Списак места Светске баштине у Албанији

С Википедије, слободне енциклопедије
Места светске баштине у Албанији.
Плаво: локалитети културе, зелено: локалитети природе, црвено: локалитети мешаног типа

Места светске баштине Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) јесу локалитети од значаја за културну или природну баштину, како је описано у Унесковој конвенцији о светској баштини, установљеној 1972. године.[1] Културно наслеђе се састоји од споменика (као што су архитектонска дела, монументалне скулптуре или натписи), групе зграда и локалитета (укључујући археолошка налазишта). Природне карактеристике (које се састоје од физичких и биолошких формација), геолошке и физиографске формације (укључујући станишта угрожених врста животиња и биљака) и природни локалитети који су важни са становишта науке, очувања или природне лепоте, дефинишу се као природне наслеђе.[2] Албанија је ратификовала Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине 10. јула 1989. године, чиме су њени историјски локалитети квалификована за уврштавање на листу.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The World Heritage Convention”. UNESCO World Heritage Centre. Архивирано из оригинала 27. 8. 2016. г. Приступљено 17. 9. 2010. 
  2. ^ „Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage”. UNESCO World Heritage Centre. Архивирано из оригинала 1. 2. 2021. г. Приступљено 3. 2. 2021. 
  3. ^ „Albania”. UNESCO World Heritage Centre. Архивирано из оригинала 7. 7. 2017. г. Приступљено 25. 7. 2017.