Роџер Иберт

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Роџер Еберт)
Роџер Иберт

Roger Ebert crop (retouched).jpg
Роџер Иберт око 1970.

Датум рођења: 18. јун 1942.
Место рођења: Урбана (САД)
Датум смрти: 4. април 2013.
Место смрти: Чикаго (САД)

Роџер Џозеф Иберт (енгл. Roger Joseph Ebert, IPA: /ˈiːbərt/ (EE-bert)[1], Урбана, САД, 18. јун 1942Чикаго, САД, 4. април 2013) био је амерички филмски критичар и сценариста. Први је филмски критичар који је добио Пулицерову награду за критику.

Од 1967, Иберт је писао колумну за Чикаго сан-тајмс, у којој је критички оцењивао актуелне филмове. Заједно са Џином Сискелом водио је телевизијске емисије Sneak Previews, At the Movies with Gene Siskel and Roger Ebert и Siskel and Ebert and The Movies. Након Сискелове смрти 1999, водио је емисију Ebert & Roeper & the Movies са Ричардом Роупером. Иберт је напустио емисију у јулу 2008, после компликација повезаних са раком штитне жлезде, када је изгубио глас. Од јануара 2011. појављује се у емисији Ebert Presents: At the Movies с тим да му глас позајмљује неко други.[2]

Написао је преко 15 књига, укључујући и редовне годишњаке који садрже колекцију његових критика из претходне године. Иберт је 1975. постао први филмски критичар који је освојио Пулицерову награду.[3] Његове телевизијске емисије су неколико пута биле номиноване за награду Еми. У јуну 2005. добио је своју звезду на Холивудској стази славних, поставши први филмски критичар коме је указана та част.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]