Сеоска кућа у Сибачу

С Википедије, слободне енциклопедије
Сеоска кућа у Сибачу
Сеоска кућа
Опште информације
МестоСибач
ОпштинаПећинци
Време настанка1910.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Сеоска кућа у Сибачу се налазила у улици Светозара Милетића бр. 13, саграђена је 1910. године као кућа богате сеоске породице. Представља споменик културе од великог значаја.

Опис[уреди | уреди извор]

Кућа је саграђена као правоугаона зграда подигнута на темељима од опеке, са зидовима од опеке и ћерпича и двосливним кровом покривеним бибер-црепом. Кућа је троделна, са просторијама у низу соба–кухиња–соба и са тремом дуж целе дворишне стране. Трем је на зиданим стубовима и са парапетом. На декорисаном уличном забату сачувана је година градње. Посебна вредност куће огледа се у очуваним деловима ентеријера, нарочито кухињског дела, где простор подоџака има карактеристичан средишњи банак као и банак са стране из којег се ложи пећ у соби.

Без обзира на њена споменичка својства кућа је срушена 1991. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.