Руски хрт — Барзој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Руски хрт — Барзој
Borzoi 600.jpg
Алтернативно име
Барзој
Руски вучји хрт
Русская псовая борзая
Земља порекла
Русија
Класификација
ФЦИ: Група 10 секција 1 #193
AKC: Hound
ANKC: Group 4 (Hounds)
CKC: Group 2 - Hounds
KC(UK): Hound
NZKC: Hound
UKC: Sighthounds and Pariah Dogs
Одгајивачки стандарди (спољне повезнице)
FCI, AKC, ANKC, CKC
KC(UK), NZKC, UKC

Основно[уреди]

Пас аристократске појаве, висок и витак али у исто време робусне конституције.

  • Мужјак
    • Висина 75 - 85 cm
    • Тежина
  • Женка
    • Висина 68 - 78 cm
    • Тежина

Спољашњост[уреди]

Темперамент[уреди]

У свом свакодневном животу, Барзој има тих и стабилан карактер. Његов оштри поглед омогућава му да види на великим дистанцама а његова реакција је импулсивна.

Здравље[уреди]

Историја[уреди]

Већ девет векова, Рускаја Псоваја Борзаја је саставни део руске културе и историје. У француским хроникама из 11 века постоје записи да су три барзоја била присутна у пратњи Ане Јарославне, кћерке великог војводе од Кијева, када је ова стигла у Француску да постане жена Хенрија Првог. Међу власницима и одгајивачима су биле и друге познате личности укључујући и цареве и песнике: Иван Грозни, Петар Велики, Николај 2, Пушкин, Тургенев. Од велике важности је оснивање познате одгајивачнице „Першинскаја окота“ великог војводе Николаја Николајевича и Димитри Валтсева.

Само племићи су могли да имају Барзоје. Када су комунисти почели да убијају племиће убијали су и Барзоје па је зато остао веома мали број Барзоја у Русији. Пошто су Европске краљевске породице куповале Барзоје из Русије, и размножавали их, Руси су након опоравка почели да иду на изложбе паса и да купују Барзоје шампионског порекла. Неколико година касније Русија је повратила богатство које је изгубила и постала једна од ретких земаља са квалитетним Барзојима.

Карактеристике расе[уреди]

Не лају, не смрде и мирни су у кући. Ако живите у стану, изводе се два пута дневно. Највише се лињају лети када су велике врућине.

Савет одгајивача[уреди]

Није пожељно да живи у стану или да буде остављен сам дуже време. Овај пас захтева много простора. За време шетње, потребно је да буде на поводнику јер ће вероватно пожелети да стигне неку другу животињу. Чим угледа дивљач постаје узнемирен, и жели да је заколје. Његова длака захтева четкање два до три пута недељно.

Спољашње везе[уреди]