и десетогодишњи дечак и његова четрнаестогодишња сестра. Она је међу онима повређенима који се налазе у тешком стању.

Дмитриј Медведев је истакао да све указује на то да је грешка пилота узрок ове несреће, али је истакао да је време да застареле летелице буду замењене.

Истакао је да је наредио Министарству да убрза припреме за повлачење из употребе свих авиона Ту-134 из употребе, додајући да би требали бити замењени од идуће године. Већ је то учинила руска авиокомпанија Аерофлот, повукла је све авионе Ту-134 и Ту-154 из употребе и скоро у потпуности се ослања на авине типа „Боинг“ и „Ербас“. Извори [1] и [2]
17. мај 2011. Пилот и копилот авиона „цесна“, који је данас због квара принудно слетео у село Злакуса код Ужица, лакше су повређени и после лекарских прегледа пуштени су из ужичке болнице, речено је у болници.

Код Иштвана Вишију (56) констатована је општа угруваност, а код Ивана Николића (34), који је одбио хоспитализацију, истегнуће у вратном делу кичме, рекла је за агенцију Бета портпаролка здравствене установе.

Виши и Николић који су данас полетели из Смедеревске Паланке учествовали су у пројекту вакцинације лисица против беснила бацањем мамаца из ваздуха.

Њихов авион спустио се принудно око 14:30 у близини магистралног пута Ужице-Пожега, у злакушком пољу.

Саветница за односе са медијима у Директорату цивилног ваздухопловства Србије Катарина Андрић-Милосављевић казала је агенцији Бета да се летелица окренула за 180 степени и слетела бочно на земљу.

Узрок принудног слетања још није познат, а екипа стручњака за истраживање и анализу узрока удеса на месту догађаја утврђује чињенице, казала је она.

Цесна која је принудно слетела на подручје Ужица власништво је приватне компаније СТФ авијација, казала је Андрић-Милосављевић.

Извор
13. фебруар 2011.
10. април 2011.

Пао авион код Мрчајеваца

Четири особе су погинуле када се спортски авион типа Цесна 172, око 14 часова срушио у Мрчајевцима код Чачка. Још увек није познат узрок пада авиона, као ни идентитет четврте особе.

Авион је полетео, са аеродрома у Прељини, али се нешто касније, срушио и запалио.

Срушио се поред магистралног пута Мрчајевци - Прељина код старе фабрике "Слобода", у близини фудбалског игралишта.

Путници су настрадали на лицу места, а приликом пада авион је закачио жицу далековода и запалио се.

Летелицом је управљао Милун Вуколић из Ариља, иначе, искусан пилот са 15 година летачког стажа и 1 500 часова летења.

Како је потврђено погинули су, поред пилота и сва три путника, Драгутин Ђорем и Боро Илић (из Мрчајеваца) и Горан Иванковић из Чачка.

Према речима пилота Пере Марића, који је такође требало да лети у том авиону, контрола лета одобрила је лет у 13 часова и 35 минута на релацији Прељина-Горњи Милановац-Прељина.

Он је рекао да је авион био технички исправан, а као могући узрок пада, Марић је навео здравствено стање пилота у том тренутку.

Уз снажан прасак, авион се изненада, на само педесетак метара од Ибарске магистрале, срушио уз ограду куће Јефтића у Мрчајевцима.

Са прељинског аеродрома организују се панорамски летови, а данас је био летачки дан. Авион који се срушио произведен је 1978. године. извор
20. фебруар 2011. У историју српског ваздухопловства, уписала се питомац ваздухопловне академије Војске Србије, за летаче, Сандра Радовановић, као прва жена војни пилот, која је направила самостални лет на борбеном авиону. Тај свој први лет („лаширање“), успешно је извела на школско борбеном авиону Г-4 Супер Галеб. У септембру 2011. године, Санда завршава школовање и постаће прва жена активни војни, борбени пилот у историји српског ваздухопловства. Извор
13. фебруар 2011.

Војна вежба на Ушћу Поводом Дана Војске Србије, у Парку мира и пријатељства у Београду одржана војна вежба "Ушће 2011". Први пут представљене јединице за учешће у мировним мисијама УН. Приказу оспособљености и опремљености Војске присуствовали највиши државни и војни врх Србије. У летачком делу програма, учествовали су авиони МиГ-29, Г-4 Супер Галеб, Авион Ласта, Ан-26, као и хеликоптери Газела, "гама" и Ми-8.

Извор

11. јануар 2011. Кинеска војска обавила је први пробни лет новог борбеног авиона типа "стелт" или "невидљиви", који утиче на смањење разлика у борбеној готовости Кине и САД.

Кинески председник Ху Ђинтао потврдио је да је лет "стелта Ј-20" био успешан, изјавио је амерички министар одбране Роберт Гејтс у Пекингу, после разговора са Хуом.

Гејтс је изјавио да му је Ху рекао да је пробни лет кинеског "стелта" много раније планиран и да се случајно подударио са временом његове посете Пекингу. Прошле године, Гејтс је категорички тврдио да кинески невидљиви авион неће бити у употреби пре 2017. године.

Слике и снимци пробног лета објављени су свега недељу дана пошто је командант ратне морнарице САД рекао да Кина развија ракете које могу уништити америчке носаче авиона. Америка страхује да ће њена војна надмоћ бити угрожена, јер постоје и кинески планови о изградњи носача авиона.

Кинеско министарство спољних послова наводи да се ново оружје развија само у сврху јачања одбрамбене моћи земље.

Војни аналитичари кажу да ће невидљиви авион, заједно са балистичком ракетом за уништавање носача авиона и носачем авиона сопствене производње, Кину учинити глобалном војном силом.

Ипак, развијање ракетног система за уништавање носача авиона захтева веома софистицирани систем навођења који није једноставно развити, сматрају војни аналитичари оценивши да Кина неће још дуго представљати војну претњу. извор.
1. децембар 2010. Министар одбране Србије Драган Шутановац, изјавио је да ће до пролећа бити завршена испорука свих авиона Ласта ирачком војном ваздухопловству. Шутановац је,после обиласка фабрике авиона Утва, у Панчеву, навео да потом следи производња тих авиона за потребе Војске Србије, као и обука кадета Војне академије.

Министарство одбране Ирака купило је 20 авиона Ласта, док ће Министарство одбране Србије купити још 15 летелица истог типа. Министар одбране прецизирао је да се ради о технолошки најсавременијем производу домаће индустрије, подсетивши да се приликом обуке и лета на тим авионима, током једног сата штеди гориво у вредности од 500 евра.

Како очекује, у панчевачкој фабрици Утва, завршиће се испитивање и развој домаће беспилотне летелице, која ће потом наћи своје место у Војсци Србије, као и у извозу. Шутановац је, претходно, са министром економије и регионалног развоја Млађаном Динкићем обишао фабрику.

Министри Динкић и Шутановац најавили су подршку Владе даљем развоју фабрике авиона у Панчеву. После разговора са менаџментом и обиласка погона фабрике, Динкић је новинарима рекао да је у протекле две године у Утви, која је у реструктурирању, запослено око 180 нових људи, да сада има укупно 380 запослених и нагласио да се у тој фабрици наменске индустрије производе артикли високог квалитета израде, којих Србија, у овом тренутку, нема да понуди страном тржишту. извор.
13. новембар 2010. Лаки спортски авион, двосед, пао је на путничко возило марке "голф" код Шапца. Пилот је лакше повређен и након указане помоћи пуштен је кући. Путници у аутомобилу, остали су неповређени.

Пилот Василије Николић (49 године) задобио је лакше телесне повреде, а након указане помоћи пуштен је кући, рекао је дежурни доктор Хитне помоћи у Шапцу.

Драгутин Пандуревић (60 година) и његов син Дејан (28 година), који су се налазили у аутомобилу, нису повређени.

Авион је једним крајем крила ударио у ауто, одбио се и срушио поред коловоза. извор.
29. октобар 2010. Из Црне Горе долетела су последња два авиона Г-4 Супер Галеба, преузета по споразуму о размени средстава и документације влада Србије и Црне Горе. Летелице ће бити коришћене за школску и борбену обуку пилота Војске Србије.извор.
4. септембра 2010. Око 13 часова, погинули су пилот и његова сапутница, када се срушио спортски авион на аеродрому Лисичји јарак. Спортски авион типа Злин 526 CDL срушио се испред хангара на аеродрому Лисичји јарак. Авион је власништво Аероклуба Фалконс из Зрењанина извор извор.
9.14. августа 2010. Ваздухопловни савез Србије и Аероклуб „Моделар” из Београда, у сарадњи са Међународном ваздухопловном федерацијом – ФАИ, организовали су Светско првенство за ваздухопловне моделаре у класи F1D (слободнолетећи собни модели - класа најлакших ваздухоплова који постоје у ваздухопловном спорту) извор. На овогодишњем такмичењу у сениорској конкуренцији учествовало је 13 екипа са 35 такмичара, а у конкуренцији јуниора 5 екипа са 12 такмичара. Победник у сениорској конкуренцији је Иван Трегер из Словачке. Он је такође и носилац новог светског рекорда у класи F1D у дужини лета који износи 39 минута 27 секунди. Овим резултатом поправио је сопствени рекорд постигнут прошле године у истој хали за 3 минута. Наш најуспешнији такмичар био је Слободан Мидић из Аеро клуба „Нови Сад“, који је освојио 4. место, стекао звање интернационалног спортисте и поставио нови државни рекорд од 35 минута 22 секунде извор.
7. јули 2010.

Експериментални авион на соларни погон Соларни импулс (енгл. Solar Impulse) полетео је јутрос из војне базе у Швајцарској на пробни лет који би требало да траје 25 сати - дан и ноћ, јавиле су светске агенције.

Авион који је пројектовао швајцарски истраживач Бертран Пикар, узлетео је око шест сати, са пилотом Андреа Боршберга, брзином од 35 километара на сат, из базе у Пејерну, на западу Швајцарске.

Пикар, први човек који је у балону облетео свет без спуштања, изјавио је:

Соларни импулс као једини извор енергије има око 12 000 фото-ћелија распоређених на целој површини крила, а оне напајају четири електромотора, од којих сваки има десет коњских снага.

Извор
4. јуни 2010. Међународни тим научника, састављен од шест чланова (три Руса и по један Француз, Италијан и Кинез), провешће 520 дана изолован живот у капсули свемирског брода, у симулираним реалним условима, у функцији експеримента и вежби. Циљ је испитивање утицаја изолације у реалним условима на могућности људске издржљивости, у експерименту Марс-500.Извор
30. мај 2010. Авион "орао" Војске Србије срушио се у Гружанско језеро, код Крагујевца. Пилот, мајор Слободан Јоцић, због квара на механизму за увлачење точкова, катапултирао се, из авиона. Пошто је извучен из језера у које је пао, пилот са лакшим повредама превезен на ВМА и у стабилном је стању. Извор
26. мај 2010. Амерички шатл Атлантис слетео на писту Свемирског центра Кенеди, на Флориди, завршивши своју последњу мисију. Овим спуштањем завршила се 12-дневна мисија испоручивања материјала и опреме на Међународну свемирску станицу. Био је то последњи планирани лет шатла Атлантис, који је у употреби већ 25 година. Шатл Атлантис летео је у свемир 32 пута и прешао укупно 185 милиона километара. Извор
4. мај 2010. Одата је пошта и обележена 11. годишњица погибије пилота пуковника Миленка Павловића, 2. мај 2010, који је страдао у НАТО бомбардовању у борби са НАТО ескадрилом 4. мај 1999. У Спомен дому у родном селу Горње Црниљево код Осечине, отворена је стална музејска поставка Народног музеја у Ваљеву са његовим личним стварима. Комеморацији у Горњем Црниљеву присуствовали су породица, пријатељи и мештани овог и околних села, а одржан је и први митинг авиомоделара у ваљевској Подгорини.Извор
3. мај 2010. Јунајтед ерлајнс и Континентал ерлајнс су се спојили и тиме створили највећу авио-компанију на свету.
10. 4. 2010. Председник Пољске Лех Качињски, његова супруга и сви путници и чланови посаде погинули у авионској несрећи у западној Русији. Пронађене црне кутије, испитује се узрок несреће. Формирана посебна истражна комисија са премијером Путином на челу.Извор
27.03. 2010. Хеликоптер новосадске фирме "Циклонизација" срушио се око 10:40 током тренажног лета у близини аеродрома Ечка код Зрењанина. У хеликоптеру је био само пилот, Никола Радић (54) који је повређен.Извор
25.02. 2010. У Ваздухопловном савезу Србије, одржана је свечана додела признања успешним спортистима Ваздухопловног спорта, за постигнуте изванредне резултате у 2009-тој години. Додељена су признања Златни Орао, плакете и захвалнице.
04.02. 2010. Програм везан за увођење новог ловца F-35 у САД запао је у кризу. Према изјавама Пентагона, очекује се да ће програм коштати око 300 милијарди долара, што значајно премашује, раније планираних 200. Како се очекује, одлагање програма за наредне 2,5 године, процена је да ће трошкови порасти за додатних 16,6 милијарди долара. Предвиђа се да ће само трошкови развоја сваког F-35 коштати око 122 милиона што је у поређењу са 350 милиона долара, колико кошта F-22 раптор, изузетно много. Поред тога чести су и додатни проблеми који се појављују у лету и током испитивања F-35 (које је до сада реализовано са свега 2%). Недавне студија америчке морнарице показала је да би F-35 био значајно скупљи од досадашњих авиона ловаца, и да ће због дугог периода трајања програма део уграђене опреме застарити. Пентагон процењује да се у наредних 25 година може продати око 2.456 авиона у САД и у осам савезничке нација које су, такође, инвестирала у програм и могу купити на стотине додатних авиона. Извор - вести,
29. 01. 2010. Авион Сухој ПАК ФА ловац (енгл. SU-PAK FA T-50 fighter) је први пут летео 45 минута изнад фабричког полигона у граду Комсомољск на Амуру, на Далеком истоку, саопштио је портпарол компаније СУХОЈ. Званичници руског ваздухопловства су саопштили да је нова летелица, развијена у сарадњи са Индијом, и испуњава стандарде пете генерације авиона. Авион Сухој ПАК ФА има долет од 5.500 километара, и карактеристике смањене уочљивости, а наћиће се у оперативној употреби 2015., преносе руске агенције, док Амерички авион пете генерације F-22 раптор, има долет од око 3.219 километара. ФИЛМ:
28. 12. 2009. Авиони израелске националне авио-компанији "Ел Ал" и француског националног превозника "Ер Франс"за длаку су избегли судар изнад Београда. Боинг 777 компаније "Ел Ал" са 120 путника, који је летео из Тел Авива за Њујорк, и француска летелица у једном тренутку су били удаљени свега 300 метара. Аларм о блиском сусрету и могућности судара огласио се у пилотској кабини израелског авиона. Израелски капетан реаговао је муњевито, спустио авион и умакао "Ер Франсовом" авиону и тако избегао судар.
06.10. 2009. На 61. годишњицу Иститута полетела је прва домаћа мини беспилотна летелица Врабац. Летелица је остала је у ваздуху 22 минута. Извор
13. 9. 2009. Одржан је Аеромитинг на Аеродрому Батајница, посвећен стогодишњици српске авијације. Присуствовало је преко сто хиљада људи, док је летело више од четрдесет авиона из петнаест земаља.
7. јула 2009. При извршавању редовног задатка на аеродрому Батајница, 7. јула 2009. године, авион Миг-29 је доживео катастрофу. Погинули су пилот Раде Радосављевић и војник Милан Улемек.
5. 2. 2009. Први лет прототипа, најновије верзије Авиона Ласта, извршио је пробни пилот Салко Хаџић 5. фебруара 2009. године.

Датуми

17.децембра 1903. Браћа Рајт (енгл. Wright brothers) су изградили свој први моторни авион Флајер I (енгл. Flyer I) и с њим су полетели. То је први људски моторни лет, у историји човечанства.
16. 10. 1910. Иван Сарић је први човек с простора данашње Србије, који је полетео на авиону и то сопствене конструкције и израде.
7. марта 1913. Михајло Петровић је погинуо, што представља први губитак живота на задатку, у српском војном ваздухопловству. Погинуо је на простору града Скадра, приликом извршавања задатка извиђања из ваздушног простора. Пошто није био везан за седиште, избацила га је велика турбуленција ваздуха, из кабине војног авиона.
30. 11. 1915. Радоје Љутовац је оборио модификованим турским топом непријатељски авион. Погођени авион је задрхтао, из њега је кренуо да избија дим и затим се срушио на земљу. Непроверени податак је да је ово био први случај обарања авиона са земље.
1915. Први ваздушни транспорт болесника, обављен је у рату, 1915. године, на релацији Скопље - Призрен, за потребе Војне болнице Ниш (која се повлачила преко Косова и Албаније), на захтев управника др. Владимира Стојановића. Сваки други транспорт ових болесника био би смртоносан.
22. 10. 1921. Основан је "Српски аероклуб" у Београду, већ следеће године прерастао је у Аероклуб СХС, а касније у Краљевски аероклуб "Наша крила". Основали су га ратни пилоти Солунци, по завршетку Првог светског рата. У заслуге му се уписује допринос развитку домаће ваздухопловне индустрије, саобраћаја и моделарства.
15. 2. 1928. Из Београда према Загребу полетео први авион југословенске цивилне авијације „Потез 29-2“, једина летелица прве југословенске авио-компаније „Аеропут“. Први путници били директор авио-компаније и пет новинара.
11. 11. 1945. Основан је Ваздухопловномедицински институт РВ и ПВО СФРЈ у Земуну (Београд). ВМИ који данас носи назив Институт за ваздухопловну медицину Војномедицинске академије у Београду заслужан ја за већу безбедност летења и развој Ваздухопловне медицине у Србији.
10. августа 1946. Основан је Ваздухопловнотехнички институт, Наредбом Врховног команданта оружаних снага Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, пов.бр.1460 од 10. августа 1946.г. Истог дана је Врховни командант потписао и Наредбу о колегијуму и Правилник са задацима Института. Са овим актима је институцијализован дотадашњи богат конструкторски, развојни и научноистраживачки рад у области ваздухопловних технологија на овим просторима. То је био логичан пут преласка у вишу фазу организовања, сагласно светским искуствима и праксом, као потреба за вођење државне политике развоја ваздухопловства.
1957. Пробни пилот, Ваздухопловноопитног центра Ратног ваздухопловства, капетан Љубомир Зекавица, постигао је светски брзински рекорд у категорији лаких млазних авиона од 750,34 km/h. Рекорд је поставио с авионом са два тутбомлазна мотора С-451ММ Матица, који је пројектовао пуковник Драгољуб Бешлин, а произведен је у фабрици авиона Икарус у Земуну. Авион је у сталној поставци Музеја ваздухопловства на Аеродрому Никола Тесла у Београду.
23. августа 1977. Пилот енгл. Bryan Allen је освојио награду, коју је расписао енгл. Henry Kremer на износ од 50 000 Британских фунти, 1959. године, за реализацију лета с погоном с људском снагом, у прелету у дужини од 1600 m. Извор у поглављу 12.3
24. 10. 1983. Дипломирала је прва генерација специјалиста Ваздухопловне медицине у Југославији и Србији. Део ове генерације заслужан је и за оснивање Секције за Ваздухопловну и космичку медицину Српског лекарског друштва.
22. 11. 1984. Орао, с којим је управљао пробни пилот Марјан Јелен, на аеродрому Батајница, је први домаћи авион који је постигао брзину лета већу од брзине простирања звука.
4. маја 1999. Миленко Павловић, комадант 204. ловачког авијацијског пука Ратног ваздухопловства и противаздушне одбране Војске Југославије, погинуо је у авиону Миг-29 у борби са НАТО ескадрилом. Пилоту пуковнику је посвећен документарни филм „Лет у смрт“.

Инфраструктура

Инфраструктуру и институције ваздухопловства сачињавају:

Аеродроми и авио-компаније

Спортско ваздухопловство

Изабрани чланци

Доприноси

Портал надгледају
 1. Sahara
 2. SmirnofLeary
 3. Alexmilt
 4. Ђоле
Потребни чланци Потребно сређивање

Писта,
Ан-24 , Ан-124
Локид Т-33 шутинг стар,
Аеродром Лисичји Јарак,
Мираж 4000 , Мираж 50 , Мираж 5, Мираж III, Мираж IV,
Мираж G, Мираж G-4/G-8,
F-104 старфајтер , F-105 тандершиф , F-106 делта дарт , F-107 , F-110 , F-111,
САБ 35 дракен, САБ 37 виген,
Боинг 474 ,
Етандар II, Етандар IV, Супер Етандар
Георгиј Михајлович Беријев
Владимир Михајлович Петљаков
Централни аеро-хидродинамички институт

Чланци из категорија


Остали портали