Сплит прајд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Сплит прајд (Split Pride) је ЛГБТ манифестација, односно парада поноса ЛГБТ особа у Сплиту, први пут одржана 11. 6. 2011. у организацији удружења Искорак, Контра и Домине.

Први Сплит прајд[уреди]

Иако се у Хрватској готово целу деценију одржава Zagreb Pride, најава одржавања сличне манифестације у Сплиту је изазвала жестоке контроверзе и негодовање дела тамошње јавности. Поворка, у којој је учествовало двестотинак учесника, углавном из Загреба и иностранства, те уз подршку неколико сплитских левих и либералних интелектуалаца, на Риви је камењем и другим пројектилима нападнута од око педесет пута бројније групе од 10 хиљада демонстраната. Том приликом је повређено неколико људи, те је полиција донела одлуку да се скуп прекине а учесници евакуишу. Ухапшено је стотинак особа, а насиље је изазвао бројне осуде у хрватској и међународној јавности.

Поједини представници Римокатоличке цркве у Хрватској показали су врло висок степен хомофобије, и то чак два професора римокатоличких школа, др Адалберт Ребић, који је изјавио да су учесници „добили шта су тражили“,[1] док је Анте Матељан, предавач на Католичком богословском факултету изјавио да се ради о „антипроцесији која је вријеђање хришћанских вреднота“, и да „вјерник не мора подносити такво изругивање“, што је протумачено као позив на линч.[2]

Сплит прајд 2012.[уреди]

Сплит прајд 2013.[уреди]

Референце[уреди]