Сеоска кућа у Сибачу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сеоска кућа у Сибачу
Seoska kuća u Sibaču.jpg
Сеоска кућа
Опште информације
МестоСибач
ОпштинаПећинци
Време настанка1910.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Сеоска кућа у Сибачу се налазила у улици Светозара Милетића бр. 13, саграђена је 1910. године као кућа богате сеоске породице. Представља споменик културе од великог значаја.

Опис[уреди]

Кућа је саграђена као правоугаона зграда подигнута на темељима од опеке, са зидовима од опеке и ћерпича и двосливним кровом покривеним бибер-црепом. Кућа је троделна, са просторијама у низу соба–кухиња–соба и са тремом дуж целе дворишне стране. Трем је на зиданим стубовима и са парапетом. На декорисаном уличном забату сачувана је година градње. Посебна вредност куће огледа се у очуваним деловима ентеријера, нарочито кухињског дела, где простор подоџака има карактеристичан средишњи банак као и банак са стране из којег се ложи пећ у соби.

Без обзира на њена споменичка својства кућа је срушена 1991. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.