Роло

С Википедије, слободне енциклопедије
Роло
Лични подаци
Датум рођења846/860[1][2][3]
Место рођењаОлесунд,
Датум смрти932.
Место смртиНормандија,
Породица
СупружникПопа од Бајеа
ПотомствоВилијам I Нормандијски, Адела од Нормандије
РодитељиRognvald Eysteinsson
ДинастијаНорманска династија
ПретходникNone
НаследникВилијам I Нормандијски
Гроб војводе Ролоа у Руану.

Роло (Rollo, 846/860931/932) је било франачко латинско име Викинга који је 911. предузео последњи велики пљачкашки поход на Француску. Његово право име је било Хролфр. Хроничар Дудо од Сен Кентина тврди да је Роло био Данац. Постоје аргументи и да је пореклом из Норвешке.

Имао је надимак „Роло луталица“ (касније исландске саге га помињу као Хролф Гангера, Gånge Rolf), јер је био тако крупан да га ниједан коњ није могао носити. Постоји прича по којој је Роло цео пут од Скандинавије до Француске прешао пешке.

Роло је 911. склопио уговор у Сен Клер сир Ептеу са краљем Карлом III по коме се одрекао пљачкаштва, а заузврат добио феуд у доњем току Сене. То је била војводство или грофовија Руан, касније позната као Нормандија.

Као услов уговора са краљем Роло је прихватио хришћанство и добио крштено име Роберт. Међутим, његов савременик, историчар Адемар тврди да је Роло једном приликом жртвовао 100 хришћана у славу паганских богова.

Са својом првом женом, Попом од Бајеа, имао је сина Вилијама и кћери: Аделу, Кадлину, Герлету и Криспину. У другом браку је био ожењен Жизелом, ћерком Карла III. Са њом је имао кћи Гризелу. Његови наследници су носили титулу војвода Нормандије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bradbury, Jim (2004). The Routledge Companion to Medieval WarfareСлободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. Routledge. стр. 83. ISBN 978-0-415-41395-4. 
  2. ^ Bouet, Pierre (2016). Rollon : Le chef viking qui fonda la Normandie (на језику: француски). Tallander. стр. 76. 
  3. ^ Hjardar, Kim; Vike, Vegard (2016). Vikings at War. Casemate Publishers & Book Distributors, LLC. стр. 329. ISBN 979-1021017467.