Пређи на садржај

Свештеномученик Авда

С Википедије, слободне енциклопедије
Свештеномученик Авда

Свети Авда је хришћански светитељ и епископ града Сузе у Персији, из 5. века.

Изабран је за епископа у време цара Теодосија Млађег.[1] У то време персијски цар Издигерд I започео је прогон хришћана.[2] У знак протеста против овог прогона епископ Авда је разрушио пагански храм. Цар Издигерд I наредио је да му доведу епископа Авду и затражио од њега да поново сазида разрушени храм. Пошто је епископ то одбио, цар је издао наредбу да се поруше сви хришћански храмови, и да се немилосрдно гоне хришћани, а први да се убије епископ Авда.

Његов ђакон свети Венијамин је пуштен под условом да више не проповеда Јеванђеље.[3] Он је на тај услов најпре пристао, но касније је ипак продужио са ширењем хришћанства. Због тога је ухваћен и убијен, три године после светог Авде.[4]

Њихово страдање се десило око 420. године.

Православна црква прославља Авду 31. марта по јулијанском календару.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети свештеномученик Авда, епископ града Сузе”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24. 
  2. ^ „Philip Schaff: NPNF2-02. Socrates and Sozomenus Ecclesiastical Histories - Christian Classics Ethereal Library”. www.ccel.org. Приступљено 2024-01-24. 
  3. ^ „Свештеномученик Авда, епископ града Сузе - Храм Успења Пресвете Богородице у Цириху”. pravoslavnacrkva.ch (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24. 
  4. ^ „St. Abdas - Catholic Online”. Catholic Online. Приступљено 8. 9. 2007.