Портал:Босна и Херцеговина

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Добродошли на


Положај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи, на Балканском полуострву. То је претежно планинска земља. Заузима површину од 51.209,2 km². На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југоистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума — дужином обале од 21,2 km — излази на Јадранско море. Главни град БиХ је Сарајево.

Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, док Брчко Дистрикт има посебан статус. У БиХ живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати; они су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Уз конститутивне народе, Босна и Херцеговина је земља и бројних националних мањина попут Рома, Јевреја, Црногораца, Словенаца, Украјинаца и других заједница. Према резултатима пописа становништва из 2014. године, Босна и Херцеговина има 3.871.643 становника.

СР Босна и Херцеговина је била једна од шест република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије, у држави је избио рат, који је завршен 14. децембра 1995. године, потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Даље


  1. BokicaK
  2. ...
Горан Бреговић

Горан Бреговић (Сарајево, 22. март 1950) је музичар и текстописац, вођа Оркестра за свадбе и сахране. Био је члан некадашњег Бијелог дугмета, једне од најпопуларнијих рок група у тадашњој Југославији крајем 1970-их и половином 1980-их година. Бреговић је био вођа и једини стални члан групе за све време њеног постојања. Након распада групе, Бреговић је компоновао за уметнике попут Игија Попа и Сесарију Евору. Такође је компоновао музику за филмове Емира Кустурице.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику