Солила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Координате: 44°35′10″N 17°35′36″E / 44.58611° СГШ; 17.59333° ИГД / 44.58611; 17.59333

Споменик НОБ на Солилима

Солила је предио мање површине при врху планине Борја у околини града Теслић, у Републици Српској, у Босни и Херцеговини.

Солила се налазе на висини од око 870 мнв. То је чистина од неколико стотина квадратних метара, на регионалном путу Бања ЛукаТеслић. Назив је чест топоним у српском језику, јер означава мјесто гдје се радило са сољу (усољавање животињских кожа или храњење животиња, најчешће стада оваца). На Солилима на Борјима је у току Народноослободилачког рата (НОР) погинула група партизана. У периоду послије Другог свјетског рата, када је за Југославију било карактеристично обиљежавање мјеста погибије партизанских бораца и на Солилима је подигнут споменик, који је неоштећен и данас. Текст (латиничним писмом) на споменику каже:

На овом мјесту херојски су положили своје животе у VI-тој офанзиви дванаест бораца I батаљона V-те козарачке бригаде бранећи незаштићено становништво које се повлачило услијед звјерстава окупатора.

Слава палим борцима.

У периоду послије Другог свјетског рата Солила су била често излетиште становништва из околних крајева. Данас се налазе на старијој, мање употребљаваној дионици пута Бања Лука — Теслић.