Разговор с корисником:Stojan

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Stojan. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Stojan. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! Горан Анђелковић (〠ꒌ) 22:29, 27 мај 2005 (CEST)

Молим те, потруди се да се потписујеш (довољне су 4 тилде - ~~~~)! --Dungodung 19:54, 5 јун 2005 (CEST)

Имаш одговор..[уреди извор]

.. на твој коментар на Пијаци. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:04, 10 јун 2005 (CEST)

Фотографија моја мила[уреди извор]

  • Драго ми је да овде има још неко ко се интересује за фотографију, ја сам само напредни аматер али надам се да ти то неће сметати.

Мишљења сам да овом месту недостаје Слика, јел како рекоше слика говори као 1000 речи. Имаш ли неку идеју како да побољшамо стање овде што се тиче слика. Имаш ли ти неке слике. И наравно како ми теби да помогнемо. Разговор можемо наставити овде, ти сад допишеш испод свој текст и на мојој страни за разговор напишеш нешто као што је Горан написао теби Имаш одговор на мојој страни..., тако ја знам да си ми одговорио. Поздрав --Небојша Бозало 15:50, 13 јун 2005 (CEST)

Извињавам се.[уреди извор]

Ово је исти текст који сам постовао на Пијаци, али пошто се обраћам теби, Стојане, мислио сам да ће можда бити примерено да га ставим и на твоју корисничку страну. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)

Што се тиче онога што си рекао да сам створио илузију да си ти на једној стрнаи, а остатак заједнице на другој – прихватам прекор и извињавам се. То ми није била намера, реаговао сам непримерено. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)

Што се тиче Политике, то сам ја полуозбиљно (тј. шалио сам се)! Ја Политику сматрам одличним листом (поносом српске културе), и она се од давних времена чита у мојој породици. А чињеница је да сам нашао пре пар дана да су узели хрватски текст (вероватно са неког сајта), на предзадњој страни за опис неког филма. То сматрам лошом праксом, поготово што сваки полуписмен новинар може да одгледа филм и напише опис и сам. А то сам потегао да бих ти показао да се одређени проценат грешака не може избећи, чак ни са плаћеним професионалцима, али ни тога се не треба стидети - како моја мама обичава да каже – ко ради, тај и греши. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)

Што нас доводи до следеће ставке: немој да се устручаваш да пишеш на енциклопедији!! Ако знаш енглески онда те упућујем да ишчиташ основне смернице и правила на енглеској Википедији, а ако се не служиш енглеским, за почетак ћу те упутити да је једна од главних смерница Википедије “Be bold!!” илити буди смео. Ништа шта се овде напише није у камену урезано, и лако се да средити. Свака информација чини енциклопедију мање-више квалитетнијом, значи само треба да пазиш да је податак тачан, а стил ће већ неко исправити. Ми практично и немамо проблема, пошто сви говоримо исти језик (који је уз то стандардизован), и говоримо га сви мање или више добро. Енглези са друге стране имају много више проблема, јер на њиховој Википедији суделују људи из целог света, значи добар проценат њихових корисника енглески користи као други-трећи језик – можеш мислити какве то проблеме ствара.. Или Немци, који имају један језик, али само номинално, лингвисти кажу да се немачки језик у пракси састоји из неколико језика који су слични колико отприлике српски и пољски!! Па ти види колико тек они имају проблема да се ускладе.. ми на сву срећу таквих проблема немамо. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)

И на крају што се тиче администратора.. админи на Викију уопште нису толико битан фактор. То су обични корисници који имају приступ неким техничким аспектима функционисања викија. Значи ја као администратор могу да обришем страну, да заштитим страну (да други корисници не могу да је мењају), да блокирам вандала, да обришем слику, да мењам системске поруке .. и то је све. Бирократа преко тога може да унапређује кориснике у администраторе и бирократе. А сваки администратор своја овлашћења мора да користи у складу са прописима који важе у заједници, и све је јавно и проверљиво, и сваки корисник може да контролише рад администратора. Иначе што се самог енциклопедијског рада тиче, ту су обични корисници, администратори и бирократе потпуно равноправни, па стога она твоја изјава: “Чему онда сав тај труд рад и време” у контексту да не треба неко ко не познаје савршено правопис да постане администратор није баш на месту, јер такав ће исту штету/корист да направи и овако и онако (администраторска овлашћења га само могу охрабрити да више пази на правопис). -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)

Стојане, још једном ти се извињавам због речи које сам недавно написао, и којима сам ти учинио неправду. (Кад већ Србин хита да усвоји сваку страну реч, могао би мало више у свом говору да употребљава “ту ружну страну реч, извини” :) -- Обрадовић Горан (разговор) 23:49, 13 јун 2005 (CEST)


Стојане, видех твоје питање на мојој страни. Ако је реч о чланку О Богу, нисам никакав цитат скидао, једино сам исправио што ми је неки неписмени вандал брљавио, а као што си могао видети, убацио сам Голијин цитат Хегела, иако сам Хегелов већ имао. Ја своје текстове пишем пажљиво и сви подаци су поткрепљени литературом, коју не наводим баш увек ;)  :domatrios 01:42, 25 јун 2005 (CEST)


Е, био сам заузет ових дана, па сам сметнуо са ума наш разговор о лекторисању. Ајд погледај страницу Википедија:Тим, мислим да тамо може да се оформи тим о ком си причао. -- Обрадовић Горан (разговор) 3 јул 2005 18:15 (CEST)


Погледаћу и јавићу ти се Stojan 7 јул 2005 00:29 (CEST)


Микроталасна рерна и микроталасно зрачење[уреди извор]

У овај други чланак додао си текст који се већ налази у првом. Чини ми се да је сувишан. Намерно сам од те појаве направио два чланка. Нисам хтео да бришем твој текст али би га требало мало изменити. Такође, колико сам видео на Википедији није обичај да се потпписују чланци већ само разговори. пријатељски поздрав. --Goldfinger 15:49, 26 јул 2005 (CEST)