Рат за ватру

С Википедије, слободне енциклопедије
Рат за ватру
Изворни насловLa Guerre du feu
Жанристоријска драма, авантура
РежијаЖан-Жак Ано
Година1981.
ЗемљаФранцуска
IMDb веза

Рат за ватру (франц. La Guerre du feu) је француски авантуристички филм смештен у преисторију, снимљен 1981. године.[1] Филм је заснован на истоименом историјском роману.[2][3]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња филма дешава се у старије камено доба, пре 80.000 година и прати доживљаје мале групе пећинских људи (Неандерталаца), који у то време још нису познавали технику паљења ватре, већ су је чували као највеће благо и носили са собом током сеоба. Након што је њихова пећина нападнута од веће групе примитивнијих људи (по изгледу вероватно Хајделбершких људи), хорда је принуђена да се склони у мочвару, али успут губи жеравицу, коју је понела са собом у малој корпи како би њоме поново упалила племенску ватру. Без ватре, племе је осуђено на пропаст од зиме, глади и вукова. У одговор, тројица младих ратника (Наох, Амукар и Гау) полазе у потрагу за ватром. Успут се сукобљавају са хордом Неандерталаца-канибала од којих отимају ватру и спасавају младу девојку која очигледно припада културно развијенијој људској раси (највероватније Кромањонцима). Након што су пријатељски дочекани у девојчином селу (где људи већ живе у кућама од прућа и поседују вештину паљења ватре дрвеним кресивом), тројица ратника и девојка крећу назад у мочвару, али су успут нападнути од тројице старијих ратника из хорде. Иако су старији ратници далеко јачи, млади ратници их побеђују новом технологијом коју су научили у девојчином селу - док ратници хорде имају само копља и батине за борбу прса у прса, младићи их погађају џилитима из даљине. На повратку у хорду ватра коју су донели пада у воду, али је девојка поново пали дрвеним кресивом, пред шокираним члановима хорде.

Улоге[уреди | уреди извор]

Продукција[уреди | уреди извор]

Филм је екранизација историјског романа Ватра белгијског писца Ронија Старијег.[4] Произведен је у француско-канадској копродукцији и сниман је у Канади, Шкотској и Кенији. Режирао га је француски редитељ Жан-Жак Ано (рођен 1943).[1] У филму готово да нема изговореног дијалога, изузев код Кромањонаца, пошто се Неандерталци споразумевају крицима, покретима и гестовима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б VELIKA TEMATSKA ENCIKLOPEDIJA LAROUSSE. 2. Beograd: MONO I MANJANA. 2005. стр. 1214. ISBN 86-7804-019-X. 
  2. ^ Рони Старији, Жозеф-Анри (1985). Ватра. Београд: Просвета. стр. 251. 
  3. ^ „Библиотека “ Плава птица. Mi pišemo (на језику: српски). 2020-02-24. Приступљено 2023-12-14. 
  4. ^ VELIKA TEMATSKA ENCIKLOPEDIJA LAROUSSE. 2. Beograd: MONO I MANJANA. 2005. стр. 1133. ISBN 86-7804-019-X. 

Литература[уреди | уреди извор]