Разговор с корисником:Sara Horvat 1300

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
   Dobro došli Dobrodošlica
Pomoć Zdravo, dobro došli na Vikipediju na srpskom jeziku! Zahvaljujemo na učešću u projektu.

Vikipedija je enciklopedija na internetu koju svako može uređivati. Odvojite malo vremena da biste proučili osnovna načela i saznali šta Vikipedija nije.

Dugme za automatsko potpisivanje
Dugme za automatsko potpisivanje

Na stranicama za razgovor potpisujte se dodavanjem četiriju tildi (~~~~). To možete učiniti klikom na dugme koje se nalazi iznad okvira za uređivanje.

Preporučujemo da pročitate smernicu o pisanju srpskim jezikom na Vikipediji. Članci na Vikipediji na srpskom jeziku mogu se ravnopravno uređivati ćirilicom i latinicom, ekavicom i ijekavicom. Nije dopušteno mešanje pisama i izgovora u jednom članku. Tekstovi pisani bez dijakritičkih znakova biće uklonjeni bez odlaganja.

If you don't speak Serbian: This is a welcome message sent to new users of the Serbian Wikipedia. Talk to us via our Village Pump in English!

Uputstva
Pet stubova
Autorska prava
Rečnik

Nadamo se da ćete uživati doprinoseći Vikipediji i da ćete postati njen stalni korisnik. Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na nekoj podstranici Trga. Takođe, možete postaviti pitanje svom mentoru. Prijatan boravak! -- Dcirovic (разговор) 23:02 23. 10. 2021.

Неколико ствари[уреди извор]

Здраво колегинице,

Желио бих подјелити неколико конструктивних критика и опсервација које ти могу помоћи у даље Вики раду:

1) Увјек болдуј наслов чланка у уводнику.

2) У инфокутију не треба стављати заставице/иконице, према ВП:СП/ИКОНИЦЕ.

3) Фотографије треба пажљиво бирати, давати описе са контекстом, не користити их као пуке илустрације. Додатно, не треба стављати, ако се одређује конкретна величина фотографија, више од 200п.

4) Биографски чланак не треба да изгледа као Си-ви. Разумијем да је то некада теже изводљиво али гледај да макар један сегмент пребациш у проширену реченицу. У случају академика САНУ то може бити дио о чланствима, одборима, или ако нема боље опције, о наградама (које не треба ређати под # ).

5) Додовање библиографије у облику ПДФ документа унутар чланка је свакако боље од непостојања библиографије научника али, када већ имамо библиографију, неупоредиво више енциклопедијски је надодати таксативно библиографију унутар чланка, односно њену селекцију.

6) Треба максимално избјегавати ласичји говор, употребу придјева и атрибута током писања.

7) Током патролирања сам примјетио каткад погрешно слагање сегмената: Види још - Напомене - Литература - Референце - Спољашње везе.

8) Коначно, радио сам на чланку Дејан Медаковић. Позивам те да помогнеш са додатним материјалом и референцама. Човјек је и више него заслужио квалитетан чланак.

Хвала ти на досадашњем раду и лијеп поздрав. :) — Садкσ (ријечи су вјетар) 11:14, 7. април 2022. (CEST)[одговори]

Здраво, колега, @Sadko:
Пре свега, хвала ти најлепше што си извојио време да ми напишеш све ово, много ће ми значити!
Имам само неколико питања — тичу се даљег разјашњавања онога што си сугерисао, како бих била сигурна да сам сасвим добро схватила.
3) Фотографије — да ли се тај коментар односи на оне које се налазе унутар чланка, или само у инфокутији? На пример, видео си колика је фотографија изложбеног простора на чланку Галерије науке и технике САНУ, да ли то треба променити, смањити на максимум 200п? И остале фотографије су углавном веће, подешавала сам их на те величине, јер сам мислила да би било занимљиво видети фотографије детаљније у самом чланку, али претпостављам да и нема преке потребе за тиме, с обзиром да, онај ко жели да види детаљније, може само да их отвори у пуној величини. Такође, да ли можда имаш пример неке фотографије коју није требало да ставим, у смислу тога да не одговара контексту? Чисто да бих знала на шта тачно мислиш.
4) Трудим се да биографије имају што више наративни формат (али енциклопедијски речник, наравно), насупрот том карактеристичном формату CV-а, међутим, некада имам премало информација о академицима, јер се у таквој, ненаративној, форми налазе на сајту Академије. Да ли би награде било добро да ставим под набројиви списак, уместо нумерисаног, или предлажеш да у потпуности избегнем набројавање и ставим све у реченични формат?
5) Што се библиографија тиче, испрва сам хтела тако да радим, међутим, те библиографије често имају и по сто страна, што би било превише стављати у сам чланак, а са друге стране, за много академика не знам која су најзначајнија дела, па нисам сасвим сигурна како да направим селекцију.
7) Хвала на опасци о правилном ређању сегмената! То ме је редовно збуњивало.
8) Биће ми задовољство да се у Академији распитам за додатни материјал за чланак Дејан Медаковић!
Хвала ти много на сугестијама, срдачан поздрав од мене! :)
Sara Horvat 1300 (разговор) 12:41, 7. април 2022. (CEST)[одговори]
Нема на чему, драго ми је да зера помогнем, посебно када видим Вики потенцијал.
3) За инфокутију је најбоље не одређивати мануелно величину фотографије, као што је на чланку о академику Медаковићу. У оквиру чланка је најбоље ићи на 200п или само |мини| без одређивања конкретне величине фотке. Изузетак су панорамске фотографије, за које је 200п премало. Треба водити рачуна и да не дође до сендвичинга односно да текст или већина текста у параграфу остане збијена између две фотографије. Када имаш вишка фотографија, креирај сегмент Галерија на дну чланка. На ен.вики и неким другим пројектима бришу такве сегменте али код нас не постоји консензус за брисање. :)
4) Набројиви списак умјесто нумерисаног је свакако боља варијанта.
5) Схватам проблематику; међу академицима САНУ има изузетно плодних и значајно цитираних научних радника. Мислим да је од тренутно активних академик Душан Теодоровић међу цитиранијима. Можда би оптимално рјешење било да имамо библиографију као прилог и извод из библиографије у засебном сегменту, ту би се могле наћи научне монографије и друге књиге те одабрани научни радови (гдје настаје питање селекција). Било би греота да немамо наведене спискове макар свих објављених књига свих председника академије од почетка рада САНУ. Знам провјерено да Академија има све библиографије, узимао сам својевремено спискове од њих.
7-8) Нема на чему. И мене је збуњивало када сам почињао да уређујем па сам учио по систему покушаја и грешака. Постоји и могућност да додамо сегмент Додатна литература, који се од Литературе разликује по томе што наведена дјела не морају бити употребљена у чланку као референце, већ служи као преглед важних књига и академских радова о датој теми, за заинтересоване читаоце.
На располагању сам ако ти нешто затреба. Поздрављам те! — Садкσ (ријечи су вјетар) 15:00, 7. април 2022. (CEST)[одговори]

Хвала ти много још једном! @Sadko:

Размислићу о могућем решењу за селекцију из библиографија, слажем се да би било добро имати је у самом чланку.

Поздрав! :) Sara Horvat 1300 (разговор) 09:59, 8. април 2022. (CEST)[одговори]

Wikicelebrate[уреди извор]

Thank you for all your work in the Wikimedia Movement! NSzafran-WMF (разговор) 12:16, 30. јун 2023. (CEST)[одговори]