Роберт Фултон

С Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Фултон
Fulton.jpg
Роберт Фултон
Датум рођења(1765-11-14)14. новембар 1765.
Место рођењаЛитл Бритн Тауншип
Датум смрти24. фебруар 1815.(1815-02-24) (49 год.)
Место смртиЊујорк
 САД

Роберт Фултон (енгл. Robert Fulton; Литл Бритн Тауншип, 14. новембар 1765Њујорк, 24. фебруар 1815) је био амерички инжењер и иноватор.

Радови[уреди | уреди извор]

Фултон је постао заинтересован за пароброде 1777. године, када је посјетио Вилијама Хенрија од Ланкастера, у Пенсилванији, који је од раније био упознат са радовима Џејмса Вата на изградњи пароброда, кад је био у посјети Енглеској. Вилијам Хенри је затим успио изградити сопствену машину, те је 1767. године покушао да га угради у брод. Експеримент је био неуспјешан, јер је брод потонуо, али није изгубио интерес за даљи рад.

Године 1786, Фултон је отишао на студије у Паризу и тамо упознао Џејмса Рамзија, који је позирао за портрет у студију Бенџамина Веста, гдје је Фултон имао студентску праксу. Рамзи је био проналазач из Вирџиније који је од 1786. године имао сопствени пароброд у Шепардстауну (данас Западна Вирџинија). Доцније, 1793. године, Фултон је и америчкој и британској влади представио своје планове брода на пару, а у Енглеској је упознао Војводу од Бриџвотера, чији канал је раније био коришћен за пробне вожње и који је касније наручивао опрему од Вилијама Симингтона. Симингтон је још 1788. успио изградити брод на пару, а постоје наговјештаји да је Фултон знао за његове радове.

Године 1803, је саградио пароброд (брзине 6 km/h), те пароброд „Клермонт“, а 1807. године је успоставио редовну линију између Њујорка и Олбанија на ријеци Хадсон. Саградио је и „Демологос“, први ратни брод на парни погон.

Поред радова на пароброду, Фултон се бавио и другим проналазаштвом: патентирао је машине за пређу кудеље, израду конопца и тестерисање и полирање мермера.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]