Ријечки трамвај

С Википедије, слободне енциклопедије
Ријечки трамвај
Ријечки трамвај на разгледници
Опште информације
 Држава Аустроугарска
Италијанска управа за Кварнер
Слободна Држава Ријека
 Краљевина Италија
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
 ГрадРијека
 Отварање1899.
 Укидање1952.
Инфраструктура
 Ширина колосека1000 mm
Операција
 Линије3
 Дужина линије4 km
Портал Трамвајски саобраћај

Трамвајски саобраћај у Ријеци уведен је 1899. године. Први електрични трамвај провезао се средиштем Ријеке 7. новембра 1899. године, 10 годинa пpe зaгpeбaчкoг трамвајa.

У 19. веку први се јавни превоз путника одвијао кочијама и омнибуса на коњску вучу. 1892. године Градске власти су прихватиле понуду барона Лаззариниа за увођењем електричног трамваја. Након дугих преговора, 1896. склопљен је Уговор о изградњи и промету електричног трамваја у граду Ријеци са Анонимним друштвом за ријечки електрични трамвај, које је барон за

.Tpaмвaj y Индycтpиjcкoj yлици, лeвo Xoтeл Eмигpaнти

ту сврху основао. Концесионарска друштво, чији је већински власник у међувремену постала Комерцијална банка из Пеште, одобрила је изградњу једнотрачну пруге с неколико мимоилазнице. Трамвај је кренуо 7. новембар 1899 од моста на Рјечини дуж Фиумара према задњој станици Пиоппи. Дужина трасе била је нешто више од 4 км.

Трамвајска пруга се 1907. године продужује од моста на Рјечини до Шкољић, те од станице Пиоппи (код фабрике Торпедо) до бродоградилишта Данубиус (данашњи 3. мај).

Нагли развој града Ријеке и његове околине диктирао је бржи, модернији и квалитетнији превоз те је 1951. године у градску саобраћајну комуникацију укључен тролејбус. У јуну 1952. године укинут је у потпуности трамвајски саобраћај.