Портал:Босна и Херцеговина

С Википедије, слободне енциклопедијеПоложај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи, на Балканском полуострву. То је претежно планинска земља. Заузима површину од 51.209,2 km². На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југоистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума — дужином обале од 21,2 km — излази на Јадранско море. Главни град БиХ је Сарајево.

Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, док Брчко Дистрикт има посебан статус. У БиХ живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати; они су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Уз конститутивне народе, Босна и Херцеговина је земља и бројних националних мањина попут Рома, Јевреја, Црногораца, Словенаца, Украјинаца и других заједница. Према резултатима пописа становништва из 2014. године, Босна и Херцеговина има 3.871.643 становника.

СР Босна и Херцеговина је била једна од шест република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије, у држави је избио рат, који је завршен 14. децембра 1995. године, потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Даље


Поглед на Добој са тврђаве

Добој је градско насеље и сједиште општине Добој у Републици Српској, Босна и Херцеговина на реци Босни. Пре последњег рата био је сједиште општине која је обухватала подручје од 691 km². Тај простор сада припада општинама Добој, Добој Исток, Добој Југ и Усора. Прва од ових општина се налази у Републици Српској док се остале три налазе у Федерацији БиХ. Према подацима из 1991. године у општини је живело 102.549 становника, од чега у самом граду 27.498 становника.

Добој је један од најстаријих градова у држави и један од најважнијих градских центара у северном дијелу Босне и Херцеговине. Град је највећи жељезнички чвор у Бих и сједиште Жељезница Републике Српске.

Даље...

Планина Јахорина зими
Планина Јахорина зими.
  1. BokicaK
  2. ...
Лука Вукаловић

Лука Вукаловић (Богојевићи у Зупцима, у садашњој општини Требиње, Источна Херцеговина, 18. октобар 1823Салтакча, Одеса, Русија 6. јул 1873) је био вођа српског устанка у Херцеговини 1852—1862.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику