Роберт Фултон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Фултон
Fulton.jpg
Роберт Фултон
Датум рођења 14. новембар 1765.
Место рођења Литл Бритн Тауншип
Датум смрти 24. фебруар 1815.
Место смрти Њујорк
 САД

Роберт Фултон (енгл. Robert Fulton; Литл Бритн Тауншип, 14. новембар 1765Њујорк, 24. фебруар 1815) је био амерички инжењер и иноватор.

Радови[уреди]

Фултон је постао заинтересован за пароброде 1777. године, када је посјетио Вилијама Хенрија од Ланкастера, у Пенсилванији, који је од раније био упознат са радовима Џејмса Вата на изградњи пароброда, кад је био у посјети Енглеској. Вилијам Хенри је затим успио изградити сопствени строј, те је 1767. године покушао да га угради у брод. Експеримент је био неуспјешан, јер је брод потонуо, али није изгубио интерес за даљи рад.

Године 1786, Фултон је отишао на студије у Паризу и тамо упознао Џејмса Рамзија, који је позирао за портрет у студију Бенџамина Веста, гдје је Фултон имао студентску праксу. Рамзи је био проналазач из Вирџиније који је од 1786. године имао сопствени пароброд у Шепардстауну (данас Западна Вирџинија). Доцније, 1793. године, Фултон је и америчкој и британској влади представио своје планове брода на пару, а у Енглеској је упознао Војводу од Бриџвотера, чији канал је раније био коришћен за пробне вожње и који је касније наручивао опрему од Вилијама Симингтона. Симингтон је још 1788. успио изградити брод на пару, а постоје наговјештаји да је Фултон знао за његове радове.

Године 1803. је саградио пароброд (брзине 6 км/ч), те пароброд „Клермонт“, а 1807. године је успоставио редовну линију између Њујорка и Олбанија на ријеци Хадсон. Саградио је и „Демологос“, први ратни брод на парни погон.

Поред радова на пароброду, Фултон се бавио и другим проналазаштвом, те је патентирао стројеве за пређење кудеље, израду конопца и пиљење и полирање мермера.

Спољашње везе[уреди]