Разговор с корисником:Minjaaa12

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
   Добро дошли Добродошлица
Помоћ Здраво, добро дошли на Википедију на српском језику! Захваљујемо на учешћу у пројекту.

Википедија је енциклопедија на интернету коју свако може уређивати. Одвојите мало времена да бисте проучили основна начела и сазнали шта Википедија није.

Дугме за аутоматско потписивање
Дугме за аутоматско потписивање

На страницама за разговор потписујте се додавањем четирију тилди (~~~~). То можете учинити кликом на дугме које се налази изнад оквира за уређивање.

Препоручујемо да прочитате смерницу о писању српским језиком на Википедији. Чланци на Википедији на српском језику могу се равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом. Није допуштено мешање писама и изговора у једном чланку. Текстови писани без дијакритичких знакова биће уклоњени без одлагања.

If you don't speak Serbian: This is a welcome message sent to new users of the Serbian Wikipedia. Talk to us via our Village Pump in English!

Упутства
Пет стубова
Ауторска права
Речник

Надамо се да ћете уживати доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Ако имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој подстраници Трга. Такође, можете поставити питање свом ментору. Пријатан боравак! --Ф± 23:25, 25. јануар 2023. (CET)[одговори]

Здраво колегинице Миња, молим те да не додајеш блогове или форуме или портале сумњивог квалитета као поуздане изворе. Хвала лијепо. — Садко (разговарајмо) 16:20, 28. јануар 2023. (CET)[одговори]

Ризница Српска је форум, уколико не гријешим? — Садко (разговарајмо) 00:12, 29. јануар 2023. (CET)[одговори]
Не само riznicasrpska.net, Миња додаје и још неке непоуздане изворе, као што је srpskaenciklopedija.net (Wikimedia-based колаборативна енциклопедија без много провере извора).
Додатно, сваки извор мора да се детаљно провери. Већ сам нашао неколико примера:
* извор је тотално невезан за особу/тему чланка
* извор је о теми чланка, али није уопште коришћен у тексту
* извор износи комплетно другачије чињенице од чланка, али чланак није исправљен
* извор је релевантан, али постављен неколико параграфа далеко од места где су информације употребљене
* извор је таблоид (Телеграф, Ало, и сл.)

Ђидо 10:31, 1. фебруар 2023. (CET)[одговори]

Pozdrav, znaci sa riznice srpske nista ne dodavati???A zasto ne sa enciklopedije srpske???Jel ni to nisu relevantni podaci?
LP, — Minjaaa12 (разговор) 10:49, 1. фебруар 2023. (CET)[одговори]
Ништа са форума није прихватљив извор: Свака шуша може да објави шта год хоће. Форуми као Ризница Српска, Редит, Крстарица, и који све још не.
Српска Енциклопедија је исто отворена енциклопедија, свако може да је уређује, и незнамо како они проверавају то. Можеш да покупиш изворе који они наводе, да провериш шта пише, и да то додаш као извор код нас.
Генерално, приметио сам да често додајеш изворе који не доприносе чланку: Или су потпуно погрешни (ту претпостављам да је омашка и да су били намењени за неки други чланак), или ништа не додају чланку (постојећи извор већ подржава тврдњу), или нису релевантни (додаш извор иза тврдње о месту смрти, а чланак уопште и не помиње смрт особе). Понекад, извор је добар, али је постављен на произвољно место у чланак, и не подржава одељак ни у ком смислу.
Даље, избегавај таблоиде (Телеграф, Ало, и сл.) Они често користе википедију као извор. Ни већи, озбиљнији часописи нису имуни на то. Ако новински чланак износи тврдњу ’’након’’ што је тврдња додата у википедијски чланак, можемо практично сигурно да закључимо да је новинар то пренео из википедије. Такав чланак не може бити валидан извор.
Има и добрих извора: Уредничке енциклопедије (као Хрватска или енциклопедија СНП). Настави да користиш такве изворе. Прегледај своје доприносе и види који су поништени. Ја увек оставим коментар зашто сам га поништио.
Поздрав, и хвала на труду, молим те само да више обратиш пажње. Није ово игрица да се сакупи што више бодова, већ (бар ми то желимо) озбиљна енциклопедија.
Ђидо 18:48, 1. фебруар 2023. (CET)[одговори]
VAZI, HVALA. — Minjaaa12 (разговор) 19:46, 1. фебруар 2023. (CET)[одговори]
Павле Ровински је преминуо 1916. Требамо избјегавати његове публикације као референце и користити поуздане изворе новијег датума. Лп. — Садко (ријечи су вјетар) 13:16, 25. јануар 2024. (CET)[одговори]
Ovo se odnosi na Pavela Apolonoviča Rovinskog , on je autor knjige Zapisi o Crnoj Gori.Pa zar knjiga nije pouzdan izvor???? — Minjaaa12 (разговор) 13:39, 25. јануар 2024. (CET)[одговори]