Салва Кир Мајардит

Из Википедије, слободне енциклопедије
Салва Кир Мајардит

{{{опис_слике}}}

Биографија
Датум рођења 1951.
Место рођења Бахр ел Газал (Јужни Судан)
Етничка припадност Динке
Вероисповест римокатолик
Политичка партија Народни покрет за ослобођење Судана
Мандат(и)
Председник Јужног Судана
30. јул 2005
Претходник Џон Гаранг
Потпредседник Судана
11. август 20059. јул 2011
Наследник Али Осман Таха

Салва Кир Мајардит (енгл. Salva Kiir Mayardit) је други председник Јужног Судана по реду, пошто је наследио преминулог Џона Гарнага 2005. године. Мајардит је и председник Народног покрета за ослобођење Судана. Реизабран је на председничким изборима 2010. године, са укупно 93% гласова.

Живот[уреди]

Салва Кир је био члан сепаратистичке организације Ањања за време Првог суданског грађанског рата, којој се придружио у касним 1960-им. Оснивањем Народног покрета за ослобођење Судана од стране Џона Гаранга 1983. године, већина војних заповедника Ањање придружила се овом покрету, међу њима и Мајардит. Заједничким снагама су учествовали у другом грађанском рату (1983-2005). Гаранг је имао мало војног искуства, па је тај део препустио ветеранима Ањање. Салва Кир је временом напредовао и достигао високи чин у НПОС-у.

Смрћу Гаранга, Салва Кир је 2005. постао председник Јужног Судана, а реизабран је 2010. године на ту позицију. Од 11. августа 2005. године он обавља и дужност првог потпредседника северног Судана, сходно Свеобухватном мировном договору.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Застава Јужног Судана Председници Јужног Судана Застава Јужног Судана

Џон Гаранг • Салва Кир Мајардит