Ротокоптер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ротокоптер је ваздухоплов тежи од ваздуха, покретан мотором, који се одржава у лету реакцијом ваздуха на једном или више ротора.[1] Савремени облици ротокоптера су хеликоптер, авион са једним или више ротора, аутожир (познат и као жироплан, жирокоптер), и друге врсте ваздухоплова. Ротокоптери пордед ротирајућих крила могу имати и додатне потисне мотора или пропелере и статичке површина за подизање.[2]

Врсте ротокоптера[уреди]

Хеликоптер[уреди]

Хеликоптер са два ротора

Хеликоптер је ваздухоплов који се одржава у ваздуху и креће кроз ваздух помоћу једног или више хоризонталних [[ротора (пропелера). Реч „хеликоптер“ је настала од грчких речи „Хеликс“ (спирала) и „птерон“ (крило). Хеликоптер са мотором је измислио Словак Јан Бахил.

Хеликоптери се сврставају у ваздухоплове са ротационим крилима (узгонским површинама) за разлику од класичних ваздухоплова са фиксним крилима. При лебдењу хеликоптером брзина опструјавања по ободу диска ротора (кружна површина коју описују лопатице приликом окретања ротора) расте од средишта према спољним ивицама. Уколико се повећа број окретаја или дужина лопатица, с циљем постизања већег узгона и брзине, долази до штетне појаве надзвучног опструјавања врхова лопатица и стварања додатног великог отпора ваздуха. Што се више повећава број окретаја или дужина кракова повећава се и зона надзвучног струјања. Тако се даљим повећањем снаге и потрошње горива не добија већа брзина јер отпор ваздуха расте.

Авион са промењљивом геометријом мотора[уреди]

Bell-Augusta, Augusta Westland AW-609

Цикложир[уреди]

Аутожир[уреди]

Аутожир регистрован у Немачкој

Жиродин[уреди]

Прототип жиродина

Змај са ротором[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Oxford English Dictionary
  2. ^ ICAO Annex 7. Retrieved on 30 September 2009.

Спољашње везе[уреди]