Српска саборна странка (Црна Гора)

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска саборна странка
(Црна Гора)
ПредседникМитар Чворовић
Основана1996
СедиштеПодгорица
 Црна Гора
Идеологијасрпски национализам
српска саборност
национални конзервативизам
Политичка позицијаполитичка десница

Српска саборна странка (ССС) је бивша српска политичка партија у Црној Гори. Основана је средином 1996. године. Настала је уједињењем већег дијела дотадашње Народне демократске странке Црне Горе (НДС) и неких других српских политичких групација. Залагала се за унапређење положаја српског народа у Црној Гори. Приликом оснивања, за предсједника странке је изабран Митар Чворовић, а за потпредсједника Момир Војводић.[1]

На скупштинским изборима који су Црној Гори одржани у новембру 1996. године, странка је наступила у оквиру коалиције под називом Српски савез, која је освојила 5848 гласова (1,94%), што није било довољно за добијање посланичких мандата.[2] И на савезним изборима који су одржани у исто вријеме, странка је наступила у оквиру исте коалиције (Српски савез), која је освојила 8287 гласова, што није било довољно за добијање посланичких мандата. Током предизборне кампање, руководство ССС је у више наврата упозоравало српску јавност у Црној Гори да супарничка Народна странка на челу са Новаком Килибардом припрема издају српских националних интереса у Црној Гори,[3] што се показало као тачно.

Након избора, Српска саборна странка је наставила да сарађује са другим српским политичким организацијама у Црној Гори, а најближа сарадња је током 1997. године успостављена са тадашњом Српском радикалном странком др Војислав Шешељ (СРСВШ). У циљу обједињавања српских политичких снага у Црној Гори, највећи дио Српске саборне странке је на челу са страначким руководством приступио СРСВШ, чиме је ССС престала да постоји као посебна политичка организација.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]