Хоспиталци

С Википедије, слободне енциклопедије
Витешки ред светог Јована
Cross of the Knights Hospitaller 2.svg
Званично име
енглески : Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta
Независни Војни Болнички Ред Светог Јована из Јерусалима, са Родоса и Малте
Гесло
латински : Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum
Одбрана Вере и помоћ напаћенима
Година оснивања
1048. године су основани
1113. године су признати
1136. године постају војнички ред

Витезови Хоспиталци, такође познати као Јовановци, Малтешки витезови, Витезови са Родоса, и Малтешки каваљири; француски: Ordre des Hospitaliers ) је удружење које је почело као болница основана у Јерусалиму 1080. да би се старала о сиромашним и болесним ходочасницима у Светој земљи. Након освајања Јерусалима 1099. у Првом крсташком рату постала је верски и витешки ред како би се старала и бранила Свету земљу. Званично је признат 15. фебруара 1113. у папиној були. После губитка хришћанске територије у Светој земљи, Ред је деловао са Родоса где је имао сувереност, а касније са Малте где је био вазална држава под шпанском вицекраљевином Сицилијом.

Назив[уреди | уреди извор]

Постоји више назива који су означавали овај витешки ред.

  • Јовановци је назив који су добили због цркве Светог Јована уз коју су подигли болницу.
  • Хоспиталци је назив који су добили због тога што су основали болницу у Јерусалиму у у којој су лечили рањене и болесне.
  • Малтешки витезови је назив који су добили када су се преселили на Малту.

Грб[уреди | уреди извор]

Историјат[уреди | уреди извор]

После пада Јерусалима, 1187. године, прелазе на Кипар, а потом на Родос. Када су Турци освојили Родос 1522, цар Светог римског царства Карло V их сели на Малту 1530. године. Након Велике опсаде 1565. године, на острву је подигнут нови град назван по великом мајстору витешког реда Жану де ла Валети; отуд Ла Валета или једноставно Валета. Наполеон I је на свом походу ка Египту освојио Малту 1798, након чега су витезови прешли у Рим.

За време рата 1885. између Краљевине Србије и Кнежевине Бугарске, Малтешки ред је донирао српским железницама санитетски воз од 10 кола, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш.

Велики мајстори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]