Динке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Динке
AlekWek.jpg
Укупна популација
2.500.000—3.000.000
Региони са значајном популацијом
Застава Јужног Судана Јужни Судан
Језици
динка језик
Религија
хришћанство

Динка је назив за афричку етничку групу која живи у мочварној области Бахр ел Газал у долини Нила. С три милиона припадника представљају највећу етничку групу Јужног Судана.

Историја[уреди]

У прошлости, њихов начин живота је био полуномадски. У сушној сезони су се бавили узгојем стоке, а у кишној сезони узгојем проса. Раније нису имали посебну државну организацију, а данас представљају најдоминантнију етничку заједницу у Јужном Судану. Некада су били познати и по својој мирољубивости, што је свакако променио Судански грађански рат. Године 1982. је Џон Гаранг (John Garang de Mabior), родом Динка, основао Суданску народноослободилачку армију и започео Други судански грађански рат против исламистичке суданске владе у Картуму. У следеће две деценије је велики број Динка масакриран од стране владиних снага, а део је страдао у обновљеном сукобу с традиционалним непријатељима Нуерима.

Особине[уреди]

По вери су углавном хришћани или анимисти. Динке се истичу по необичној висини, због чега су Динка жене дуго времена биле прилично цењене у оријенталним харемима, а сами Динке вековима су трпели нападе од стране трговаца робљем.

Познате особе[уреди]

Супермодел Алек Век (Alek Wek) је једна од најпознатијих Динка у данашњем свету.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]