Робер де Сабле

Робер де Сабле
Armoiries Robert de Sablé.svg
Грб Робера де Саблеа
Датум смрти1193.
Место смртиАрсуф

Робер де Сабле (франц. Robert de Sablé) је био велики мајстор темплара од 1191. до 1193. и господар Кипра од 1191. до 1192.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Тачан датум његовог рођења није познат, али се сматра да је доживео дубоку старост. Рођен је у угледној војној породици у Анжуу. Био је власник разбацаних поседа у долини реке Сарте, које је наследио 1160. Оженио се Клементином де Мајен (умрла пре 1209). У Анжуу га је наследила ћерка Маргарет де Сабле, која је браком пренела та права Вилијаму де Рошеу. Де Сабле је умро у Светој земљи 23. септембра 1193. На месту Великог Мајстора наследио га је Жилбер Орал.

Војна служба[уреди | уреди извор]

Трећи крсташки поход Током кратке владавине над темпларима предводио их је у неколико успешних војних похода при чему је користио стратегију Ричарда Лављег Срца. Темплари су освојили Аку у августу 1191. и повратили многе градове дуж палестинске обале.

Код Арсуфа се водила одлучујућа битка. Саладинова војска је почела потискивати војску Ричарда Лављег Срца. Као појачање су позвани и хоспиталци, па чак и војници са Де Саблеових поседа. Војске су се сукобиле на равници и убрзо Ричардова војска почиње потискивати Саладинову. Убрзо је Саладинова војска разбијена, а сви који се нису успели повући побијени су.

Заузимање Кипра[уреди | уреди извор]

Крајем 1191. Ричард продаје Кипар темпларима за 25.000 сребрњака. Де Сабле га је након две године препродао Гију Лизињану.

У популарној култури[уреди | уреди извор]

Робер де Сабле се појављује као антагониста у видео-игри „Assassin's Creed“.