Робер де Сабле

Из Википедије, слободне енциклопедије
Робер де Сабле

Armoiries Robert de Sablé.svg
Грб Робера де Саблеа

Датум смрти: 1193.

Робер де Сабле (фр. Robert de Sablé) је био велики мајстор темплара од 1191. до 1193. и господар Кипра од 1191. до 1192.

Лични живот[уреди]

Тачан датум његовог рођења није познат, али се сматра да је доживео дубоку старост. Рођен је у угледној војној породици у Анжуу. Био је власник разбацаних поседа у долини реке Сарте, које је наследио 1160. Оженио се Клементином де Мајен (умрла пре 1209). У Анжуу га је наследила ћерка Маргарет де Сабле, која је браком пренела та права Вилијаму де Рошеу. Де Сабле је умро у Светој земљи 23. септембра 1193. На месту Великог Мајстора наследио га је Жилбер Орал.

Војна служба[уреди]

Трећи крсташки поход Током кратке владавине над темпларима предводио их је у неколико успешних војних похода при чему је користио стратегију Ричарда Лављег Срца. Темплари су освојили Аку у августу 1191. и повратили многе градове дуж палестинске обале.

Код Арсуфа се водила одлучујућа битка. Саладинова војска је почела потискивати војску Ричарда Лављег Срца. Као појачање су позвани и хоспиталци, па чак и војници са Де Саблеових поседа. Војске су се сукобиле на равници и убрзо Ричардова војска почиње потискивати Саладинову. Убрзо је Саладинова војска разбијена, а сви који се нису успели повући побијени су.

Заузимање Кипра[уреди]

Крајем 1191. Ричард продаје Кипар темпларима за 25.000 сребрњака. Де Сабле га је након две године препродао Гију Лизињану.

У популарној култури[уреди]

Робер де Сабле се појављује као антагониста у видео-игри „Assassin's Creed“.

Робер представљен у игри „Assassin's Creed