ЛГБТ

Из Википедије, слободне енциклопедије

ЛГБТ је скраћеница која се односи на лезбејке, геј, бисексуалне и трансродне особе. У употреби је од почетка последње деценије двадесетог века, као замена за термин „геј заједница“, за који су многи унутар заједнице сматрали да не обухвата и не представља све оне на које се односи. Понекад се термин користи за све оне који нису хетеросексуални, а не само за геј мушкарце, лезбејке, бисексуалне и трансродне особе,[1] из тог разлога се користи и скраћеница ЛГБТИ или LGBTIQ, за интерсексуалне и queer особе.

Термин „ЛГБТ“ је брзо ушао у ширу употребу, те су га почели користити чланови тадашње геј „заједнице“, медији у Сједињеним Америчким Државама, а брзо је ушао у употребу и у већини земаља енглеског говорног подручја.

Интерсексуалне особе су такође тражиле да буду укључене у рад ЛГБТ група, те се почела користити и скраћеница ЛГБТИ. С друге стране, неки користе и израз „ЛГБ“ („без Т“), сматрајући да се циљеви трансродних и транссексуалних особа суштински разликују од циљева ЛГБ особа. Овакве идеје заступају присталице „лезбијског и геј сепаратизма“ који сматрају да геј мушкарци и лезбијке треба да оформе посебну заједницу одвојено од других група које су тренутно дио ЛГБТ заједнице.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Swain, Keith W. (21. 6. 2007.). „Gay Pride Needs New Direction“. Денвер Пост.  ((en))
  2. Bloodsworth-Lugo, Mary K. (2007, ISBN 0-7914-7221-3). In-Between Bodies: Sexual Difference, Race, and Sexuality. SUNY Press.  ((en))

Литература[уреди]

ЛГБТ Део Википедије посвећен темама везаним за ЛГБТ.

Са других Викимедијиних пројеката :


VLC icon (vista-inspirate icon theme).svg Овај текст је клица. Можете допринети Википедији тако што ћете га Wiki letter w.svg